Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Pompa ham i serwo z FIATa CC/SC
Autor Wiadomość
Sei
Gość
Wysłany: 2004-07-21, 15:17   

Zaopatrzyłem się w pompę i serwo z fiata. W sumie fajnie, w weekend zamierzam podłubać i założyć :-) Mam tylko jedną zagwozdkę. W pompie Trabiego znajduje się włącznik świateł stopu. W pompie z fiata nie. Więc jaki włącznik założyć i gdzie go założyć??

I nie odsyłajcie mnie do funkcji "szukaj", bo nie działa :P

sidus
Gość
Wysłany: 2004-07-21, 16:58   

patrz- maluch/ polonez :) najprostsze rozwiązanie :)

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-07-21, 17:43   

Wkrecasz czujnik w trojnik na sciance grodziowej (po lewej od maglownicy) i prowadzisz dodatkowy przewod.

Zastanawiam sie skad ta popularnosc pomp z fiata sie bierze... duzo zabawy z przewodami (inne niz w trabie koncowki), z czujnikiem trzeba kombinowac? Przeciez VW ma takie same koncowki jak Trabant...

Sei
Gość
Wysłany: 2004-07-21, 20:14   

Siduuuus... To powiedz mi jeszcze jak wygląda to poldolotach i malczanach :P Bo nie mam zielonego pojęcia. :-)

Narwaniec
Gość
Wysłany: 2004-07-22, 02:56   

Paplo,mówisz że inne?chyba nie,a może to kilka samochodów w Wawie jest innych,bo wszystkie które robiłem lub słyszałem że ktoś robił i dorabiał przewody hamulcowe,to końcówki były takie same.A co do podłączenia czujnika to proponuje założyć trójnik na którymś z przewodów9o ile ktoś wymienia wszystkie przewody i prowadzi je podwójnie na tył).
pozdrawiam

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-07-22, 19:18   

Bylem w sklepie swego czasu i ogladalem pompe z cc. I miala inne gwinty niz trabantowska. No chyba, ze to jakas dziwna podroba byla. A swoja droga... po co wtedy wkrecac czujnik w trojnik jak mozna wkrecic od razu w pompe (o ile gwinty faktycznie ma trabantowe)?

Narwaniec
Gość
Wysłany: 2004-07-23, 04:12   

tak masz racje,ale większośc osób u których to widziałem(lub im to robiłęm)wymieniało wszystkie przewody chamulcowe,podłączając każde koło oddzielnie do pompy,a nie tak jak jest ti seryjnie w Trabantach,puszczając jeden tył i przud przez trójnik.więc każde koło było zasilane jakby osobnym przewodem pociągniętym wprost z pompy.w innym przypadku oczywiście wkręcenie czujnika w pompe jest najrozsądniejszym wyjściem.

Sei
Gość
Wysłany: 2004-07-24, 20:31   

Ja zdecydowałem się podpinać każde z kół oddzielnym przewodem.
Co do gwintów. Z fiatem jest takie jajo, że niektóre pompy mają skok 1 a inne 1,25. Przynajmniej tak mi powiedziano w sklepie z częściami do fiatów.

Kolejne pytanie za sto punktów. Aktualnie mam zdjęty wentylator chłodnicy, bo się skubaniec nie chce zmieścić. Po lewej zahacza o pompę hamulcową, po prawej - o wyjście z pompy wodnej. Ma ktoś pomysł jak to zrobić, albo może wie, od czego możnaby zastosować wentylator (taki, żeby jego obudowa była od 0,5 - 1,0 cm krótsza?

Marcin
Gość
Wysłany: 2004-08-12, 21:28   

Czy już ktoś dokłądnie wymierzył ile potrzeba przewodów kupić do tylnich kół by podłączyc każde z osobna. Ja nie zmieniam przewodów od reduktorów aż do kół więc interesowałaby mnie ich długość włąśnie od reduktorów do pompy. Oczywiście rduktory zastąpiłem łącznikami. Pompa od CC już włożona, tylko zostały te przewody, mi wyszło z mierzenia 170cm, a wam?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2004-08-14, 16:19   

No tak sobie właśnie popatrzyłem na allegro jakie (śmieszne) ceny są za takie serwo i sie zastanawiam nad zakupem takiej zabawki...

dobrze by było gdyby ktoś (np. PAPLO) napisał dokładnie krok po kroku co i jak trza mieć i jak takie ustrojstwo zainstalować...

pozdrawiam

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-08-15, 16:26   

Więc jaki włącznik założyć i gdzie go założyć??

co do wyłącznika widzialem bardzo fajny patent w t1.1!
gość ma przzewierconą dzziurkę na pstryczek elektryczek w pedale hamulca i do niego przymocowany wyłącznik, tak, że dotykając pedalu zaczyna się stop świecić!
przydatne ne trasie :]

McMab
Gość
Wysłany: 2006-03-10, 00:30   

Panowie czy któryś z was mógłby mi przesłąć jakieś zdjęcia lub rysunek podstawki pod servo??

peeter
Gość
Wysłany: 2006-03-10, 10:57   

moze takie głupie pytano, ale cy jesn duza roznica miedzy seryjnymi a tymi z serwo od seiczento hamulcami. Pozdrawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-03-10, 17:55   

:))) chyba nigdy nie jechałeś żadnym autem z serwem skoro takie głupie pytania zadajesz :P

Alan
Gość
Wysłany: 2006-03-10, 18:16   

Peeter: Jest różnica. Normalnie musisz użyć siły, żeby zahamować. Ze wspomaganiem (pompa od CC) "dotykasz" hamulca i zaczyna zwalniać. Czy to dobre? Jasne :D (choć sam nie mam).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi