Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak dobrać pierścienie do tłoków 601
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2006-03-21, 14:26   

Mam oryg DDR owskie tłoki rozmiar 72,72 czyli 3 szlif W jaki sposób dobrać do nich pierścienie ? W motirexie są np 72,75. mam jakieś pierścienie trabantowe luzem niektóre mają jakieś oznaczenia ale nic one nie wskazują. Czy można to jakoś pomierzyć ? czy te z motirexu magą być ?

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-21, 14:36   

Hmm 72,75 to oznacza średnice pierścienia w stanie swobodnym. Pierścień zawsze jest większy od tłoka. Jak wsadzisz do cylindra to pierscień sie "zamknie" i przez to będzie uszczelniał. Mam racje?

magik
Gość
Wysłany: 2006-03-21, 14:39   

tylko że w motirexie jest napisane że tłoki też są 72,75

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-03-21, 18:07   

trzema setnymi milimetra się przejmujesz ????
Kiedys kolega założył o jeden rozmiar większe i chodziło dobrze... Oczywiście trzabyło je trochę przypiłować...

magik
Gość
Wysłany: 2006-03-21, 20:53   

Najchętniej dobrałbym pierścienie z tych które mam ale nijak nie wiem jak je pomierzyć

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2006-03-21, 21:17   

Wkładasz do cylindra pierścienie.Wyrównujesz je tłokiem a potem mierzysz luz na zamku pierścienia.Nie pamiętam dokładnie ale ten luz ma wynosić ok.0,25-0,40mm.Oczywiście mierzysz szczelinomierzem.Od biedy można nawet żyletką,która ma ok.0,1mm tylko trza włożyć 3 szt.hehe.

Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2006-03-21, 21:59   

Jutro ci kolego sprawdze w katalogu jakie powinny być do 601 po 3 szlifie i napisze

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-03-21, 23:51   

Marcin & Marta dobrze mówi, pierścienie pasuje sie do cylindra nie do tłoka. Lecz nie do końca bo rowek w toku musi byc odpowiedni.Czyli grubość pierścienia i szerokość rowka w tłoku gra rolę.
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2006-03-22, 07:08   

Myślałem że sprawa będzie prostsza. Nie chciałbym szlifować cylindrów a później się zdiwić że nie dopasuje do tego pierścieni

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-22, 15:10   

Kiedys kolega założył o jeden rozmiar większe i chodziło dobrze... Oczywiście trzabyło je trochę przypiłować... Kolega widze wykazał się szczególnymi zdolnościami z zakresu budowy silnika dwusuwowego. Jak wiadomo Pierścienie w silniku 2T nie mogą się poruszać, toteż mają zabezpieczenia. W 2t piłować pierścieni nie wolno, gdyż mają one inne zakończenie, które obejmuje kołek w tłoku. W silniku 4t piłować można w granicach rozsądku ale w 2t..chyba nie powinno sie....

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-22, 15:12   

Kurde...tagu nie zamknąłem... cytat kończy się na słowie "przypiłować" sory.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-03-22, 15:24   

nie piłował "na prosto", zamek tez wypiłował...
Idiotą nie jest przecie...
Nie wolno piłować mówisz?? a jak kupisz nowe i będą za ciasne to co ?? w zupie wymoczysz ??

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-22, 21:04   

Ja nie mówie, że nie wolno :p Wolno też jeździć bez pierścieni :) Ale nie powinno się

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-03-23, 00:46   

to że się nie powinno to ja doskonale wiem. Ale sytuacja wyszła taka, że jedyne pierścienie jakie były dostępne były na większy nadwymiar jak tłoki i cylindry... Więc nie było innej rady chcąc jeździć, nie ?
Chyba prosta sprawa. Wypiłować pierścienie i jeździć, niż żeby auto stało miesiąc i szukać nie wiadomo gdzie odpowiednich pierścieni...
Nic się im nie stało i wszystko pracowało dłuuuugo...

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-03-24, 10:09   

Jeszcze jedna rzecz odnosnie pierścieni.
Jeśli zastosujemy (dopasujemy) pierścienie zbyt wielkiej srednicy, na pierwszy rzut oka bedzie wszystko w porzadku, ale.... . Poniewaz pierscień w 2T jest zabezpieczony przed obracaniem się w tłoku nie należy zapominać że posiada odpowiednią sprężystość. Kształt pierścienia po zamknięciu (czyli po włozeniu do cylindra) powinien miec kształt okręgu. Zbyt nadwymiarowy teoretycznie będzie dobrze przylegał do gładzi cylindra, ale zacznie ją wycierać tam gdzie bedzie miał wiecej siły, czyli nierównomiernie na obwodzie i po jakimś czasie zrobi tzw. jajo.
Nie bez przyczyny podawane są rozmiary. Produkcja pierścieni wbrew pozorom jest bardzo skompilikowana, aby zapewnić dokładne uszczelnianie i zachowanie kształtu koła zamkniętego pierścienia.
Można to łatwo sprawdzić: odrysuj otwarty pierścień na kartce papieru, następnie zamknij go i ponownie odrysuj. Za pomocą cyrkla sprawdź w obu przypadkach kształt i wtedy sprawa będzie jasna. Jak masz pierścień nadmiernie dopasowany do mniejsze średnicy cylindra zobaczysz jaki ma ształt i w jakich miejscach bedzie bardziej wypracowywał gładź cylindra.
Pozdrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi