Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Używana instalcja gazowa - zakup, montaż itd - jak to z tym
Autor Wiadomość
kooNar
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 16:10   

Słuchajcie- jak to jest z kupowaniem używanych instalacji gazowych. Interesuje mnie ten temat gdyż cena całych kompletów używanych jest dużo niższa niż nowych. Konkretnie chodzi mi o takie przypadki, gdzie sprzedawana jest cała instalacja ze 2wszytkimi elementami z homologacją oczywiście oraz innym pakietem dokumentów o ile takie istnieją). Czy orientujecie się czy kupioną w ten sposób „instalkę” zamontuje zakład specjalizujący się w zakładaniu LPG, a co ważniejsze czy będzie można ją najnormalniej po tym montażu wbić w dowód ? Generalnie ogólnie pytanie -czy w kwestii prawnej że tak powiem nie ma z tym problemów ?

Druga sprawa to typ instalacji. Czy inst. LPG z takich aut jak skoda 105, Polonez i inne FSO albo może jakieś Fordy czy inne auta z gaźnikiem mogła posłużyć za dawcę takiego kompletu do Traba 1.1 czy jeżeli już używka to musi wyłącznie pochodzić z samochodu tej samej marki ?

((Mam nadzieję, że Moderator nie wykasuje juz 4 mojego postu. Ja naprawdę najpierw włączam wyszukiwarkę za każdym razem, ale nie mogłem nic innego znaleźć na ten temat w wyszukiwarce , pomimo kilku postów odnoszących się do tematu inst. gazowych))

vader
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 17:29   

chcialem zakladac uzywana bo mam ale dowiedzialem sie ze w mysl polskich przepisow nie wolno przekladac instalacji do innego pojazdu. nawet pojedynczych elementow typu butla. a jak sie myle to mnie poprawcie

picek
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 17:57   

Jesteście w błędzie. Ja kupiłem używaną i mam ją wpisaną w dowód. Do używanej jak jest z innego autka trzeba tylko dokupić mikser od trabanta i nowe przewody miedziane. Jak to przerejestrować to zobacz mój post http://forum.cartoontraba...&thr=4277#M4289 który odwołuje się do strony „Auto-świat”.

Eagle
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 17:58   

hmm,no tez mi sie tak wydaje,ale kumpel na wakacjacj zalozyl cos takiego do 125p i normalnie wbili mu to w dowod ale to moze kwestia "gazownika przyjaciela"

vader
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 18:43   

Picek ale ty kupiles w 2003 a teraz jest 2006 rok. i wlasnie sie to zmienilo i nie wolno

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 19:09   

Od poczatku roku istnieje lista czesci ktorych oficjalnie nie wolno ponownie wykorzystywac w innych samochodach.
Co do instalacji LPG ograniczenia byly juz wczesniej, ale dawalo sie to obejsc, jak wiele praw w Polsce za pomoca wujkow, "panow Czesiow" itp.

kooNar
Gość
Wysłany: 2006-03-06, 21:43   

Ja niestety wujków i "Yoł -Cześkuu..uuF" nie mam więc skoro nie da rady podbić dowodu w normalny sposób to będę musiał odpucić sobie to LPG, skoro twierdzicie, że nie da rady obecnie.

picek
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 02:40   

Właśnie teraz da się legalnie wbić używaną instalację LPG. Jak ja robiłem też już obowiązywały nowe zasady. Żeby Wam wbili w dowód to na każdym urządzeniu musi być nowa homologacja zaczynająca się od E67-01… . Jak to przerejestrować zajrzyjcie do artykułu „Nadeszła era gazu” na stronach gazety „Auto-Świat”. Podaję wam przedruk dotyczący rejestracji z tego artykułu, ale polecam cały artykuł przeczytać.
Do końca 2001 roku każdy, kto zdecydował się na montaż instalacji gazowej, musiał stawić się na przegląd techniczny niezależnie od ważności badań technicznych auta. Obecnie wpis w dowodzie rejestracyjnym można otrzymać w wydziale komunikacji. Trzeba mieć ze sobą dokument wydawany przez warsztat, który instalację zamontował - świadectwo homologacji sposobu montażu.
Instalację można również wymontować ze starego auta i założyć do nowego, o ile pasuje. Aby unieważnić wpis
w dowodzie rejestracyjnym, trzeba po wymontowaniu instalacji (usługę należy powierzyć warsztatowi) pojechać autem do stacji kontroli pojazdów i uzyskać odpowiednie zaświadczenie. Z nim trzeba udać się do wydziału komunikacji. Z używanych części można zmontować instalację, jeśli spełniają one obecne normy. W Polsce aktualne wymagania obowiązują od kwietnia 2002 roku i niespełniające ich elementy mogą być używane wyłącznie jako części zamienne. Warsztat montażowy musi wystawić taki sam dokument, jak w przypadku montażu elementów nowych.

kooNar
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 18:31   

oki doki.... Artykuł przeczytałem nawet wcześniej, ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz.
Wydaje mi się, ze niewłaściwie odbieram tą informację o zdobyciu unieważnienia wpisu w dowodzie rejestracyjnym "dawcy" instalacji. Mianowicie ja to rozumiem tak, że skoro części składowe instalacji gazowej są przypisywane konkretnemu samochodowi, o czym wcześniej pisaliście, a w przypadku kiedy sprzedający wyjął osobiście, bez uzyskania unieważnienia we własnym dowodzie - to mimo iż ja takie komponenty kupię i niby z "papierami" to nikt mi tego nie wbije w Traba ? Dobrze to odbieram ? -czyli trzeba by się pytać poszczególnych osób czy uzyskały te unieważnienia...?

Inna sprawa -tak dla porządku się dopytam - Jak ktoś zakładał LPG po 2002 roku i wszystkie komponenty spełniają obowiązujące obecnie normy bezpieczeństwa? no i wobec tego bez przeszkód taką „instalkę” można kupować bez obaw że będą problemy..?

Paweł B.
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 19:31   

A ja założyłem sobie sam dwa lata temu instalację używaną (3 letnią), koszt całej instalacji z mikserem, rurkami miedzianymi i przeglądem wyniósł mnie 380zł :) Samo zamontowanie instalki w aucie to pikuś(dwa dni spokojnej roboty). Co do legalizacji to mi się to udało załatwić trochę po znajomości i mam wszystko jak należy, ale fakt że normalnie jest to dosyć kłopotliwa i kosztowna sprawa(ta legalizacja), choć na allegro w dziale instalacje gazowe jest oferta legalizacji instalki za 140zl. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

szopeno(lenny)
Gość
Wysłany: 2006-03-07, 19:34   

Ja zakładałem używaną isntalacje w lipcu wyglądało to mniej więcej tak

Pojechałem do zakładu który montuje i powidziałem ze chce uzywana instalacje oni taka zakupili i wlozyli. Najwazniejsza przy wbijaniu w dowod jest faktura. Zakład wystawia lewą jak maja klorową drukarke. Idziesz do urzędu dajesz ta fakture oni robia xero i wbijaja w dowod. Potem jak juz masz wbite to mozesz swoja fakture wywalic do smieci, bo xero jest w urzedzie. Jak by cos chcieli kiedys sprawdzac(prawdopodobienstwo 1 na milion) to mowisz ze faktura zginela i tyle.
Ja tak zrobilem pozdro

kooNar
Gość
Wysłany: 2006-03-08, 01:26   

szopeno(lenny) a ile za wszytko zapłąciłeś ?

TrabantRallyTeam / Wally
Gość
Wysłany: 2006-03-08, 12:54   

to mówisz, że zakłady które montują takie instalacje je skupują ??? a właśnie wczoraj zdemontowałem swoją gazownię i nie wiem co z nią teraz zrobić.

ps. Jak by ktoś chciał kupić to niech pisze wally@trt.one.pl ja ja zdemontowałem bo w rajdówce gaz to siara :)))

szopeno(lenny)
Gość
Wysłany: 2006-03-08, 13:26   

Kupuja skoro mi uzywana zalozyli.
KooNar. Sluchaj ja za wszystko dalem 700 150 montaz 150 homologacja i 400 instalacja ale przciez mozesz kupic taniej instalacje sam wiem ze montaz kosztuje w granicach 150 i homologacja tez pozdro

papieju
Gość
Wysłany: 2006-03-08, 14:04   

to jaki sens jak nowa kosztuje 900zl? a nowa to nowa

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi