|
Tuning silnika 601 - Jak to zrobić? |
| Autor |
Wiadomość |
Andrzej TomaszewskiSpike_
Gość
|
Wysłany: 2006-04-15, 18:45
|
|
|
Witam wszystkich.
Od 5 lat jestem szczęsliwym posiadaczem "Przebłysku geniuszu niemieckich inżynierów". Wprawdzie od 5 lat go "remontuje" (Jakos mizernie mi to idzie, głównie z braku finansów)
Ostatnimi czasy zabrałem sie za remont silnika, którego przy okazji nie zamierzam składać tak jak został zmontowany przez fabryke w Zwickau. Czytałem dział "Tuning" ale nadal nie rozumiem kilku rzeczy. Chodzi mi tu dokładnie o:
*Podcięcie zastawek (za nic nie czaje gdzie je "podciąć"
*Stoczenie koła zamachowego (tu jestem ciekaw gdzie je "stoczyc" i czy wogóle to ktoś stosował/jak się to sprawuje w praktyce)
Interesują mnie też inne przeróbki silnika/skrzyni, które nei zostały opisane (Ja dla przykładu w swoim gaźniku przerobiłem obydwie przepustnice, jak i równierz mam zamiar zastosować troche inny układ przepustnicy ssania, aby dawał lepszy stosunek paliwo/powietrze) |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2006-04-15, 18:56
|
|
|
Byłbym, zapomniał!
Czy ktos z was wie jak zachowuje się Tramposz na odwróconych felgach?? (bo napewno sądzę ze jest lepszy w prowadzeniu, ale chodzi mi jak trudna jest wtedy przebudowa nadkoli i jak bardzo "katowane" są zawieszenia) |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2006-04-16, 07:41
|
|
|
| co do felg to uzyj opcji szukaj!!!Ale raczej nie polecam odwracania felg.Na gieldzie CT sa poszerzane felgi do 601 do sprzedania. A co do silnika i toczenia kola zamachowego to zamosisz je tokarzowi i on juz bedzie wiedzial o co chodzi tylko musisz mu powiedziec o ile ma je stoczyc. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-04-16, 13:32
|
|
|
| Nie odwracaj felg jak sie zabic nie chcesz. Urwie ci kolo albo sie felga odkreci. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2006-04-17, 23:18
|
|
|
Wielkie dzięki za link
Przeczytałem przed chwilą i znalazłem tam o wiele wiecej informacji niż w dziale "Tuning", ale nadal nie wiem jak podciąć zastawki :/
Co do kół to znalazłem rozwiazanie, mianowicie felgi od Wartburga (praktycznie taka sama felga ale pod opony 165) |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2006-04-17, 23:28
|
|
|
| bo jest o pół cala szersza od trabantowskiej |
|
|
|
 |
Paweł Bross
Gość
|
Wysłany: 2006-04-18, 01:06
|
|
|
| a Chciałem odwrucić felgi Myśle że lepiej by się trzymał na drodze ale skoro mogą mi odpaść koła to zostawie tak jak są ech pech. pozDDRawiam |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2006-04-18, 07:39
|
|
|
http://www.trt.one.pl/tuning/silnik/art1.pdf
Tu jest instrukcja o wiele lepsza niż ta ze strony CT.
Nadal nie wiem, czemu ktoś tego w dziale Tuning nie podczepi...
Pozdrawiam
Zbyszek |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-04-18, 08:12
|
|
|
W otworach felg na sruby sa specjalne fazy, a nakretka jest ze stozkiem. Sluzy to wycentrowaniu kola i przeciwdziala odkrecaniu nakretek. Jesli odwrocisz kolo, to ten uklad nie spelni swojego zadania i moze sie dziac roznie.
Pozatym zabawa z poszerzaniem auta... a felgi z warczyburga to najlepszy kompromis |
|
|
|
 |
|
|