Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
(1.1) Chłodzenie - AWARIA
Autor Wiadomość
Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 10:52   

Witam mam taki problem z moim krązownikiem szos ze wybija mi woda z zbiorniczka (nagle podskakuje temperatura)>na poczatku myslałem ze mam uszkodzony czujnik z wentylatora ale kupiłem nowy włozyłem a wentylator dalej sie nie włacza,a sam wentylator działa dlatego ze jak zewrze dwa kable to działa.Teraz mam właczony wentylator na stałe czyli jak właczam samochód to wentylator tez sie włacza a dalej mam to samo woda mi wybija a raczej podnosi sie do góry a jak odkrece kurek to cieka powietrze a woda znów schodzi w układ.Prosze o pomoc

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 15:10   

uszczelka pod głowicą.

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 16:57   

Mowiac woda chodzi Ci o wode? Jesli tak to wymien na borygo i sprawdz droznosc otworka korka w zbiorniku wyrownawczym (o ile sie nie myle ze tam taki otworek jest...:P) Uszczelka pod glowica tez moze byc, bo zapowietrza uklad

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 16:58   

uszczelka ???
nie koniecznie. dlaczego by się miał wentylator nie włączać w takim układzie...
Niedrożny obieg płynu. Coś gdzieś jest zatkane. Najprędzej w okolicy termostatu, ew. chłodnica.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 17:10   

w zbiorniku nie ma otworka tylko korek który się otwiera przy wyższym ciśnieniu. A może masz na myśli drożność tego "cycka" na górze do którego jest dołączony wąż cienki biegnący do chłodnicy.
Często było tak, że ten otwór fabrycznie nie był przewiercony do końca przez co chłodnica nie była odpowietrzana jak należy...

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 22:10   

jakies 2 tygodnie temu był jeszcze płyn chłodniczy BORYGO ale juz mi 3 razy wybijo i cała zawartość płynu wypłyneła mi na asfalt wię mam wode.A korek ten mam w 100%drożny dlatego ze zawór upustowy wymontowałem i mam samą dziurke:)

Kosma
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 22:38   

termostat ! termostat !

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 23:11   

jestes pewny o ten termostat?? Bo chłodnice miałem bardzo gorącom!!.A skąd by sie brało te powietrze w które wyciska mi plyn w zbiorniczku?? A moze to jednak ta uszczelka no cóz cza bedzie próbować

Kosma
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 23:55   

miałem identyczne objawy w astrze. Woda gotuje, wentylator (sprawny) stoi. wymienilem termostat (coś koło 30 zeta)i przeszło....zdziVIX mnie chwycił...

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-18, 00:24   

wymontuj termostat i się okaże... jak bez termostatu nie będzie wywalało to znaczy że on...

RAZ1
Gość
Wysłany: 2006-05-18, 09:44   

U mnie 3-krotną przyczyną tego o czym piszesz był nieszczelny układ chłodniczy (no bo skąd ci się brało to powietrze, o którym piszesz?).
Pierwsza rzecz to króćce od chłodnicy - z lewej strony auta, przede wszystkim górny. U mnie wywalało również z obudowy termostatu. Tam jest taki metalowy korek-zaślepka, który lubi dać ciała. To gorsze miejsce do szybkiej identyfikacji. Na gumach i plastikach jak cieknie to widać lepiej, na metalu, przy silniku, szybko paruje. Popatrz dokładnie, nawet najmniejsze zawilgocenie w którymkolwiek miejscu to wystarczający symptom. Pozdrówa.

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 20:13   

U mnie jest szczelny układ i nie ma powietrza w układzie. Nie wywala też korka. Sprawdź rurki wychodzące z chłodnicy. U mnie ta dochodząca do termostatu jest zimna. Jeżeli u ciebie tak jest to znaczy, że to termostat.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 20:17   

jedna rura ma byc zimna druga gorąca.
jak temperatura zacznie przekraczać temperaturę otwarcia termostatu - ta zimna robi się ciepła ale i tak jest wyraźnie zimniejsza od tej gorącej która wtedy jest jeszcze bardziej gorąca hehe

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 22:43   

U mnie termostat jest dobry.Bo chłodnica jest bardzo gorąca i dzis włączył mi sie wentylator bo wymieniłem czujnik od chłodnicy:)

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 22:45   

a mam jeszcze jedno pytanie Czy to normalne ze w momencie jak mam nagrzane auto podnosi mi sie poziom płynu w zbiorniczku z chłodnicy z poziomu min na ponad max??

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi