|
[1.1]automat rozrusznika? |
| Autor |
Wiadomość |
Kuba Depa
Gość
|
Wysłany: 2006-03-06, 14:23
|
|
|
witam, mam problem z rozrusznikiem. Po przekteceniu kluczyka bylo takie TYK i tyle. Po poruszaniu kableni i przeczyszczeniu normalnie odpalal, ale po tygodniu sytuacja sie znowu powtorzyla, wiec postanowilem wyciagnac rozrusznik. Podczas odkrecania tej dolnej sruby poruszalem tym grubym kablem plusowym, ktory idzie z akumulatora do automatu rozrusznika i wtedy po przekreceniu kluczyka rozrusznik zakrecil, ale za drugim razem juz nie;-( gdy rozrusznik juz wykrecilem i zaczolem odkrecac kabel ktory idzie do automatu rozsypal mi sie bakelit automatu. Teraz mam juz rozrusznik na stole ale z uszkodzonym automatem. I tu jest moje pytanie: Czy to ze zrusznik nie krecil tylko robil TYK jest mozliwe ze automat byl zly. Jak moge teraz sprawdzic czy byla to wina automatu czy czegos innego. Dodam ze rozrusznik byl rok temu regenerowany i po regeneracji ma przejechane 4 tys km. Prosze o szybka odpowiedz. Z gory dzieki.
PozDDRawiam |
|
|
|
 |
Michał_
Gość
|
Wysłany: 2006-03-06, 14:55
|
|
|
| Możesz to sprawdzić podłanczając rozrusznik na któtko (bez elektromagnesu). Obudowa rozrusznika na plusa a miedzianą wiązkę która wychodzi z rozrusznika i przykręca się ją do automatu dajesz na plusa. Ma kręcić... ;) |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-03-06, 16:38
|
|
|
| elektomagnes, dokładniej jego styki, albo po prostu coś z kablem. Zrób jak pisze michał |
|
|
|
 |
Yankes
Gość
|
Wysłany: 2006-03-06, 16:58
|
|
|
| takie małe pytanie, z tego co rozumiem to co napisał Michał to 2 rzeczy ma chłopak podczepić pod (+) ?? obudowe chyba pod (-) ??Pozdrawaim |
|
|
|
 |
Kuba Depa
Gość
|
Wysłany: 2006-03-06, 18:30
|
|
|
| zrobilem tak jak pisze Michal i rozrusznik kreci za kazdym razem, wiec chyba nie jest wina jego. Teraz mam drugie pyranie: W Rzeszowie jest jakis automat rozrusznika za 50 zl, wiec podejzewam ze jest wegierski, a w Motirexe maja polskie i wegierskie. Czy ma ktos polski automat rozrusznika, bo co do wegierskiego niejestem przekonany bo w archiwum forum CT znalazlem ze wegierski wytrzymuje 2 miesiace. Ktory lepiej kupic? |
|
|
|
 |
Yankes
Gość
|
Wysłany: 2006-03-06, 19:22
|
|
|
| aha czyli to nie byłą pomyłka z tym podłączmnie,? Sorki za zamieszanie ale taką wątpliwość miałem. |
|
|
|
 |
Kuba Depa
Gość
|
Wysłany: 2006-03-06, 21:22
|
|
|
| to ze podlaczylem tak jak Michal napisal to "przenosnia". Michal sie pomylil ale napewno przez przypadek, to oczywiste ze masa musi myc na obudowie, ale dzieki jego radzie wiem ze rozruszmik jest dobry. |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-03-06, 22:14
|
|
|
| Najpierw rozlutuj swój automat, przeszlifuj drobnym papierem styki, przesmaruj sworzeń. Jeśli to nie pomoże to polecam wymiane na automat warba 353. Pasuje bez problemu i jest o wiele trwalszy. A dostaniesz prawie na każdym szrocie za grosze. |
|
|
|
 |
Michał_
Gość
|
Wysłany: 2006-03-07, 13:56
|
|
|
| No fakt, pomyliłem sie, napisałem obudowe na plusa zamiast minusa, przepraszam. Styków automatu nie czyści się papierem ściernym tylko szlifuje pilnikiem. |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-03-07, 15:02
|
|
|
Styków automatu nie czyści się papierem ściernym tylko szlifuje pilnikiem.
A niby dlaczego? |
|
|
|
 |
Michał_
Gość
|
Wysłany: 2006-03-07, 15:48
|
|
|
| A dlatego, że po oczyszczeniu styków papierem ściernym powstaje na nich osad. Wskazane jest użycie pilnika... |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-03-07, 16:21
|
|
|
| No rzeczywiście. I olbrzymim problemem jest ten osad wyczyścić. Natomiast po szlifowaniu pilnikiem powierzchcnia pozostaje nieskazitelnmei czysta. Opiłki się po prosru ulatniają. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-03-07, 17:28
|
|
|
| Macie problemy... ale pilnikiem jest lepiej, wieksza powierzchnia styku, bo styki będa proste |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-03-07, 18:55
|
|
|
| Będę upierdliwy. Papier na klocku tez Ci równo wyszlifuje. Ja w ten sposób reanimowałem automat kilka razy i jest ok. |
|
|
|
 |
Kuba Depa
Gość
|
Wysłany: 2006-03-07, 22:44
|
|
|
zrobilem tak jak mi radzil sikor. Probowalem reanimowac moj automat ale byl juz calkiem padniety i kupilem za 35 zl od 353 zalozylem i wszystko dziala jak nalezy. Wielkie dzieki za rady
Ps. styki czyscilem papierem sciernym, ale nawet czyszczenie pilnikiem by automatowi nie pomoglo;-) |
|
|
|
 |
|
|