Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przestawia się zapłon
Autor Wiadomość
Sebastian W.
Gość
Wysłany: 2006-02-06, 20:05   

Co może powodować takie objawy w trabancie 601. Po ustawieniu zapłonu na zicher TRABANCIK odpala i chodzi jak rakieta.Po kąkretniejszym przegazowaniu coś stuka i po zgaszeniu zapłon na drugim cylindrze ( patrząc od iskrownika ) jest już przestawiony. Pomocy bo mam trabanta dopiero pół roku i mam ten problem. Dlatego myślałem nad wstawieniem silnika kaszlaka.

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-02-06, 20:30   

Ja aktualnie mam problem z zapłonem:( Trab za nic niechce odpalić:( a jak na złość nei mam urządzenia do ustawienia zapłonu. Traba czeka długi odpoczynek... Kupie zapłon młoteczkowy i postaram sie dorwać jakiś zestaw do regulacji( mam jeden na oku). Pozdrawiam

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-02-06, 21:39   

Panie, do ustawienia zwykłego zapłonu wystarczy suwmiarka.

Michał_
Gość
Wysłany: 2006-02-06, 23:27   

Kiedyś miałem problem taki jak Sebastian ale nie w Trabancie tylko w motocyklu (Jawa TS 350). Nie wiedziałem o co chodzi dopuki nie rozpołowiłem silnika. Okazało się, że regenerowany niegdyś wał nie trzymał się kupy, tzn przestawiał się. Możliwe, że jest to wina wału...

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2006-02-07, 08:58   

Mi nie działa spryskiwacz - chyba zamontuję motopompę strażacką :P

Michał_
Gość
Wysłany: 2006-02-07, 09:34   

Najlepiej to wziąść troche wody w usta i pfff... po szybie ;)

JaGaKi
Gość
Wysłany: 2006-02-07, 10:02   

To ja niedawno jechałem Chev. Aveo i kumpel pryskał płynem do okien z butelki po szybie a ja włączałem wtedy wycieraczki :P ciekawy pomysł :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-02-08, 02:58   

he temat z zapłonu przechodzi na wytryski szybne :P

macq
Gość
Wysłany: 2006-02-08, 07:43   

Sprawdz dokrecenie wszystkich połączeń (czyli jak masz mechanika mocowanie płytki, przerywaczy, krzywki, jeżeli zaś elektronika to tylko mocowanie hallotronu i płytki nań zamontowanej) Jeśli problem nie ustąpi, to wymień styki przerywacza [zakładając że masz mechanika]. W trabancie mi sie to nie zdarzało, ale w jawce owszem, jak koledze michałowi. Wymieniłem styki i było git.

emilia j.
Gość
Wysłany: 2006-02-08, 18:37   

apropo wytrysków szybnych to od pół roku jeżdze bez sprysków :) ale na wszystko jest sposób, zaprazszam do galerii "choczewo" na www.trabant.trojmiasto.pl w dziale zloty . :) można tam zobaczyć jak sie powinno myć szyby :)

a pomiedzy wpisami o spryskiwaczu na pewno ktos sensownie doradzi co zrobić z zapłonem! :D:D

a coś mi się przypomniało! mój trabi ostatnio nie odpalił! :(

Sebastian W.
Gość
Wysłany: 2006-02-09, 17:13   

Iskrownik i wszystkie jego elementy składowe są mocno podokręcane. Mimo tego na drugim cylindrze przestawia się zapłon.Zdaje mi się że wał ma luz na czopie między cylindrami. Może był nieumiejętnie regenerowany ?

Sebastian W.
Gość
Wysłany: 2006-02-10, 19:30   

Mam jeszcze jedno pytanie troszke z innej beczki. Czy w trabbie z roku72 był taki zegar mniejszy z boku obok prędkościomierza.U mnie jest , ale nie działa. To jakiś wskażnik ekonomicznej jazdy.

macq
Gość
Wysłany: 2006-02-11, 08:49   

Heee 72 to on może ma ale w papierach :D W takim roczniku nie było tego i długo nie bedzie aż do roku 85 bodajże. A nie działa może dlatego że kosta z tyłu jest nie połączona, coś jest z kablem który podaje prąd z silnika wycieraczek, jest walniety ekonomizer, albo przepływomierz. Jeżeli przy przekreceniu kluczyka ekonomizer mignie to licznik jest sprawny. A moze masz sama deske nowego typu i nei masz przeplywomierza?

Sebastian W.
Gość
Wysłany: 2006-02-11, 15:34   

Podejrzewam,że jest tak jak mówisz.Bo tylne zawieszenie jest na sprężynach, a podobno powinno w tym roku być na resorze.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi