Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
(1.1) Kontrolka oleju nie zapala sie
Autor Wiadomość
Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2006-05-15, 07:20   

Witam!

Pewnwgo dnia po przekreceniu kluczyka nie zapalila mi sie kontrolka oleju. No to macha w gore i sprawdzamy.
Po odpieciu kabla od brazaowego czujnika i zmasowaniu go - zero reakcji.
Po odpieciu kabla od czarnego czujnika i zmasowaniu go - cyka przekaznik i zapala sie kontrolka.
Po wlaczaniu silnika kontrolka gasnie (prawidlowo), a po zgaszeniu juz sie nie zapala.

Co to moze byc?

szkielu
Gość
Wysłany: 2006-05-15, 09:18   

może czujnik ci zdycha?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-15, 10:05   

może byc usterka w czujnikach (sprawdź miernikiem czy się zwierają / rozwierają) jeden ma styk zwierny, drugi rozwierny.
Może źle działać / nie działać tzw. czujnik obrotów - elektronika w puszce sterowania zaworem hamowania silnika - biały przewód biegnący do puszki wskaźników - pojawia się na nim sygnał gdy obroty są wyższe niż 1500 obr.min, ew. elektronika sterowania kontrolką w puszce wskaźników.

Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 06:28   

sprawdź miernikiem czy się zwierają / rozwierają

A dokladnie jak to zrobic, bo troche lama jestem...

Odnosnie samej kontrolki to zaobserwowalem:
- jezeli zgasze silnik kluczykiem to sie nie zapala
- jezeli silnik mi sam zdechnie (za malo gazu przy ruszaniu, lub ruszanie na 3 biegu) to sie zapala

Czy czujniki z warczyburga sa takie same jak w trampku?

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 10:40   

ja miałem ten sam problem i wymieniłem czujnik i zadziałało a koszt 13zł.Tak naprawde nie wymieniałbym tego czujnika gdyby nie fakt iz zaczoł mi przezniego cieknąc olej w duzych ilościach

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 10:41   

tak czujniki sa takie same

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 17:08   

czujniki są oczywiście takie same, a najłatwiej kupić mówiąc że do golfa :) kolor czarny i brązowy. Ale częściej uszkadza się ten na niższe ciśnienia (czarny) o ile pamiętam (ten zaraz przy pasku).
ale wracając do początku to nie rozumiem usterki...
piszesz, że jak zgasisz auto to sie kontrolka nie zapala...
tzn ???? Gasisz auto, za chwilę (np. 20 sekund) włączasz zapłon i co ? Nie świeci się olej ??
poczekaj dłużej, bo to się zdaża, że ciśnienie po zgaszeniu jeszcze się chwilę utrzymuje...
jak np. po dłuższym postoju włączasz zapłon to ciśnienie się nie zapala ??

Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2006-05-18, 06:45   

ale wracając do początku to nie rozumiem usterki...

Ba - gdybym rozumial wszystkie usterki, to bym nie zawracal ludziom glowy :)

A tak serio:
Jak rano (po calej nocy stania) przekrece kluczyk to zapala sie tylko kontrolka ladowania (akumulatorek) kontrolka oleju sie nie zapala.
Wczoraj odkrylem kolejna rzecz:
- jak sie zdjelo kabel z czujnika i zmasowalo go to cykal przekaznik i kontrolka sie zapalala. Teraz sie nie zapala nawet po zmasowaniu tego kabla, a przekaznik nie cyka.
Zastanawiam sie czy polecial czujnik, czy przekaznik.

Jak sprawdzic czujnik miernikiem?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-18, 12:05   

bo nie z tego czujnika ściągasz :) przekaźnik cykający to jest przekaźnik jeża. Jest to tak skonstruowane, żeby niepotrzebnie nie włączaś jeża tuż przy włączeniu zapłonu - jeż bierze duży prąd i by to niepotrzebnie obciążało układ przy rozruchu. Natomiast jak silnik zapali, ciśnienie oleju wzrasta i wtedy CYK, zwiera czujnik i przy okazji załącza jeża (jest gwarancja że to nastąpi po uruchomieniu silnika).
Czyli ten czujnik jest czujnikiem ZWIERNYM.
Drugi jest rozwierny czyli w "stanie zero" ma zwarcie.
Pod ciśnieniem ma się rozwierać.
Spróbuj tylko zdjąć końcówkę z tego czujnika.
a może masz odwrtotnie założone kable na czujniki, albo czujniki odwrotnie wkręcone. albo dwa takie same...
Zaraz pójdę i zobaczę u siebie jak jest...

Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2006-05-18, 12:12   

Jedziemy od paska rozrzadu w prawo:
- czujnik czarny, kabel zielony
- czujnik brazowy, kabel zolty

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-18, 12:15   

więc tak. tuz przy pasku rozrządu jest czujnik CZARNY, do niego biegnie przewód ZIELONY, dalej jest czujnik BRĄZOWY do niego biegnie przewód ZÓŁTY.
Czujnik czarny jest normalnie rozwarty, zwiera się po pojawieniu ciśnienia, czujnik brązowy jest normalnie zwarty, po pojawieniu się ciśnienia rozwiera się.

Jak sprawdzić...
Weź żaróweczkę (np kontrolka 12V), jeden koniec podłącz do plusa akumulatora. Zdejm oba kable z czujników. na zgaszonym silniku dotknij do końcówek czujników. Na brązowym ma się świecić na czarnym nie.
Następnie odpal silnik. Silnik powinien mieć obroty ok 2000 żeby była pewność że jest odpowiednie ciśnienie. może Ci ktoś pomóc i trzymać na gazie.
i teraz sytuacja ma być odwrotna - na czarnym na się świecić, na brązowym ma się nie świecić.

przekaźnik który cykał a nie cyka nie ma tu nic do rzeczy...
poprostu - nie cykał Ci bo z drugiej strony ma czujnik temperatury i jak było to robione na ciepłym silniku to nie miał prawa się załączyć :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-18, 12:16   

pisz mi na maila będzie szybciej :) wartborgini@buziaczek.pl
potem tu wkleimy dla potomności, co było nie tak :)

Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 06:48   

Witam!

Patent przedstawiony przez wartorgini-ego jest dobry. Zarowka i kabelek.
Zeby to zadzialalo to trzeba miec:
1. sprawna zarowka :)
2. sprawny kabel :)

Tak metoda kolejnych przyblizen udalo sie ustalic, ze winny to brazowy czujnik.
Po wykreceniu okazalo sie ze zapchany jest czyms co konsystencja przypominalo gume do zucia (kolorek sie nie zgadzal, smaku nie sprawdzalem). Po wydlubaniu tego czegos, czujnik dziala jak trza!

Dzieki za sugestie!

Pozrdawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 11:34   

tak. i jak to dobrze najpierw sprawdzić a potem wymienić albo nawet tylko naprawić to co trza, a nie "wymieniłem kable, kopułke, świece, palec... i dalej kontrolka nie działa..." jak to niektórzy piszą / robią...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi