Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
budowa spojlerow
Autor Wiadomość
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2006-02-07, 00:34   

Moze ktos polecic dobry material w obrobce? Chodzi o nalozenie go na samochod, odpowiednie wyprofilowanie, sciagniecie i wykonanie profilu za pomoca maty szklanej. Profesjonalnie uzywa sie do tego specjalnej gliny ale podejrzewam, ze bedzie ona dosc droga a mi chodzi oczywiscie o zminimalizowanie kosztow :) Wiec co polecacie?

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-02-07, 08:31   

Myślę że żywicę i włukno szklane. Ewentualnie troche szpachli :)

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-02-07, 18:16   

a formę zrob z drewna bo to sie najlatwiej obrabia

Gość
Wysłany: 2006-02-07, 23:20   

myslalem o jakiejs piance czy cos... zywica i wlokno to juz pojdzie na gotowa forme tylko z czego ja zrobic :) tylko jak drewno przymocowac do traba i do tego chyba ciezej bedzie zrobic wypuklosci i wogole..

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-02-07, 23:54   

no to fakt najlepsza bedzie pianka

Gość
Wysłany: 2006-02-08, 02:32   

Tylko jaka :) Pytam, bo moze ktos juz sie tym bawil i moze mi dokladniej cos polecic.

macq
Gość
Wysłany: 2006-02-08, 07:45   

może taka twarda i szorstka do kwiatków? Nie znam sie na tych sprawach, ale ta gąbka jest sztywna i fajnie sie obrabia ;)

Monia & Szpyrol
Gość
Wysłany: 2006-02-08, 11:13   

cześc jak piankie oblejesz zywicą to zacznie zachodzić reakcja poczym pianka sie wytopi. wiem z własnego doświadczenia. ja osobiście robiłem rdzeń z scyropianu i pozniej ten scyropian obłozyłem folią aluminiową.

Gość
Wysłany: 2006-02-08, 13:23   

myslalem na koniec o oblozeniu pianki np streczem, i dopiero pozniej mate.

Dawid
Gość
Wysłany: 2006-02-08, 15:33   

dobry materiał na szkielet spojlera to tzw. styrodur (do nabycia w marketach budowlanych, taka drobna pianka w postaci płyt 50x100 cm, dużo twardsza od styropianu) materiał bardzo łatwy w obróbce i fajnie sie skleja elementy przy pomocy zwykłego rozpuszczalnika :)) przed położeniem żywicy najlepiej zagruntować podkładem do farb akrylowych wodorozcieńczalnych( nie wchodzi wtedy w reakcje) jak zrobisz bardzo dokładny szkielet to wystarczy cienka warstwa żywicy i szpachli. jestem w trakcie "produkcji" takiego spojlerka tylko nie dysponuje cyfroofką i nie mam zdjęć :( w razie pytań zapraszam na GG 5618672 (wieczorem)

PozDDRo!

MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2006-02-12, 12:33   

DREWNO!!! Naprawdę jest zajebisete w obróbce - najlepiej dynamitem, polecam Grab lub jak ktoś jest wpływowy to Heban Czarny!!!

Jak to zrobić (z wyjątkiem domowych sposobów):

Pianaka poliuretanowa, żyletką uformować kształt elementu, na piankę nanieść warstwę gipsu szpachlowego i bardzo dokładnie wykończyć. Potem zostaje tylko odpylić, zagruntować (raz jeszcze sprwawdzić powierzchnię) nałożyć rozdzielacz, potem żelkot, mata, żywica utwardzacz i tak kilka warstw. Proponuję formę usztywnić stalowym szkieletem.
Następnie zdjąć gotową formę, to co przez tyle czasu gładziliśmy potrzaskać siekierą, zbierać zamówienia i handlować.

Ale z tym ostatnim to są największe problemy - wiem to z własnego doświadczenia:

Zobacz to

Nie będę opisywał domowych sposobów, które większość z was zna.

KOŃCOWA REFLEKSJA:

Czytając posty na forum można wywnioskować, że:

Trabant dla większości jest chwilą na zabicie krótko trwającej nudy, a dla nielicznych osób sposobem na życie. Właśnie tych: podziwiam, szanuję i cenię!!!

I to różni, kogo..? - sam odpowiedz sobie na to pytanie.

Luker
Gość
Wysłany: 2006-02-17, 00:26   

W nawiazaniu do tematu samego laminau, nie poruszam watku spojlera :| A co powiesz na szkielet z MDFu i na to naciagnieta tkanina elastyczna, cos podobnego jak przescieradla z gumka, troche jak frote, na to zywica i pozniej wypelnianie. Za duzo sie Discovery naogladalem, ale zarabiscie im obudowy do glosnikow wychodza i inne duperele do demo caroof... Fajnie mozna to profilowac, nadawac ksztalt.

Gość
Wysłany: 2006-02-17, 16:02   

Moze powinienem dac temat budowa poszerzenia. Chodzi mi o zbudowanie czegos na wzor poszerzonych blotnikow z CCF'u. Jakos mnie drewno nie przekonuje :/ Moze i jest dobre przy obudowach car audio m. in. lepsza akustyka ale przy tego typu rzeczach jak w/w poszerzenia sklaniam sie do pianki.

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-02-17, 17:31   

ja też właśnie myśle co zrobić aby poszerzyc błotniki... bo troszke dziwnie wygląda trabi, bo zderzak mam szeroki a nadkola wąskie:) od tyłu to dziwnie wygląda. A te nakładki od ccfu są drogie:( Pozdrawiam

MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2006-02-17, 20:11   

Luker dobrze pisze - tak właśnie robią zabudowy audio - tylko nie na prześcieradle ;-)

Co do poszerzeń błotników:
To dla ułatwienia sprawy można coś dobrać z innego samochodu (ja tak zrobiłem) i to dopiero przebudować. Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że na wyjściu masz już symetrycznie z obu stron, a Twoja finezja połączona z umiejętnościami pozwoli na zbudowanie czegoś naprawdę extra.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi