Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasada dzialania ekonomizera
Autor Wiadomość
Nikita
Gość
Wysłany: 2006-04-30, 22:33   

no tak jak w temacie na jakiej zasadzie to dziala bo interesuje mnie czy dalo by ise to do innego auta zamonotwac

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-04-30, 23:36   

Witam znajduje się tam wirniczek(mowa o częsci przez która przepływa paliwo) z foto diodą która wysyła sygnał do wskaznika diodowego.Prubowałem podłączyć do orginalnego ekonomizera wskaznik od wartburga ale nie działał kombinuj może coś wstawisz innego jak się tobie uda.

-----------------------------------
Trabant 601s rocznik 85
-----------------------------------

Spiderman_2005 / Karaś :)
Gość
Wysłany: 2006-05-01, 01:40   

on chce na odwrut.. ekonomizer chce wsadzic do innego auta.. ;)

Przemek
Gość
Wysłany: 2006-05-01, 08:34   

Próbowałem zamontować w autku kolegi, a teraz niedawno w drugim moim - nic nie wyszło. Miałem przy tym część zliczającą z Trabanta i z Wartburga.
Klik
Stwierdziłem więc, że skoro już to mam, a nie działa w innych, to zamontuję to w moim Wartku (bo odkąd go kupiłem to ekonomizer nie działał). I też nie działa :-( Świecą dwie~trzy diody i wszystko. Kombinowałem zrobić z tego jeszcze obrotomierz, ale bez odezwu.
Klik
Tak że jak ktoś to uskuteczni do współpracy i się podzieli know-how to by było super.
Myślałem jeszcze co by na bazie tego zrobić wskaźnik położenia przepustnicy (na zasadzie stabilizowanego napięcia choćby układem 7805 i dzielnikiem rezystorowym, w którym jednym z gałęzi byłby potencjometr suwakowy przytwierdzony do linki gazu lub obrotowy hermetyczny zamocowany do osi dżinksu, do którego mocowana jest linka. Może kiedyś...
Pozddr

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-01, 10:32   

może ja dorzucę swoje 5-groszy...
Jeśli chcecie montować ekonomierz to montujcie komplety, tzn. przepływomierz z dedykowanym jemu wskaźnikiem.
Eleketronika wskaźnika wartburgowego i trabantowego jest taka sama, zakres przetwarzania czujników też, więc nie powinno byc problemów ze współpracą przepływomierza trabantowego ze wskaźnikiem wartburgowym.
Przepływomierze są zasilane napięciem 6V jakie podaje wskaźnik, na wyjściu jest sygnał proporcjonalny do przepływu.
Z przepływomierza wychodzą prawdopodobnie impulsy o zmiennym wypełnianiu, bąź częstotliwości (nie wiem, nie badałem), ale wejście wskaźnika pracuje liniowo i podając napięcie od 0-6V można usyskać dowolne wskazanie wyświetlacza.
Tak więc sygnał z wyjścia przepływomierza - jaki by nie był - jest całkowany na wejściu wskaźnika i stąd odpowiednie wskazanie, proporcjonalne do przepływu paliwa.

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-01, 15:58   

Hmm jak do malucha to by pewnie pasilo, spalania maja podobne (??)

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-01, 16:19   

Ah zapomnialem, ze maluch ma przewod powrotny. To tylko od wartka podejdzie

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2006-05-02, 08:48   

W Wartku nie ma powrotu.

batman
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 19:35   

witam ja zamontowałem w trabie 1.3 i działa bez zarzutu.mam wersje licznika od de luxa jak się świeco tylko zielone to pali 8 litruw w mieście.

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-13, 07:35   

W Wartku nie ma powrotu.

Nie ma ?! :0

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-13, 11:56   

w 1,3 jest napewno, a w 353 to szczerze powiedziawszy nie pamiętam. Ale tam jest jakoś dziwnie pokombinowane, bo sama pompa jest w takim miejscu ze strach :)
aż z ciekawości zaglądnę tam !

batman
Gość
Wysłany: 2006-05-13, 16:15   

w wartburgu 353 jest taki sam czujnik jak w trabancie tylko posiade jeszcze komore przeponowo która ma niwelować skoki ciśnienia wywołane praco pompy przeponowej.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-05-14, 22:15   

Witam podłączyłem taki ekonomizer z wartburga 353 w swojej 601 mając schemat oraz przepływomierz z wartka mimo tego wskaznik diodowy zapala się tylko czasem i to tylko jedna dioda.Za to wskaznik paliwa działa bezbłednie brakuje mi jedynie jeszcze temperatury po mimo że jest podłaczony czujnik bo wskaznik nic nie wskazuje i tu jest moje pytanie czy po przekreceniu stacyjki powinny zapalic sie diody na wskazniku od temperatury(podobnie jak na wskazniku od paliwa) a potem stopniowo gasnac wskazując że silnik jest zimny.Co do samych ekonomizerów mam dwie sztuki po podłaczeniu pierwszego swieciły się wszystkie diody wskazujące przepływ paliwa natomiast nic nie swieciło się na wskazniku od paliwa i temperatury.Szukałem przyczyny że coś źle podłączyłem ale to nie to gdy podłaczyłem drugi zegar wtedy wszystko się zmieniło ale i tak nie działa jak potrzeba może ktos coś doradzi.

-------------------------------------
Trabant 601s rocznik 85
-------------------------------------

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-14, 23:21   

wskaźnik temperatury może króciutko mrugnąć...
jeśli chcesz go sprawdzić to zewrzyj kabel biegnący do czujnika z masą - ma się zaświecić czerwona dioda (temperatura MAX). Jeśli chcesz go sprawdzić dokładniej - podłącz potencjometr jakies powiedzmy 220 omów. kręcąc uzyskasz wszystkie wskazania (od min do max)
co do przepływomierza... odpal silnik, zakręć kranik, poczekaj aż się torchę paliwa wypali, odkręć kranik. Wskaźnik powinien polecieć na max.
Jeśli tak nie jest, coś jest nie tak... Może kierunek przepływu jest odwrotny (choc nie jestem pewnien czy ten przepływomierz rozróżnia kierunek przepływu).

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-05-15, 18:10   

Witam podłączyłem orginalny przepływomierz z traba bo ten z wartburga był coś nie zabardzo wskaznik działa diody świecą ale nie tak samo jak w orginale mimo tego i tak jestem zadowolony teraz musze sprawdzic wskaznik temperatury jak się z tym uporam to napiszę czy wszystko działa.

----------------------------------
Trabant601s rocznik 85
----------------------------------

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi