Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
samodzielna wymiana sprzęgła w 1.1
Autor Wiadomość
Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-03-29, 22:29   

Nie znalazłem nic na forum więc pytam. Czy ktoś sam w garażu wymieniał sprzęgło w Trampku? Jaka jest w orginale grubość tarczy sprzęgła? Kiedy ją wymieniać? Poszło mi łożysko i jak już się zabieram to chciałbym wymienić całość.

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 08:15   

ja wymieniałem ale nie mirzyłem tej tarczy. Lepiej ja wymień od razu jak już wymieniasz łożysko, chba że jest jeszcze dość dużo jej. Ja jak wymieniałem to okladzina z jedej strony tarczy miala kolo 1 mm, a druga ktorą założyłem, moze miała 2,5 mm.

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2006-03-30, 12:08   

Ja wymieniałem już sprzęgło 2 razy w warunkach garażowych.Trochę trzeba sie napocić niestety.Jeden dzień na pewno Ci zejdzie przy tym.Tak w skrócie to musisz poodpinać skrzynię i silnik z poduszek,wyjąć chłodnicę, porozsuwać wszystko na boki i powinieneś mieć szparę na ok.9-10 cm a to wystarczy,żeby wymienić kompletnie sprzęgło.Nie wyciągaj silnika bo niektórzy "fachowcy" tak radzą.

Alan
Gość
Wysłany: 2006-03-31, 20:25   

Heh... przeraża mnie te 9-10cm... A coś czuję, że też mnie niedługo będzie czekać robota przy sprzęgle, bo po nagrzaniu strasznie mi szarpie przy ruszaniu z jedynki. Ale ciągnie dobrze, tylko te szarpania....

Lewy81
Gość
Wysłany: 2006-03-31, 22:06   

to jak to wszystko porozpinasz.. to ile z tym roboty coby silnik wyciagnac i pozadnie tarcze posrodku ustawic..?? Ja za kazdym razem wyjmowalem, bo i tak wszystko porozpinanae..a o i le wygodniej...

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2006-03-31, 22:50   

No ale ja nie mam warunków na wyjęcie silnika samemu a i nawet we dwóch niestety.Silnik wyciągałem tylko raz co by zrobić swapa na 1.3 i jak dla mnie to jest to dość kłopotliwe to po co jak nie trzeba.Chyba,że chcesz przy okazji coś w silniku powymieniać to i wtedy będzie sens.

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-03-31, 23:07   

Ja tez sobie troche tego nie wyobrazam zeby wymieni sprzeglo bez wyjecia silnika. Bo mozna to zrobic ale cos sie porysuje, cos przygnie, wgniecie, strasznie to niewygodne i klopotliwe. A wciagnac silnik mozna przy pomcy linek i bloczkow, nie trzeab od razu urzadzenia specjalnego.

Luker
Gość
Wysłany: 2006-04-01, 07:36   

No wymiana rzeczywiscie caly dzien zajmuje. Najlepiej, zeby miec troche tego miejsca, jest najpierw odkrecic obie nakretki na poloskach i z lewej strony wogole poloske ze zwrotnicy wypchnac. Nie obedzie sie zapewne bez wypiecia zwrotnichy z wachacza. Pozniej odkrecasz sruby na okolo skrzynki i wykrecasz rozrusznik. Potem lekko podnosisz i skrzynke w lewo przesuwasz uwazajac, zeby poloska z krzyzakiem ze skrzyni nie wypadla, bo olej bedzie na glebie. Pozniej tylko kluczyk nasadowy 12- scienny o rozmiarze "9" i odkrecasz docisk. Od razu wymienisz lozysko. Pozniej musisz do kupy wszystko zlozyc w odwrotnej kolejnosci. Najwiekszy problem chyba bedzie z tym, zeby wyosiowac docisk, tarcze itd. bo lapy strasznie bola.

MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2006-04-03, 07:00   

Dla mnie żaden problem.

Ja wymieniałem w swoim (jeszcze starym 1,6 GTI) przy 11-stopniowym mrozie, na dworzu!!!

Dla chcącego nie ma nic trudnego!!!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi