Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] słabnie, gdzie ta moc?
Autor Wiadomość
Mateusz "Szychol
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 05:59   

przedwczoraj rano moj tata odpała mojego trabika nie mogł ruszyc z miejsca , ale potem jak go wypchnąłem to ładnie jechał pod wszystkie góry w tą i spowrotem, po paru godzinach gdy troszkę napadało trabik ładnie zapaliłlecz tez nie mogł ruszyc z mijesca(lekko pod górkę)gdy znow go weypchneliśmy to jka podjezdzał juz z rozpedem pod inne górki słabł, tracił moc, gasł. w koncu na mijesce postojeu dojechał na holu:( Co to moze być? Czy to mozliwe ze za duzo mixolu jest wlane czy to od tego?

P.S Wciąż mi gaśnie na wolnych obrotach bez ssania!
Pomóżcie!
PozDDRawiam

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 06:47   

Regulacja gaźnika i zapłonu - może zatkany przewód paliwowy (ja miałem to samo - rdza w baku)

Tomek Ziętek
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 09:51   

a może któryś z tłumików się przypchał. czsami się wydaje że wszystko tip top, a to niestety syf w tłumikach nawalony
Pozdrawiam

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 11:17   

To może być wszystko... co chwila są takie tematy...

Bart
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 14:07   

Miałem ten sam objaw tzn stracił moc... juz chcialem tłumik wywalac...ale naciagnalem pasek klinowy i jest chyba troche lepiej...ale do tłumika jeszcze wroce...
PoZdRaWiAm

Filip S.
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 18:17   

pasek? tłumik? to by nie było takich skoków mocy. Pozatym pasek niema nic wspólnego z działaniem silnikaa może któraś świeca ci przestaje działać. Może któryś kabel od nich jest do kitu. Ja miałem stare świece i co jakiś czas jedna mi padała. palił wtedy ze 100/100 jak nie więcej bo jeden zyl nie działał i tylko się przez niego lało a gaz ciągle do dechy żeby wogóle jechać. Wymieniłem kable wys. napięcia i świece i wszystko jest od tamtego czasu ok. a to było trochę temu.

Bart
Gość
Wysłany: 2004-08-25, 11:38   

Pozatym pasek niema nic wspólnego z działaniem silnika
hmm.. ja mam tak zrobione ze jednak ma cos wspolnego :)))
PoZdRaWiAm

Filip S.
Gość
Wysłany: 2004-08-25, 11:54   

pasek? w 601? tylko tyle że napędza dmuchawę i alternator/prądnicę. Jak nie będzie napędzał alternatora to najwyżej będzie ciągnął prąd z aku. a jak nie będzie napędzał dmuchawy to silnik itak się nie przegrzeje bo to już testowane. Tzn jak się szybko jeździ.

Bart
Gość
Wysłany: 2004-08-25, 13:39   

silnik i tak się nie przegrzeje bo to już testowane
Forum Ogólne => Rekordzisci => Qbs (10 km przejechal bez dmuchawy...)
Ale OK moze ZBuK i Kuzyn odpowiedzieli lepiej ;))

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-08-30, 04:06   

Pozatym pasek niema nic wspólnego z działaniem silnikaa

Filipie S!! skoro pasek nie ma znaczenia to i hamulce też nie mają znaczenia.

Poza tym silnik traba ma małe żeberka - to nie silnik motocyklowy, gdzie silnik WSK ma cylinderek 200 ccm o wielkości (z zebrami) prawie 2 Trabantowych cylindrów...

Goofy
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 20:29   

No to po raz kolejny podpinam się pod temat:)
Mam problem z mocą w Trabim i prawdę powiedziawszy już nie mam pojęcia co z nim może być...
A wygląda to następująco:
Świeżo po wymianie przepalonej uszczelki pod głowicą wyjechałem sobie na dłuższą jazdę testową. Trabi jechał znakomicie, dynamicznie i bez żadnych niepokojących objawów. Nagle silnik zaczął się dusić, więc podciągnąłem mu trochę ssanie żeby mi na skrzyżowaniu nie zgasł. Podczas postoju na światłach obroty się ustabilizowały, ale przy ruszaniu okazało się że prawie w ogóle mocy niema. Da się jechać tylko na dwójce, a pod górkę ma ogromne problemy. No i spalanie przy takiej jeździe ogromne. :(
Pierwsze podejrzenie padło na końcowy tłumik. Wyczyściłem go więc dokładnie, wypaliłem, poskładałem. Przy okazji zmieniłem rurę wydechową i przedni tłumik. Po odpaleniu dalej to samo. :/
Następna opcja to gaźnik. Wymontowałem, wyczyściłem, zamontowałem - dalej nic. Myślę-może się coś w nim tam zepsuło... Zamontowałem inny gaźnik, wyczyściłem osadnik i... Dalej nic :(
Więc cóż to takiego może być? Może zapłon? Mam elektronika, więc nie wiem jak to się ustawia. Błagam pomóżcie, bo się przy tym załamię...
Pozddrawiam.

misza
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 21:29   

goofy to jeszcze podaj gdzie stacjonujesz, bo mailem to jednak pomóc ciężko. jak już zmęczyłeś traba nawet pod górkę to dotknij świec zimna to ta co nie działa.;)
1. zamien kable ale W CAŁOŚCI z pierwszej swiecy i cewki przełóż do drugiej swiecy i cewki
(zapamiętaj która cewka - który gar
2. a potem idz i za 100we kup moduł el od zapłonu
albo pożycz od kogoś dobry na próbę
a ja załon ustawiam w ASO 30pln adraesy na strCT
CYTAC K<>

misza
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 21:35   

ktoś mnie wykropkował..a miało być tak:
CZYTAĆ TE INSTRUKCJE, MOTYLA NOGA, utrata mocy to jest pierwszy rozdział w książce, PIERWSZY!!!

Goofy
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 22:03   

Kable ma roczne, świece również. Moduł 1,5 roku temu zmieniałem ( też z tym przejścia były niezłe)... Ale sprawdzę, żeby wykluczyć wszystkie możliwości :)...Tylko że on pali na oba cylindry, i nawet równo chodzi. Obroty trochę ciężko ustawić. No i tej mocy nie ma.
Stacjonuję w Zabrzu.
W jakiej książce to jest pierwszy rozdział?

misza
Gość
Wysłany: 2006-03-14, 09:01   

hymm, rzeczywiście nie ma jej nawet w zakładce CTliteratura. ale nie ma też tej A3 z 1988 r sam naprawiam t601. Mój egz jest z roku 1971 ( po wujku)
i jest niemieckim przedrukiem. po rozdziale jak pochylać fotel są jeszcze dwa: typowe usterki i umowocześnienia we własnym zakresie (dodatkowy licznik km, pseudo ogrzewanie itp) takie były czasy i nastawienie socjalistyczne do motoryzacji
okładka jest z kremowym marginesem u góry, reszta kupobrązowa. sfotografuje zeskanuje i to będzie mój wkład w CT:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi