Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trabant nie gaśnie po wyłączniu stacyjki. Co zrobić ?
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2006-05-08, 11:36   

Jadę właśnie do kumpla pomóc mu przy samochodzie(601 z elektronicznym zapłonem) i zastanawiam się co to może być. Czy to wina stacyjki czy jakieś zwarcie gdzie indziej? Macie jakieś pomysły?

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-05-08, 13:16   

ewentualnie bardzo uboga mieszanka no i samozapłon...
Ale raczej bym stawiał na coś z elektryką.

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-09, 15:00   

Lewy mostek na alternatorze

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-09, 20:38   

co ???? a jakim cudem z alternatora prąd by mógł przejść na zapłon ???
Chyba jedynie jak by była zwarta żarówka kontrolki ładowania... ale alternator nie ma nic do tego....

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-09, 20:48   

Ta jasne :P:P Ja swojego chwiile gasilem ruszajac z czworki PRZEZ ALTERNATOR. Pokombinowalem przy kablach, juz nie pamietam co ja zrobilem ale w kazdym razie jaja byly jak berety.
Jak moze przejsc na zaplon? zwyczajnie. Nie wiem jak to w oryginale, ale ja mialem wzbudzenie podlaczone pod stacyjke, wiec juz wiesz jak

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-10, 11:37   

no to jak miałeś coś nie tak to jasna sprawa...
w normalnej instalacji nie widzę takiej możliwości - poza zwarciem kabla wzbudzania do plusa po stacyjce (czyli np. zwarcie kontrolki)...

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-10, 14:22   

Moze koledze sie popier.. kable i podlaczyl odwrotnie, to tez jest mozliwe, w kazdym razie stawiam na elektryke

magik
Gość
Wysłany: 2006-05-10, 19:31   

na razie się poprawiło trabant gaśnie. poprawiłem dzisiaj kontrolkę ładowania w liczniku bo się rozleciała. Może to było to ?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-11, 15:40   

a napewno to...

WUALA hehe czy jak to sie tam pisze :P

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-11, 20:46   

hehe wartborgini Jasnowidz a wlasciwie ciemnowidz:P:P To ja sie tak przy okazji zapytam: jak podlacze lampke zgodnie ze schematem to mi nie laduje. Ki czort?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-11, 22:49   

zgodnie ze schematem ?? czyli ?? od alternatora - niebieski przewód, łączący się z regulatorem (chyba numer 67) biegnie do żarówki - kontrolki, a drugi styk żarówki łączony ma być do plusa "po stacyjce".
a u Ciebie jak teraz jest połączone ??
masz alternator i regulator trabantowy ??

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 06:45   

alternator mam od 353, regulator trabantowski (nowy), jak podlacze tak jak mowisz to lampka sie zapala ale jak uruchomie silnik to nie gasnie. Jak mialem trabantowski altek to bylo ok, tylko sie zatarl. Aha i jeszcze jedno: Jak polacze alternator pomijajac kontrolke to laduje ale swiatla migaja troszke na wyzszych obrotach. Niby proste a nie wiem co to :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 10:32   

wychodzi na to że alternator dostaje zbyt mały prąd do wzbudzenia. Spróbuj zrobić tak - podłącz tak jak ma być, zapal, kontrolka nie zgaśnie - zewrzyj ją na chwilkę, po czym sprawdź czy zgasła (po rozwarciu) i czy ładuje. Tylko NIE PRZERYWAJ OBWODU !!!
Zrób poprostu krótkotrwałe zwarcie np śrubokrętem na kontrolce.

powodem może być zbyt mały magnetyzm szczątkowy na wirniku,przez co układ nie może się sam wzbudzić.
Rozwiązanie - namagnesować wirnik, albo zastosować żarówkę w kontrolce ładowania o większej mocy.

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 14:23   

gut ajdija, ide testowac :)

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 16:57   

Doniesienia z frontu:
odpalam, swieci lampka caly czas. zwieram:gasnie. Przestalem zwierac i znowu sie zapalila -.-

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi