Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
1.1 Ktoś miał takie objawy?
Autor Wiadomość
wredus
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 11:49   

Witam.
Czasem podczas jazdy zdarza mi się,że trabi strasznie szarpie.Co ciekawe jeżeli wciskam i odejmuję "gazu" to jest lepiej,ale gdy prawa noga jest nieruchomo na gazie,to szarpie jak cholera.Gdy to się dzieje,to ciężko też jest ruszyć na małych obrotach.Trzeba dużo dać gazu,żeby nie ruszać jak goście z e-Lką na dachu.
Objaw pojawia się i przy zimnym i nagrzanym silniku.Potrafi trwać kilkanaście minut i zniknąć po jakimś czasie,ale nie zawsze.Ktoś miał takie objawy i może wie co to może być? Od warszawskich mechanoli dowiedziałem się,że to może być uszczelka pod głowicą walnięta,łapa pod silnikem,ale nie bardzo pasuje mi to do objawów?!
Z góry dzięki za pomoc.

wredus
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 12:08   

Dodam tylko,że często wtedy przy dodawaniu gazu zaczyna hamować,a jak ująć,to przyspiesza :(

picia353
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 12:34   

No moge ci powiedzieć ze to napewno gaźnik, ja osobiście niemogłem sobie dać z tym rady to oddałem do gaźnikowca , pomęczył sie 2 dni i zrobił ..ale mówił ze 3 razy składał i rozkładał zapodał pożadne czyszczenie,regulacje bo tam coś z ssaniem nie tak było i wymienił jakąś uszczeleczke w gaźniku , od tamtej pory jest lux :)

Hania & Arthas
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 14:59   

Dokładnie. Ja miałem tak samo (a raczej dalej mam bo u mnie czyszczenie i regulacja nic nie dały bo gaźnik rozsypay). Ale na szczęście na gazie jeździ normalnie to przez tą chwilkę na benzynie się mogę pomęczyć.

wredus
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 09:35   

Mi też to bardziej pasowało do gaźnika,a w warsztatach to najchętniej mi uszczelkę pod głowicą wymenili,przy okazji z doszczelnieniem zaworów :)Tylko nie rozwiązaliby problemu. Dzięki za odp. trabimaniacy.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-03-09, 22:39   

zatyka się dysza główna w gaźniku. Przerabiałem to wielokrotnie, do momentu kiedy założyłem drugi filtr paliwa bezpośrednio przed gaźnikiem. Wtedy problemy ustąpiły na zawsze !!!!

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-03-10, 23:29   

Ja miałem takie objawy jak zatankowałem na jakiejś lewej stacji bez bandery. Gdy tankowałem na BP albo Statoil to było lux.

bartrowiej
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 19:52   

Witam. Te objawy masz na benzynie czy na LPG?? Jak na benzynie to gaźnik do regulacji, a jak na lpg to wystarczy wymienić świece lub kable, albo jedno i drugie. Tak oczywiście na moje oko. pozDDRawiam

DolasFranek
Gość
Wysłany: 2006-03-16, 10:21   

Ja mam podobne objawy. Jakiś czas temu wyjechałem z ciepłego garażu (ok. 10 st. C) i było O.K. - żadnych problemów. Trabi postał ok. godziny na mrozie i... się zaczęło. Uruchomiłem bez problemu. Jednak jazda koszmarna - na wolnych obrotach w porządku, ale jakakolwiek próba dodania gazu to duszenie silnika, spadek obrotów i szarpanie. Jedynym wyjściem było lekkie pompowanie pedałem gazu, aby w ogóle można było jechać.
Wyczyściłem 3 dysze, które można było wykręcić po zdjęciu kopuły gaźnika. Niestety, nic to nie dało. Odstawiłem więc Traba do garażu.

Po dwóch miesiącach (dokładnie wczoraj) wyjechałem z garażu i znów to samo. Przy uruchamianiu silnika lekkie pompowanie i tak aż do rozgrzania silnika. Po rozgrzaniu na wolnych obrotach chodził dość równo. Jednak jakiekolwiek dodawanie gazu kończyło się utratą obrotów i duszeniem silnika. Jazda koszmarna. Myślałem, że może przygazówki w czasie jazdy dadzą jakiś efekt, ale niestety... Jazda tylko na wolnych obrotach lub lekko pompując pedałem gazu. Nie wspomnę, ile przy takiej jeździe uchodzi ze zbiornika paliwa!!!

Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie w tym temacie?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-03-17, 13:41   

tylko i wyłacznie dysza główna...
Pompując dajesz paliwo z układu (pompki) przyśpieszacza, jeśli wciśniesz pedał i trzymasz, to przepustnica jest otwarta, idzie dużo powietrza wraz z którym powinno iśc odpowiedznio dużo beznyny (a ta idzie z dyszy głównej). Jeśli ta dysza będzie zatkana to będą takie objawy.

KONIEC I KROPKA !

Rozebrać gaźnik i zrobić co trza !
I filtr bezpośrednio przed gaźnikiem (drugi) zamontować !

ROZKAZ !

A potem zapomnieć o problemie ...

DolasFranek
Gość
Wysłany: 2006-03-20, 22:13   

Już się robi...

Gaźnik wyjąłem. Tylko czym najlepiej go wymyć (szczególnie w środku)? Dysze przedmucham sprężarką.
Poza tym, w którym miejscu założyć drugi filtr paliwa? Czyżby między odstojnikiem a gaźnikiem?

Luker
Gość
Wysłany: 2006-03-20, 23:33   

Rozebrac. Gaznik jest 3 czesciowy. Nabyc 2 uszczelki do gaznika i o ile dysze sa ok to tylko je przedmuchac... Co do reszty to masz do wyboru 2 opcje. I- market samochodowy kupujesz preparat w szpraju do czyszczenia gaznika i sikasz na zewnatrz, wewnatrz i w kazda dziurke. Wycierasz skladasz. II opcja. Wykrecasz wszystkie dysze, kupujesz nitro, rozkrecasz gaznik , wszystko do jednego wiadra i niech sie 24h pomoczy. Pozniej do sucha, przeczyscic, bo nie wszystko zejdzie. Sprawdzasz poziom plywaka, jak jest ok, to sprawdzasz czy zawor iglicowy sie wogole zamyka. Sprawdzasz luzy na oskach i jeszeli nie sa niepokojace to zakladasz uszczelki , skladasz do kupy i montujesz to reszty bolida. Pozniej tylko regulacja pomoze.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-03-21, 18:10   

drugi filtr pomiędzy odstojnikiem a gaźnikiem.
Uszczelki zazwyczaj nie trzeba wymieniać, pod warunkiem że się mądrze rozbiera :)

Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2006-03-21, 22:07   

Mi sie wydaje że przede wszystkim może być walnięta membrana pompki zrywy (przyśpieszenia). Dokładnie tak jak napisał "wartborgini". Wymień tą membranke i będzie OK a jak nie pomoże to przeczyść dyszki.

DolasFranek
Gość
Wysłany: 2006-03-27, 09:29   

Rozebrałem, wymyłem i przedmuchałem gaźnik wraz ze wszystkimi dyszami. Sprawdziłem ustawienie poziomu paliwa. Założyłem nowe uszczelki, skręciłem, zmontowałem, dodałem 2 filtry: jeden przed pompą paliwową, drugi między odstojnikiem a gaźnikiem i... jazda próbna jak talala. Jeszcze ustawię wolne obroty i skład mieszanki...

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi