|
Kilka pytań odnośnie 601 |
| Autor |
Wiadomość |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-02-05, 08:35
|
|
|
| Ta? "(...)Naprawe cylindrów przeprowadza się za pomocą wytaczarki stałej, bądź przenośnej" Jeśli nie wierzysz, to masz cytat z książki. To jak frezuje sie czy wytacza? Jakoś nigdy nie słyszałem o frezowaniu... może sie metody zmieniły? :P |
|
|
|
 |
kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2006-02-05, 11:13
|
|
|
http://www.kis.p.lodz.pl/~wbieniec/moto/pannonia/naprawa/cylinder.html
Wybrane cytaty z tej strony:
"Najczęściej stosowaną metodą naprawy jest wytaczanie i późniejsze honowanie cylindra. Pozwala ona z zasady na usunięcie skutków zużycia oraz mniej poważnych uszkodzeń gładzi. Cylindry wytacza się na specjalnych wytaczarkach z dużymi szybkościami skrawania....."
"Po wytoczeniu cylinder należy honować w celu usunięcia nierówności powierzchni."
No rzeczywiście, nie wiem skąd mi się to wzięło :) |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2006-02-05, 12:45
|
|
|
| I robi się to tzw diamentem :) |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-02-05, 15:16
|
|
|
| Czyli głowica z kamieniami ściernymi?:p |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2006-02-05, 20:12
|
|
|
| No tak,Wy tu wyjezdzacie z jakimis madrymi cytatami a ja mowie to co wiem z doswiadczenia.Miałem w wakacje praktyki w warsztacie.I hnowalismy jak zmienialismy pierscienie ale bez szlifu.I wlasnie mi wtedy mechanik powiedzial ze to jest po to , zeby sie dotarly pierscienie. A jak sie zwalil kamien w honownicy to robilem to drobnym papierem sciernym bo podobno efekt podobny;d.Ja nie wiem czy to sie rzeczywiscie robi w tym celu ale mowie to co widzialem. |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2006-02-06, 13:33
|
|
|
tak głowica z kamieniami
i na gładzi cylindra powstaje tzw, choinka :)
nacięcia po diamęcie są owiele mniejsze niz po nozu |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-02-06, 16:46
|
|
|
Naprawe cylindrów przeprowadza się za pomocą wytaczarki stałej, bądź przenośnej" Jeśli nie wierzysz, to masz cytat z książki. To jak frezuje sie czy wytacza? Jakoś nigdy nie słyszałem o frezowaniu... może sie metody zmieniły?
Z tego co wiem, toczenie, to nazwa obróbki skrawaniem w której obrabiany materiał jest obracany a nóż nieruchomy. Natomiast, frezowanie to obróbka, przy któej element obrabiany jest nieruchomy a nóz się obraca.
A co do cylindrów to jak napisał Kuzyn jednak miałem racje, bo się je wytacza a nie toczy.
P.S.
Widziałem warsztat w którym szlify robiono za pomocą frezarki. |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2006-02-06, 17:21
|
|