|
budowa spojlerow |
| Autor |
Wiadomość |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2006-02-07, 00:34
|
|
|
| Moze ktos polecic dobry material w obrobce? Chodzi o nalozenie go na samochod, odpowiednie wyprofilowanie, sciagniecie i wykonanie profilu za pomoca maty szklanej. Profesjonalnie uzywa sie do tego specjalnej gliny ale podejrzewam, ze bedzie ona dosc droga a mi chodzi oczywiscie o zminimalizowanie kosztow :) Wiec co polecacie? |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2006-02-07, 08:31
|
|
|
| Myślę że żywicę i włukno szklane. Ewentualnie troche szpachli :) |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-02-07, 18:16
|
|
|
| a formę zrob z drewna bo to sie najlatwiej obrabia |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2006-02-07, 23:20
|
|
|
| myslalem o jakiejs piance czy cos... zywica i wlokno to juz pojdzie na gotowa forme tylko z czego ja zrobic :) tylko jak drewno przymocowac do traba i do tego chyba ciezej bedzie zrobic wypuklosci i wogole.. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-02-07, 23:54
|
|
|
| no to fakt najlepsza bedzie pianka |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2006-02-08, 02:32
|
|
|
| Tylko jaka :) Pytam, bo moze ktos juz sie tym bawil i moze mi dokladniej cos polecic. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-02-08, 07:45
|
|
|
| może taka twarda i szorstka do kwiatków? Nie znam sie na tych sprawach, ale ta gąbka jest sztywna i fajnie sie obrabia ;) |
|
|
|
 |
Monia & Szpyrol
Gość
|
Wysłany: 2006-02-08, 11:13
|
|
|
| cześc jak piankie oblejesz zywicą to zacznie zachodzić reakcja poczym pianka sie wytopi. wiem z własnego doświadczenia. ja osobiście robiłem rdzeń z scyropianu i pozniej ten scyropian obłozyłem folią aluminiową. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2006-02-08, 13:23
|
|
|
| myslalem na koniec o oblozeniu pianki np streczem, i dopiero pozniej mate. |
|
|
|
 |
Dawid
Gość
|
Wysłany: 2006-02-08, 15:33
|
|
|
dobry materiał na szkielet spojlera to tzw. styrodur (do nabycia w marketach budowlanych, taka drobna pianka w postaci płyt 50x100 cm, dużo twardsza od styropianu) materiał bardzo łatwy w obróbce i fajnie sie skleja elementy przy pomocy zwykłego rozpuszczalnika :)) przed położeniem żywicy najlepiej zagruntować podkładem do farb akrylowych wodorozcieńczalnych( nie wchodzi wtedy w reakcje) jak zrobisz bardzo dokładny szkielet to wystarczy cienka warstwa żywicy i szpachli. jestem w trakcie "produkcji" takiego spojlerka tylko nie dysponuje cyfroofką i nie mam zdjęć :( w razie pytań zapraszam na GG 5618672 (wieczorem)
PozDDRo! |
|
|
|
 |
MAXIMUS
Gość
|
Wysłany: 2006-02-12, 12:33
|
|
|
DREWNO!!! Naprawdę jest zajebisete w obróbce - najlepiej dynamitem, polecam Grab lub jak ktoś jest wpływowy to Heban Czarny!!!
Jak to zrobić (z wyjątkiem domowych sposobów):
Pianaka poliuretanowa, żyletką uformować kształt elementu, na piankę nanieść warstwę gipsu szpachlowego i bardzo dokładnie wykończyć. Potem zostaje tylko odpylić, zagruntować (raz jeszcze sprwawdzić powierzchnię) nałożyć rozdzielacz, potem żelkot, mata, żywica utwardzacz i tak kilka warstw. Proponuję formę usztywnić stalowym szkieletem.
Następnie zdjąć gotową formę, to co przez tyle czasu gładziliśmy potrzaskać siekierą, zbierać zamówienia i handlować.
Ale z tym ostatnim to są największe problemy - wiem to z własnego doświadczenia:
Zobacz to
Nie będę opisywał domowych sposobów, które większość z was zna.
KOŃCOWA REFLEKSJA:
Czytając posty na forum można wywnioskować, że:
Trabant dla większości jest chwilą na zabicie krótko trwającej nudy, a dla nielicznych osób sposobem na życie. Właśnie tych: podziwiam, szanuję i cenię!!!
I to różni, kogo..? - sam odpowiedz sobie na to pytanie. |
|
|
|
 |
Luker
Gość
|
Wysłany: 2006-02-17, 00:26
|
|
|
| W nawiazaniu do tematu samego laminau, nie poruszam watku spojlera :| A co powiesz na szkielet z MDFu i na to naciagnieta tkanina elastyczna, cos podobnego jak przescieradla z gumka, troche jak frote, na to zywica i pozniej wypelnianie. Za duzo sie Discovery naogladalem, ale zarabiscie im obudowy do glosnikow wychodza i inne duperele do demo caroof... Fajnie mozna to profilowac, nadawac ksztalt. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2006-02-17, 16:02
|
|
|
| Moze powinienem dac temat budowa poszerzenia. Chodzi mi o zbudowanie czegos na wzor poszerzonych blotnikow z CCF'u. Jakos mnie drewno nie przekonuje :/ Moze i jest dobre przy obudowach car audio m. in. lepsza akustyka ale przy tego typu rzeczach jak w/w poszerzenia sklaniam sie do pianki. |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2006-02-17, 17:31
|
|
|
| ja też właśnie myśle co zrobić aby poszerzyc błotniki... bo troszke dziwnie wygląda trabi, bo zderzak mam szeroki a nadkola wąskie:) od tyłu to dziwnie wygląda. A te nakładki od ccfu są drogie:( Pozdrawiam |
|
|
|
 |
MAXIMUS
Gość
|
Wysłany: 2006-02-17, 20:11
|
|
|
Luker dobrze pisze - tak właśnie robią zabudowy audio - tylko nie na prześcieradle
Co do poszerzeń błotników:
To dla ułatwienia sprawy można coś dobrać z innego samochodu (ja tak zrobiłem) i to dopiero przebudować. Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że na wyjściu masz już symetrycznie z obu stron, a Twoja finezja połączona z umiejętnościami pozwoli na zbudowanie czegoś naprawdę extra. |
|
|
|
 |
|
|