Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z kupionym trabem
Autor Wiadomość
luke137
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 20:07   

ludzie pomozecie???
Niedawno kupielm traba
bylem z nim na stacji diagnostycznej, sam go ogladalem itd. i wsyztsko bylo dobrze, ale jak juz go zakupilem i wracalem nim do domu nagle zasnal mi slabnac silnik az calkiem padl, padl tez akumualtor
znajmomy przywiozl nowy akumulator ale jak przekrecilem kluczyk to troche tylko pokrecil ale sie nie wlaczyl
na zaczepie udalo mi sie go odpalic i wszytsko chodzilo piknie ale jak znow sprobowalem go odpalic to kicha

sprawdzielm doplyw paliwa, akumulator, swiece i wszytko bylo ok
mzoe macie pomysly co to mzoe byc??
alternator, rozrusznik

luke137
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 20:10   

a mam prosbe jak by ktos mi mogl wyslac zdjecie alternatora wiem wiem glupia prosba ale mam jakies dziadkowe czesci do traba w garazu i nie potrafi dokaldnie ocenic jak wyglada

moze ktos dobry z gliwic okolic moglby pomoc albo co oczywiscie jakies male wynagrodzenie moglo by byc+dozgona wdziecznosc odemnie

za wszelka pomoc wielkie dziekni z gory
pozdro

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 20:33   

gooooogle prawde ci powie ---->http://www.republika.pl/jazzu/trabant/601/smallm15.jpg
Toto na dole :)

luke137
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 21:24   

macq wielkie Ci dzienki, szuaklem na goglach ale cos tego nie widzielm

a moze znasz odpowiedz na reszte pytan

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 07:27   

Pierwsza rzecz po zakupie auta to: wymiana świec, kabli WN. Świeca nawet jak nie wygląda na zużytą może takowa być. Trzeba sprawdzić zapłon, ale ja stawiałbym na gaźnik.
Aha i jeszcze jedna rzecz po 2 jeździe akumulator też padł?

luke137
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 07:28   

w moim trabie masakrycznie wyglada jeszce Próg górny- nadproże prawe i lewe
chcailem sie dowiedziec czy wymeinaijac nadproza przydaoby sie i progi czy moga byc same nadproza
i jak jest z ich spawaniem i czy musialbym jakos wzmocnic podloge

ludzie pomagaajcie!?!?!?!

wilkie dzienki z gory

luke137
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 07:31   

udalo mi sie go ruszyc na zaciag, pochodzil piknie bez problemu pozniej jak otwieralem brame wpadl na wiejksze obroty i wtedy stracilem pasek klinowy
a jak probowalem odpalic na podworku to juz sie nie udalo

moze to alternator nie spelnai swojego zadania

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 09:47   

Czy możesz napisać o jakiego traba chodzi tj. 2T czy 4T.
Jest zasadicza różnica między nimi i trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie, a o konkretnych poradach to nie ma mowy. Pasek klinowy jest w kazdym trabie, ważne jest jaki masz silnik. jak napiszesz zapewne bedziesz miał więcej podpowiedzi jak rozwiązać problem.
Pozdrawiam.

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 13:41   

Hmm jak robisz nadproża to warto wymienić próg, no chyba że jest w bardzo dobrym stanie :) Same części nie są drogie, gorzej jest ze spawaniem- trzeba to robić migomatem (choc są tacy pozytywnie zakręceni co robią zwykłą:)). Najlepiej dać komuś, kto sie na tym zna. Przy okazji wszystko wyczyścić ze rdzy i walnąć minie, albo unikor. Podłogi wzmacniac nie musisz, ale zwróć uwage na jaskółkę tj Gruby poprzeczny profil pod silnikiem. Musi być dobrze zakonserwowany, z zewnątrz i wewnątrz. Wogule dobrze jest ściągnać dywaniki i sprawdzić czy rdzy nie ma, bo jak jest to trzeba to zrobić szybko (mi sie nie chciało i mam dziure w podłodze, niewielką ale jednak dziurę). Jeśli masz 4T proponuje pojechać wyregulować wszystko w warsztacie, ale myśle, że masz 2T, więc założ ten pasek i go napnij dobrze. Sprawdź czy nie pali się lampka akumulatora podczas pracy silnika. Aha i powiedz mi jeszcze jedno jak rozrusznik dobrze kręci to i tak nie zapala? Myśle, że porządna korekta zapłonu i czyszczenie gaźnika mu pomoze

luke137
Gość
Wysłany: 2006-03-14, 01:10   

co do trabanta to jest to 601 z 1989 roku

moj fordkarton dzisj odpalil ale pali tylko na 1 sporadycznei na 1,5 cylindra i z cylindra pluje mieszanka paliwowa a pozatym silnik dosc glosno chodzi chyba bedzie wymagal regualcji, wie moze ktos ile takei cos kosztuje i kto w gliwicach lub okloicach sie na tym dobrze zna i to robi w trabach

wiec jest juz troszke lepiej a moj kochany trab widze ze dba o moj wolny czas ciagle cos wymysla

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-14, 07:51   

Gaźnik, za wysoki poziom paliwa. To będzie to. Z liny odpala bo szybciej silnikiem kręci i udaje mu się pewnie ten nadmiar przepalić

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi