Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Powrót paliwa w 353
Autor Wiadomość
McMab
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 00:52   

W nawizaniu do postawionego pytania w poscie dotyczącym webasta chciałbym powielić się moim doświadczeniem co do montarzu przewodu powrotu paliwa w silniku 353.

Wiec u mnie sytuacja wygląda w ten sposób że za standartową pąpką mechaniczną mam zainstalowany zbiorniczek plastykowy występujący przy gaźniku w trabie 1,1. z niego jest rozprowadzone dopiero paliwo do gaźnika i na powrót. Nie zauważyłem żadnych negatywnych efektów chociażby w postaci niedoboru paliwa w gaźniku w czasie gwałtownego przyśpieszania czy długotrwałej jazdy na wysokich obrotach.
Za to zmniejszyło się zurzycie paliwa w cyklu miejskim o około 1-1,5 litra.

Pozdrawiam

miedelnica
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 09:14   

o! i takie posty to ja lubie:) zacząłem robić to samo u siebie, też na zbiorniczku z polówki,ale dałem sobie spokój... ale patent jest fajny.

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 13:20   

A gdzie ty masz pompkę mechaniczną w 353?! Poza tym napisz jakbyś mógł, w jaki sposób zastosowanie powrotu Ci ograniczyło spalanie.

McMab
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 15:07   

Pompka mechaniczna jest standartowo przykręcona do bloku. a co do zmniejszenia spalania to taki był poprostu efekt po założeniu powrotu. Technicznie wytłumaczyć tego nie potrafię poprostu taką zależnośc zaobserwowałem i tyle.

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 15:18   

Pompka jest przytwierdzona do bloku, ale w 353 jest pneumatyczna a nie mechaniczna. Jeśli ktoś wie dlaczego dobudowanie powrotu dało taki efekt to porszę o info, bo ja jakos racjonalnie tego wytłumaczyć sobie nie potrafię.

McMab
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 15:21   

Pisząc o pąpce mechanicznej powiedzmy że miałem na myśli pąpkę nie elektryczną. to tak w woli wyjaśnienia.

picia353
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 23:50   

Sie o szczególy kłucicie...
mówisz ze spadło spalanie....to ile teraz ci pali w mieście i na trasie mniejwięcej i przy jakiej nodze??

McMab
Gość
Wysłany: 2006-03-08, 18:39   

Więc tak miasto to jest 11 litrów. a trasa okoł 10 litrów nogi lekkiej to ja nie mam a co do silnika to chyba istotne istotne głowica od syreny i elektroniczny zapłon. gaźnik dwu gardzielowy.

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-03-08, 18:54   

Noooo to Ci spadło. Toż twój trab chleje wiecej niż mój warb, przy o połowę niższej masie...

McMab
Gość
Wysłany: 2006-03-08, 22:09   

Ja nie twierdzę że mój Trampiś jest ekonomiczny i bynajmniej do tego nie zmierzam. Ona ma być szybki i to udało mi się osiągnąć.
Na codzień nim nie jeżdżę większość zimy spędza w garażu
Żeby tanio jeździć mam inne auto :]

picia353
Gość
Wysłany: 2006-03-09, 01:50   

kurde dózo mi pieze 10 po mieście pdzy dobrej pycie ,trasa to od 6,5 do 7,5 110-120

mówisz ze szybki zmiez mu czas od 0 do 120 ja mam15s
od 0 do pionowo w dół 25s

jak mozesz to sprawdz

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2006-03-09, 21:06   

A ja właśnie się zastanawiam nad przelewem.
Jeśli nie brakuje paliwa silnikowi po zastosowaniu przelewu to może faktycznie troszkę ograniczyć zużyciw w związku z tym, że ew nadmiar paliwa z pompy paliwa nie zostanie wtłoczony do gaźnika tylko wróci do zbiornika.
A tak a'propos silnika 353.
Moja pompka ma problemy z dopompowaniem paliwa do gaźnika na rozruszniku. Muszę mieć dobrze naładowany akumulator, żeby kręcił jak szalony, bo jak wolniej kręci to kicha - centymetrowy pęcherz powietrza w wężyku przed gaźnikiem i bez szprycy nie zapali.
Jak zapali to nie ma problemu nawet przy jeździe do tzw dechy.

Sikor - masz pomysł?

Ja miałem: zaślepić w bloku miejsce po pompie paliwa, założyć elektryczną i zrobić przelew, ale to kosztowny i pracochłonny pomysł, a nie wiem czy efekt będzie tego wart.

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-03-09, 21:44   

Co do uciekania paliwa to prawdopodobnie zaworki w pompie i/lub jakaś nieszczelność na przewodach. Ale raczej proponowałbym wymianę zaworków.
Ale nadal nie rozumiem w jaki sposób powrót moze obniżyć spalanie.

JaNN
Gość
Wysłany: 2006-03-09, 23:59   

Bąbelki w przewodzie - zaworki i przewody wymień, tylko nie szczyp się na tanie przezroczyste. Kup porządne, gumowe z oplotem, do tego nowe zaciski.
Zaworki - przed wymianą obejrzyj i spróbuj przedmuchać - może po prostu nagromadziło się syfu.
Na koniec banał - gaś silnik na ssaniu albo depnij pedał gazu przed zgaszeniem - niech odpali na tym, co ma w gaźniku.

Powrót mógłby się przydać w przypadku nieszczelności zaworka iglicowego. Jeśli ten jest w dobrym stanie to nie ma problemu z zalewaniem. Tylko że zdrowiej chyba dla całego gaźnika raz na jakiś czas wymienić mu komplet dysz i zaworek niż montować kolejne ustrojstwo.

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2006-03-10, 18:11   

No prawie macie rację...
Ale nie do końca :-)
Paliwo zejdzie z wężyka dolotowego do gaźnika zawsze i przy każdej pompce (jeśli poziom paliwa w zbiorniku jest niżej niż pompka i gaźnik).
Zaworki w pompce nie są aż tak szczelne. Ich szczelność wynika z ciśnienia podczas pracy, jak silnik stanie to musi zejść! Schodziło mi w maluchu, schodziło w syrenie i schodzi w Barkasie.
Prawidłowo pracująca pompka na rozruszniku bardzo szybko podnosi paliwo wężykiem i po kilku obrotach wężyk między pompką a gaźnikiem już jest pełny.
No. A u mnie po zimie jak rozrusznik nie kręci tak super szybko to słupek paliwa podnosi się (bez widocznych pęcherzy powietrza), ale nie może osiągnąć poziomu gaźnika i klops.
Na wymianę wszystkich przewodów paliwowych i filtra paliwa już wpadłem. Gorzej, jeśli to nieszczelności w silniku zbyt słabo napędzają pompkę.
O ssaniu itp to ja wiem, tylko mój problem polega na tym, że ja odpalam auto raz na tydzień, a czasami i miesiąc i wtedy nic nie pomoże - paliwa w gaźniku brak. Bez dobrego pompowania nic.
Mnie Barkas zasadniczo palił za każdym razem. Szkoda tylko, że każdy raz trwa ok minuty na rozruszniku :-(
O przelewie myślę nie ze względu na spalanie silnika tylko ma to być pomysł na zasilenie Webasta, bo nie mam dodatkowego króćca w zbiorniku
Pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi