Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja gaźnika w 1.1
Autor Wiadomość
DolasFranek
Gość
Wysłany: 2006-04-03, 21:47   

Jak wyregulować gaźnik, aby trabi w miarę oszczędnie palił? Na jaką wartość ustawić poziom paliwa (literatura podaje 27-27,5 mm, ale praktyka chyba jest nieco inna) i na jaką stężenie CO w spalinach? Poza tym, co i w jaki sposób ustawia się przy pomocy wkręcania/wykręcania dysz - lewej (grubej) i prawej (cienkiej)?

Pozdrawiam!

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-04-03, 22:43   

nie ma takiego ustawienia :)
żeby wszystko chodziło jak należy, musi być odpowiednie ustawienie stężenia CO i tyle. nie da się ustawić oszczędnie. a jeśli dasz ubogą mieszankę to pomijając fakt że nie będzie mocy i silnik się będzie przegrzewał, to i tak może więcej palić, bo będziesz gazem bardziej dusił...
poziom paliwa ma być tak jak podaje książka i tak jest w praktyce, nie wiem dlaczego sądzisz że jest "nieco inna".
Zmiana poziomu paliwa napewno nie przyniesie oszczędności w spalaniu...

DolasFranek
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 11:57   

W moim gaźniku przy ustawieniu "poziomu paliwa" na 28 mm (mierzonym oczywiście w położeniu pionowym od uszczelki do krawędzi pływaka) spalanie na trasie przy w miarę stałej prędkości 90 km/h kształtowało się na poziomie 5,5 l/100km. Przy ustawieniu 26 mm trabi spalał ok. 7 l/100km. Stąd mniemam, że jednak poziom paliwa w komorze pływakowej ma jakieś znaczenie...
Ponadto, książka podaje, że stężenie CO w spalinach powinno mieścić się pomiędzy 1,2-2,0. Jaką więc wartość tego parametru najlepiej ustawić (czyżby średnią) i czy "uboższa" mieszanka oznacza mniejsze stężenie CO w spalinach?
I jeszcze jedno... Którą dyszą ustawić wolne obroty, a którą poziom CO?

macq
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 14:50   

ubozsza mieszanka oznacza WIEKSZE stezenie CO2...ale kto by sie przejmowal :}

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-04-04, 20:37   

ZWIĘKSZYĆ zużycie paliwa nie jest trudno, ale zejść poniżej pewnej granicy prawie niemożliwe...

wg wykresu z ksiązki Krzysztofa Trzeciaka "Gaźnik w moim samochodzie" (polecam - ciekawa lektura), zawartość tlenku węgla spada wraz ze zubożaniem mieszanki. Krzywa emisji zagina się w punkcie "mieszanka normalna" i dalej w kierunku zubożania mieszanki zawartość CO nie rośnie, minimalnie spada. Tak więc regulując skłąd mieszanki należy znaleźć punkt w którym zawartość CO zaczyna gwałtownie rosnąć, i cofnąć się śrubą odrobinkę...
Na tymże wykresie, krzywa zużycia paliwa zagina się w punkcie "mieszanka uboga" i później pnie się w górę :), natomiast krzywa mocy silnika ma max punkt nieco przed punktem "mieszanka bogata", tam gdzie CO ma wartość jakieś 3,5 - 4 %
Tak więc na tej podstawie można sobie "podśrubować" moc nieco w górę, oczywiście zwiększając spalanie. A co do oszczędności zużycia paliwa raczej marne pole do popisu.

Ja zawsze byłem i jestem zwolennikiem wyciskania jak największej mocy więc ustawił bym CO na 4% hehehe

DolasFranek
Gość
Wysłany: 2006-04-12, 11:10   

Byłem wczoraj u kumpla na stacji diagnostycznej, aby ustawić skład mieszanki i wolne obroty. Miałem zdjętą i wyprowadzoną pod samochód odmę, coby trabi "oddychał" świeżym powietrzem i... niestety - cała regulacja to jedna wielka porażka. Żeby wolne obroty były na poziomie 850-900 obr/min, "lewą" dyszę musiałem wkręcić do końca. Składu mieszanki nie dało się już wyregulować - maksymalnie mogłem ustawić poziom CO w spalinach na wartość ok. 0,22% (literatura podaje 1,2-2,0%!!!). Założyłem więc z powrotem odmę do kopuły gaźnika i wszystko powróciło do normy. Wyregulowałem wolne obroty na ok. 880 obr/min i stężenie CO w spalinach na ok. 1,85%. Bardzo ładnie wyszedł współczynnik λ na 997.
Pozostaje pytanie jak wyregulować gaźnik bez podłączonej odmy?

Pozdrawiam!

gajos
Gość
Wysłany: 2006-04-12, 22:15   

Moze mi ktos poradzic gdzie w stolicy mozna szybko, dobrze i tanio wyregulowac gaznik?

macq
Gość
Wysłany: 2006-04-13, 07:45   

szybko, dobrze i tanio takie rzeczy to tylko w erze ;)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-04-13, 13:22   

wyregulować na podłączonej odmie, a potem ją odłączyć...

gajos
Gość
Wysłany: 2006-04-13, 21:47   

OK to jade do najblizszego punktu ery ;) A tak na powaznie - moze ktos z Was cos polecic?

warszawak
Gość
Wysłany: 2006-04-16, 21:21   

"Moze mi ktos poradzic gdzie w stolicy mozna szybko, dobrze i tanio wyregulowac gaznik?"

022 6649002
zapomnialem jak sie ten pan nazywa, jednak zna sie na robocie. Robi gazniki od zera- na zamowienie, reguluje to co sie da i to czego sie nie da tez:-)

Ogolenie rzecz biorąc zajmuje się tylko tym.
Bylem u niego w zeszłym roku. Zdjął cały gażnik, przeczyścił, wyregulował i sprawdził czy wszystko gra. Czas pracy około poltorej godziny cena 80zl

Polecam. Warsztat ma na Woli w uliczce tuż przed charakterystycznym zwęrzeniem na którego środku stoi sobie dom:-)

Zresztą zadzwoń, a na pewno dostaniesz dokładny adres.

szerokosci

gajos
Gość
Wysłany: 2006-04-17, 09:37   

OK wielkie dzieki :)

Aleksander
Gość
Wysłany: 2006-04-19, 18:52   

a zna ktoś coś w Poznaniu? :)

PJ4cK
Gość
Wysłany: 2006-04-21, 00:47   

Aleksander nie marudź, ile można regulować gaźnik :P?

Aleksander
Gość
Wysłany: 2006-04-21, 07:14   

można raz a dobrze, a nie koleś mi pokręcił pokręcił, powiedział, że 'jakoś dziwnie bo powinien reagować na moje kręcenie' i już.. nawet nie sprawdzał poziomu CO2 w spalinach.. i co to za regulacja :/ i teraz po pierwsze nie odpala mi jak mam ciepły silnik (muszę mu gazu dać troche) i chyba więcej pali..

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi