Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
sprężyny w bębnach [601] przod
Autor Wiadomość
halogen
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 12:58   

wie ktoś może ile powinno być sprezyn?? bo nie wiem czy nie zgubiłem bo mam dwie ale dlugie i czy one powinny łaczyć szczękę 1 z 2 oraz wie może ktoś czym mozna zastapic zabezpieczenie klicka hamulcowego?? orginalnie taki pręcik ze spręzyną i jakby podkładkami. pozdrawiam

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 13:08   

sprężyny są dwie -pomiędzy szczękami - te długie.
następne są w samoregulatorach - takie malutkie...

magik
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 13:35   

Dodam jeszcze że końcówki sprężyn z podwójnym zagięciem powinny być od strony tłoczków. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale tak jest w katalogu.

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 14:31   

mniej wiecej

halogen
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 14:33   

a co z Tym zabezpieczeniem??

magik
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 15:26   

a co ma byc? Ma być na miejscu. Szczęki mają być przypięte do tarczy kotwicznej.

halogen
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 16:19   

no ale można czymś to zastąpić?? bo nie mam a pasiwało by to złiżyć ;/ a sklepu z czesciami nie ma w okolicy ;/

magik
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 16:35   

Pozostaje szrot. Ale popytaj dla pewności gdzieś w sklepie motoryzacyjnym. Wydaje mi sie że coś tekiego występuje też w maluchu

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 17:13   

Ten kołeczek z podkładkami to jest zabezpieczenie szczęk zeby nie odsuwały sie od tarczy kotwicznej. Oryginalnie tego nie było, a stosuje się od poloneza (podkładki i sprężynki), albo malczana (blaszka sprężysta).
Tarcza kowiczna powinna miec nawiercony otwór. Znakomicie stabilizuje to szczeki. Sam mam we wszystkich kołach. Koszt kompletu (8 szt.)to okolo 8 do 10 pln.
Pozdrawiam.

halogen
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 21:00   

tak podkładki mam. Nie ma sprężynki i tego bolca czyli muszę poszukać po sklepach od poloneza tak/??

Nikita
Gość
Wysłany: 2006-03-31, 09:51   

od poloneza albo od malucha bo tez sa taie wynalazki w maluchowskich kolach :D

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-31, 16:47   

Jajer masz racje ale mowisz o tyle, chodzi natomiast o przod

bumar1
Gość
Wysłany: 2006-03-31, 17:38   

Proponuję koniecznie zaglądnąć do katalogu części do Trabanta. Są tam rozrysowane wszystkie części i to w dodatku z zaznaczeniem jak je składać. Link do takiego katalogu ( w języku czeskim ) był gdzieś podany w temaci dotyczącym wału korbowego. Zaglądnij tam koniecznie bo hamulce to sprawa ważna !! Wewnątzr bębna oprócz tych elementów , o których piszesz powinny jeszcze być samoregulatory szczęk.( Takie pręciki z delikatnymi sprężynkami i małym płaskowniczkiem )Są to bardzo ważne części zapobiegające cofaniu się szczęk hamulcowych po zahamowaniu. Bez tych samoregulatorów hamuje o wiele mniej skutecznie ! PAMIĘTAJ - HAMULCE SĄ NAJWAŻNIEJSZE.

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-03-31, 22:06   

-mówię o obu osiach w 2T i osi tylnej w polówce.
Przypomnę że pytanie dotyczyło:wie może ktoś czym mozna zastapic zabezpieczenie klicka hamulcowego?? orginalnie taki pręcik ze spręzyną i jakby podkładkami.
Domyślam sie że chodzi o to co napisałem wyżej.
Klocków hamulcowych tam nie powinno być bo sa szczęki!
może chodzi o samoregulatory, one tez są zabezpieczeniem przed nadmiernym odsuwaniem się szczęk od bębna.
Na koniec powiem swoje: HAMULCE TO NIE ZABAWKA!!! nie umiesz nie zabieraj się za naprawę, poproś kogos kto sie zna i przyjmie odpowiedzialność za to co zrobi!
Pozdrawiam.

halogen
Gość
Wysłany: 2006-03-31, 23:26   

samoregulatory są gir chodziło o to coś ma ktoś link do tego katalogu bo nie moge znaleźć poza tym już to rozgryzłem jutro kupuje od peda albo wrzoda i skąldam traba i jade :) pozdro :) jest tam może w tym katalogu coś o wymienie poduszek??

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi