Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Szlag trafił hamulce - czemu pedał wpadł?
Autor Wiadomość
Alan
Gość
Wysłany: 2006-03-14, 23:14   

Dzieki Paweł, faktycznie zauważyłem to jak wyciągnąłem stary wahacz z fury :) Nie było problemu, kumpel mi od ręki dospawał. Ośka faktycznie była zła. ZA krótka, za szeroki klin (wałeczek), i ogólnie nie ta - odciąłem gwint bo nie można było tego klina wydłubać. I tak na złom ;) Całość już założona, ale co się namachałęm przy odkręcaniu i dokręcaniu, to przez kilka dni będę to czuł w muskułach :-D Jeszcze zostało mi odpowietrzenie układu ham. Da się odpowietrzyć samemu układ, czy trzeba mieć do tego drugą osobę co by deptała w pedał?
Luker, łozysk nie wymieniłem, bo nie miałem ani nowych łożysk, ani zimeringu, a miejsce gdzie robię Traba musi być rano zwolnione - bez wahacza i kół fury bym nie wypchnął. Te wyglądają na dobre. A jak co, to je poprostu wymienię przy okazji :-)
Do mnie? Ja tego nie robię w domu tylko okazjonalnie w robocie :-D . A do malowania to beczka czegoś tam do blachy i pędzel - wahacz, to kilkanaście minut roboty :)

Bartosz "Gołąb&a
Gość
Wysłany: 2006-03-14, 23:21   

A ja natomiast miałem taką przypadłość:wchodzę do Traba i czuje że śmierdzi mi płyn hamulcowy.Patrze pod maskę a tam płynu hamulcowego nie ma.Gdzie jest?Okazało się że wpłynął do wnętrza kabiny.Nalałem jeszcze raz,postał w garażu i znowu sam wpłynął do kabiny.I co jest?Co to ma znaczyć?Może ktoś z Was wie?
PozDDRawiam-Bartek

Bartosz "Gołąb&a
Gość
Wysłany: 2006-03-14, 23:24   

Ale jaki masz Alan ładny parkiet w domu:))Czy może w garazu?:))

picia353
Gość
Wysłany: 2006-03-15, 01:22   

pompa puściła i wlało sie do kabiny przez otwór w ścianie grodziowej , reg pompy cie czeka

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-15, 07:58   

Da się odpowietrzyć samemu układ, czy trzeba mieć do tego drugą osobę co by deptała w pedał? No raczej we dwie, ale robiłem też sam. Odkręcało się odpowietrznik, pompowało pedałem i deską blokowało o siedzenie. Później myk pod auto i zakręcamy odpowietrznik. Oczywiście na odpowietrznik dajemy rurke, a jej drugi koniec do słoika z płynem

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-03-15, 22:34   

Jest na to sposób. Buteleczka z zaworkiem jednostronnym. Ojciec kupił coś takiego dawno temu w NRF. Już chyba nie działa, ale zakłądało się to na odpowietrznik, odkręcało się go, parę pompnięć - zakręcenie odpowietrznika i gotowe.

Alan
Gość
Wysłany: 2006-03-15, 22:50   

Kumpel mi pomógł - odpowietrzone. Oprócz przedniego lewego koła, bo odpowietrznik zrobił się okrągły (próbowałem odkręcać specjalnym kluczem do rurek i odpowietrzników (5-cio ściankowy z wycięciem na rurkę)) i kicha. Że nowego nie miałem a prawdopodobnie czeka mnie odwiercanie, dałem se spokój z tym kołem. Pojechałem po robocie na "wałki" żeby mi sprawdzili hamulce, i byłem mile zaskoczony:
przód - L=1.02, P=1.01
tył - L=0.68, P=0.71
ręczny - L=0.64, P=0.68
Niezły wynik jak na robienie "w ciemno" :-D . Ale zdaje mi się, ze poprzednio hamulec łapał wcześniej gdy pedał stał wyżej; teraz jakby trzeba go było głębiej wdepnąć. A może to jakieś zasugerowanie? Można "postawić" pedał wyżej? Bardziej by mi to pasowało niż teraz taki niski. Ale hamuje OK.

Bartek, ten "parkiet" to w... robocie mam w warsztacie :-D Fajnie, nie? Parkiety w robocie :-) . Niestety nie nadaje sie właściwie do pokazywania, bo jak wiadomo, w takich miejscach szybko robi się z parkietu drewniana podłoga i cały czar parkietu pryska (oleje, płyny, buciory itp ;) )

klakson
Gość
Wysłany: 2006-03-16, 10:19   

bartek, no to jeszcze masz chyba malowanie podlogi w najblizszym czasie, mialem tak ze plyn mi sie wylal i zjadlo mi lakier - ptoponuje zebys sprawdzil

alan - mozesz postawic pedalwyzej, z tego co pamitam to w kabinie na popychaczu ktory wchodzi w pompe jest regulacja, sprawdz

pozdrawiam

Bartosz "Gołąb&a
Gość
Wysłany: 2006-03-16, 16:15   

Dzięki za info Klakson:)Sprawdze podłogę bo mnie zaskoczyłeś tą wiadomością!!
PozDDRo-Bartek

Alan
Gość
Wysłany: 2006-03-16, 22:48   

Klakson, źle sformuowałem pytanie: pedał jest wysoko, chodzi mi o to, żeby wcześniej łapał a nie dopiero w 1/2 skoku pedału. Poprzednio jak wcisnąłem 1/4 może nawet 1/5 skoku już zaczynał hamować. Teraz chyba dopiero po 1/2.

Alan
Gość
Wysłany: 2006-03-16, 22:55   

[ No i znów wychodzi sprawa edycji postów; mógłbym poprzedni edytować, a tak piszę nowy....]

Panowie, ku przestrodze - tak dokładnie wygląda blacha w moim - już byłym - wahaczu, juz po "oczyszczeniu" z piachu; jednym słowem tylko blacha... a raczej braki blachy. Posprawdzajcie u siebie, bo zima się kończy, zaczną się wyjazdy i żeby nikomu nie zniknęły nagle hamulce!

Image hosting by Photobucket Image hosting by Photobucket

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-03-19, 03:16   

nie wiem ale u mnie jak naciskam na pedał hamulca to słysze takie dzine psikanie w kabinie!!.A jak próbowałem odpowietzryc układ bo straciły mi sie hamulce to była syzyfowa robota bo ciągle z odpowietrznika wydobywało sie powietrze+małe ilosći płynu ( z tego co sprawdzałem to płyn nigdzie mi nie cieknie ) i teraz moje pytanie brzmi>
czy jest mozliwe aby pompa zasysała powietrze??.

z góry dziekii

ps. ma ktos moze fotki jak wygląda pompa z trampka 1.1 bo ja mam chyba założoną z 601

nuka@mmj.pl

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-03-19, 12:35   

Możesz mieć neiszczelność przy dopływie hydrolu do pompy, albo gumki, ci popariały. Ale przy tym drugim przypadku, to raczej pompa by się pociła niz zasysała powietrze.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi