Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czy silnik się rozszczelni ?? <TEST ROZPOCZĘTY>
Autor Wiadomość
wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-11, 15:39   

Witam !
jak bym coś nowego nie wykombinował, to bym się źle czuł :) więc postanowiłem obalić (lub poprzeć) - choć wolał bym obalić :) - tezę, iż po przejściu z oleju mineralnego na syntetyk może nastąpić rozszczelnienie silnika.

Próba przeprowadzana na wartburgu 1,3 BENZYNOWYM (bez LPG) przebieg ok. 155 tyś (dokładnie podam w kolejnych "sprawozdaniach"), silnik zalewany był mineralnym olejem, przez ostatnie 2,5 roku oleju nie zmieniałem :) hehe bo mało jeździłem, ale i tak w sumie na tym starym przejechał ze 20 tysięcy.
Jako takich wycieków z silnika nie było, oleju nie trzabyło dolewać, ale cały silnik był jakby zapocony olejem, czyli szczelność przeciętna :)

Tak więc w dniu dzisiejszym zalałem do tego wozu olej Castrol GTX magnatec 5W40 (156 zł za 4 litry hehe) i zobaczymy "co to powie"...

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-11, 20:43   

Ano jestem ciekawy co z tego wyjdzie :]

MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2006-05-11, 21:47   

Castrol RS 10W60 taką oliwę lałem do Trabiego i NIC nie ciekło !!!

Miałem też poldolota (Polonez 1,6) - taki sam olej - NIC !!!

Teraz jeżdżę nutrią (Nubira) - olej ten sam i również - NIC !!!

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-11, 22:43   

no to być może obalimy mit, że wlanie oleju syntetycznego spowoduje, że będzie się z silnika lało na wszystkie strony :)

akurat ten o którym piszesz to chyba półsyntetyk, a mój to full syntetyk, ale mniejsza z tym :)

picia353
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 09:14   

Ja miałem ful syntetyka , magnateka i powiem wam ze nielało wogule z silnika, tyle ze zaczą wpierdalać olej tak przy 180 tyś więc niestety musiałem zmienić na coś gęstrzego:/

papieju
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 09:56   

tak z ciekawosci - jak wyniki poprzedniego testu z cudownym ceramizerem? bo nie chcac byc uszczypliwym, zaczyna sie kolejny test gdy o wynikach ostatniego jakos cisza...

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 10:28   

ceramizer jest testowany na innym wartburgu, którym chwilowo mało jeżdżę teraz, bo mam 3 samochody więc się "nie rozerwę" hehe
jak narazie ceramizer spisuje się bardzo dobrze !

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 15:15   

Jak Picia napisal, pojawia się ZWIĘKSZONE zużycie oleju. Ciekawe dlaczego? No bo przecież skoro nie rzyga nim na boki z silnika to go chyba krasnoludki podpijają...

picia353
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 19:19   

Zostaje spalony :) czyt dostaje sie do komory spalania przez złuzyte uszczelniacze zaworowe oraz poprzez złuzyty pierścień olejowy, i wydmuchnięty poprzez odme do kolektora ssącego :)

Wartborgini
Tak ze odpowiedż na twoje pytanie dotyczące rozszczelnienia sie silnika brzmi
Silnik niemusi sie rozszczelninić ale moze wzrosnąć konsumpcja oleju do ok 3-4--5L na 10000km w zalezności jak exploatujesz auto. A przy cenie oleju ok 45-50zł za litre jest to troche nieopłacalne??????????
Przerost treści nad formą :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 21:57   

ja wiem że nieopłacalne i zazwyczaj (do tej pory) lałem najtańszy olej z beczki hehe a teraz to jest wyjątek TESTOWY !!

Autem (teraz dla testu) garuję ile wlezie i zobaczymy jak będzie z tym żarciem oleju, bo na mineralnym nie brał ani grama...
narazie mi sie uporczywie zapala ciśnienie oleju na wolnych obrotach jak się silnik nagrzeje ponad normę... ale tym sie nie nartwie bo to częsta przypadłość silników wartburga/trabanta :)

Jak by miał zechalć 5 litrów na 10000 (czyli 0,5 l na tysiąc) hehe to zaraz to zauważę :P

tyle co narazie zauważyłem, to ładnie poprawiła się praca hydraulicznych popychaczy... przedtem jeden popychacz lubił usilnie klepotać nawet 10km od odpalenia... a teraz nie klepoczą... jak się któremuś "zaklepie" to raptem na 2-3 sekundy...

picia353
Gość
Wysłany: 2006-05-13, 00:57   

Bo sie szybciej nabija olejem

MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2006-05-13, 08:53   

Wartborgini myślę że to nawet mineralny. Sam sprawdź.

A tak w ogóle to nie chodzi tutaj o gęstość tylko o lepkość.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-13, 11:54   

co "nawet mineralny" ??

to co wlałem ?? Sugerujesz że podróbe mi ktoś sprzedał ?

niby był orgnalnie zapakowany zaplombowany, a castrole mają takie fajne naklejki co to ich chyba sie nie da odkleić nienaruszając...

MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2006-05-14, 12:08   

Wartborgini napisałeś: akurat ten o którym piszesz to chyba półsyntetyk, a mój to full syntetyk...

To jest pełny syntetyk!

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-14, 12:49   

aha, o to chodzi... bo mnie oznaczenie trochę "zwiodło" :) zazwyczaj 10W mają półsyntetyki...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi