|
[601] słabnie, gdzie ta moc? |
| Autor |
Wiadomość |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2006-03-14, 20:07
|
|
|
| Znam tą książkę niestety tylko z widzenia. Czasem się pojawia na Allegro.:) Nie wiedziałem że tam takie ciekawe patenty są :) |
|
|
|
 |
Yankes
Gość
|
Wysłany: 2006-03-14, 20:53
|
|
|
| [OT] jak pochylać fotel??:P |
|
|
|
 |
misza
Gość
|
Wysłany: 2006-03-14, 23:04
|
|
|
| "Pochylanie fotela "miało być przykładem rozdziału mało istotnego "." |
|
|
|
 |
McMab
Gość
|
Wysłany: 2006-03-14, 23:10
|
|
|
| sprawdż uszczelki pomiędzy karterem a cylindrami czy nie jest tam mokro. ja maiałem taki przypadek że jedna z uszczelek się rozszczelniła i szlak trafił moc. proponował bym takrze odkręcić kolektor wydechowy i sprawdzić czy pierścienie nie są pozacierane w tłokach i prcują z normalnym luzem. Gdy miałem zaluźny pasek jeden z cylindrów się przegrzał i pierścienie się w tłoku zakleszczyły skutkiem czego była utrata mocy. |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2006-03-14, 23:33
|
|
|
McMab- z tą uszczelką pod cylindrem to może być nawet dobry pomysł, bo jak ściągałem gaźnik to przy cylindrze nr 1 było sucho, a przy nr2 mokro... Myślałem że to woda, ale skoro jest też taka opcja to czymprędzej to sprawdzę. A czy przy nieszczelnej uszczelce cylindra są jakieś specyficzne odgłosy w czasie pracy?
pozddrawiam |
|
|
|
 |
McMab
Gość
|
Wysłany: 2006-03-15, 21:22
|
|
|
z tego co pamiętam to żadnych szczególnych efektów dźwiękowych nie było. jedy co to po zdjęciu cylindra stwierdziłem to że zapiekły się pierścienie w tłoku i tkwię w nim nieruchomo. jak coś konkretniej to łap mnie na gg 3053014
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Michał Z-ski
Gość
|
Wysłany: 2006-03-17, 13:25
|
|
|
Witam!
A propos uszczelki to jak mnie na jednym cylindrze uszczelki "zabrakło" to słyszałem nienaturalne dźwięki, również dużo mi palił na trasie wziął 8 litów
Jeśli chodzi o sprawę gaśnięcia auta, to w moim przypadku winny był zapłon elektroniczny, a dokładniej (tak mi mechanik powiedział) wał który był zużyty i rozregulował go. Auto mi gasło non stop (ale i tak wróciłem nim jeszcze z Bratysławy:) ).
Podobnie brak mocy, w przypadku egzemplarza mojego znajomego, spowodowana była zużytym wałem.
Pozdrawiam i życzę rychłej rehabilitacji Trabiego.
Michał Zyzański |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2006-03-18, 14:28
|
|
|
No to znalazłem przyczynę "mokrości" cylindra - nieszczelny kolektor. Uszczelniłem, i niestety dalej nic :(...
Sprawdze jeszcze zapłon, jak to nic nieda to wyciągam silnik i robie te cylindry...
Co z tą mocą? |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2006-03-18, 16:37
|
|
|
Oj, to chyba nie zapłon...Ustawiłem dokładnie wg instrukcji, i nic... Dalej to samo. :(
Pomału kończą mi sie opcje... |
|
|
|
 |
McMab
Gość
|
Wysłany: 2006-03-18, 17:06
|
|
|
| skoro to wszystko nie przyniosło efektu to zostaje z mojego punktu widzenia niestety tylko opcja wyciagnięcia silnika. :/ |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2006-03-18, 17:24
|
|
|
No cóż, jak trzeba to trzeba...
Jak już go wyciągne to czego szukać? Bo cylindry uszczelnie tak czy inaczej. A jak będzie i tak wyjęty, to możnaby odrazu wszystkie możliwe przyczyny sprwdzić, zeby go potem nie wyciągać spowrotem ;) |
|
|
|
 |
Jakubek
Gość
|
Wysłany: 2006-03-18, 18:01
|
|
|
To ja się podłączę, choć z mocą chyba okej w moim Trampku.
Sprawa wygląda następująco:
Silnik chodzi tylko na jednym cylindrze, odpala z półobrotu i w ogóle cacy, ale chodzi na jeden gar. Sprawdziłem cewki (zamieniłem miejscami) zawsze chodzi tylko ten sam jeden cylinder, wymieniałem świece ze 3 razy, sprawdziłem dwa aparaty zapłonowe i dalej to samo. Czyżby to moduł zapłonowy? czy może gdzieś mu brakuje styku i takie hece robi? |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-03-18, 20:35
|
|
|
| Moduł. Zwłaszcza o tej porze roku lubi nawalać |
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2006-03-19, 10:47
|
|
|
| albo przewód mdz czujnikiem halla do modułu. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2006-03-20, 15:34
|
|
|
... przyczyna braku mocy może być uszczelniacz koła zamachowego (lub każdy inny na wale). Jednak najczęsciej uszkadza się uszczelniacz koła zamachowego
W przypadku uszkodzenia karter jest rozszczelniony i gdy uszczelnienie miedzy cylindrami i od strony aparatu zapłonowego jest sprawne, silnik nie bedzie miał mocy.
Bezie pracował kulawo.
Kolejnymi elementami które mogą powodować brak mocy są stawidła, lub sprężynki dociskajace.
Sam karter jak bedzie miał nadmiernie wyrobioną powiezchnię styku stawideł tez może być przyczyną.
Zobacz czy koło zamachowe nie jest zaolejone (mokre od strony silnika)
Stawidła można sprawdzic, słuchając czy nie ma przedmuchów do gaźnika podczas ruchu tłoka w dół.
Przy tej próbie przepustnica powinna być otwarta, można wykręcić świece, aby łatwiej było obracać wałem.
Stan pierścieni sprawdzisz mierząc ciśnienie w cylindrach.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|