Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kupilem trabanta.... i mam problem
Autor Wiadomość
Maciek
Gość
Wysłany: 2006-02-22, 17:32   

Może najpierw upewnij się, który wał jest u ciebie. Stary typ, czy nowy, bo później będziesz żałował. Coprawda można wsadzić stary typ wału do nowych karterów i na odwrót, ale trzeba przerabiać i na pewno to ma wpływ na zużycie wału. Więc dobrze się zastanów zanim kupisz.

Maciek
Gość
Wysłany: 2006-02-22, 17:34   

Dlatego jak kolega Sikor mówi należy najpierw silnik rozebrać zanim się zacznie wyciągać jakieś wnioski.

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-02-22, 17:46   

No no... Gratuluję fachowego podejścia do remontu. Naprawdę...

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-02-22, 18:07   

No tak a po co tę śrubę chcesz odkręcać? Weż te trzy poduchy odkręć od silnika i od skrzyni i wyjmij calosc, zabierz domu i tam sie z tym pobaw a nie na mrozie. I wyczysc przy okazji z tego smaru to wszystko. A mam nadzieje ze wpadles na pomysl zeby zdjac atrape przed operacja wyjecia silnika. Moze dlatego ne mogles wyjac gaznika?

macq
Gość
Wysłany: 2006-02-22, 19:16   

Hehe to jak o tę śrube chodzi, to można też spróbować odkręcić całą poduszke od silnika. Nie wiem czy jest tam tyle miejsca, żeby te 2 śruby odkręcić, ale jakby się udało, to po wyciągnięciu mozna by było diaksem przeciac srube i gites

monsz
Gość
Wysłany: 2006-02-22, 19:39   

u mnie stoi 601 i cała zawartość maski do mojego 1.1 nie pasuje. ze swojego 601 potrzebuje tylko skorupę, więc jakby co to tak jak pisalem możesz się po coś zgłosić. co będziesz potrzebował a działa mogę sprzedać. a może ktoś chce felgi od 601? to co 1.1 pasuje zostawiam a reszta do rozbioru.

Goofy
Gość
Wysłany: 2006-02-22, 19:42   

Ale ta śruba trzyma tylko wieszak alternatora...To po co ją wykręcać?

Mateusz105l
Gość
Wysłany: 2006-02-22, 19:54   

poprostu poczatkuje z jesli chodzi o trabanta...
wszystko robie sam, wiec dlatego mam tyle pytan.
czym rozni sie wal nowego typu od starego?
qbs, o dziwo wpadlem na to :>

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2006-02-23, 08:30   

Człowieku, kup sobie książkę "jeżdżę samochodem trabant" - poczytaj, pomyśl, i dopiero zabieraj się za remonty.

Pozdrawiam

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-02-23, 15:20   

Mateusz chcesz silnik w dobrym stanie z calym osprzetem znaczy: alternator, zaplon kompletny elektroniczny, gaźnik nowego typu, kolektor, zamach, docisk sprzegla, wentylator, a nawet ta szmatka co wyglusza niby silnik, czyli caly komplet prosto z traba wyciagniety i gotowy do montazu w 30 min. Tylko swiece wykrecone są, nawet polowa puszki od fltra powietrza jest. Wszystko to za sto zloty pa na zlomowisku dzisiaj chcial tak na lewo przed szefem mi opchnąć. Tylko jedyny problem ze ja w Łodzi mieszkam. Reflektujesz, bo to chyba okazja?

Mateusz105l
Gość
Wysłany: 2006-02-23, 16:56   

nie dzieki, juz zalatwilem sobie silnik, ale dzieki za pamiec

Maciek
Gość
Wysłany: 2006-02-23, 18:28   

czym rozni sie wal nowego typu od starego?

Sposobem uszczelnienia, a tak naprawdę to łozyskami. Stary typ ma zimmeringi na środkowych zewnętrznych łożyskach, a nowy ma tylko kołek na centralnym. Ja mam z braku możliwości stary typ w nowych karterach i jeżdżę, ale silnik niedługo padnie i myślę że fakt takiej przekładki miał na to duży wpływ. Jak odkręcisz silnik od skrzyni i zdejmiesz koło zamachowe to będzie pod nim nabity rocznik silnika, tylko nie wiem od kiedy były stosowane nowe wały, coś mi świta od 78r. ale mogę się mylić. Chyba że masz na tabliczce rocznik traba, a numery silnika się zgadzają, to wtedy wiesz kiedy był silnik robiony

Mateusz105l
Gość
Wysłany: 2006-02-23, 20:50   

czy ten wal jest nowego typu?
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=86496069
trab jest z 1990 roku, wiec mysle, ze bedzie to nowszy typ. jutro sprawdze.
dzieki za info

Goofy
Gość
Wysłany: 2006-02-23, 21:19   

Rok produkcji

Fajna stronka, po czesku, ale da się zrozumieć:)

Wpisz numer silnika i nadwozia, a dowiesz się wiele ciekawych rzeczy o swoim Trabancie :D

pozddrawiam

Maciek
Gość
Wysłany: 2006-02-23, 23:40   

czy ten wal jest nowego typu?

Tak. Jak spojżysz na środkowe łożysko widać tam taki mały wystający kołek.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi