Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Jak zmusić ssanie do wyłączenia?
Autor Wiadomość
Alan
Gość
Wysłany: 2006-01-28, 22:16   

Cześć.
Kurcze, zna ktos z Was metodę na zmuszenie automatycznego ssania w Polówce do wcześniejszego wyłączenia się? Przecież w zimie to można szału dostać ze ssaniem! U mnie np. silnik gorący, jadę od 15 minut, ogrzewanie gorące że można się poparzyć a ta kutwa ciągle otwarta i 1800obr/min na wskaźniku! Zasłoniłem żaluzje w atrapie - szybciej sięnagrzewa, ale ssanie to samo - otwarte. "Zasłoniłem" gąbką to całe pudełko z regulatorem żeby było mi cieplej - kicha, to samo.
Może ktoś wie jak toto przerobić na ssanie ręczne?

PS: Cieszcie się "dwu-suwowcy", że nie macie automatu >:-/

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2006-01-28, 22:23   

Popatrz na blaszke bimetalowa odpowiedzialna za ssanie.

Alan
Gość
Wysłany: 2006-01-28, 22:34   

Znaczy się, czy nie jest uszkodzona? Ssanie wyłączy się w końcu, ale trwa to zdecydowanie za długo. Tak samo było zeszłej zimy - w lecie zaś wyłącza się błyskawicznie. Tylko zimy cosik chyba nie lubi :(

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 00:36   

nie masz się czym przejmować. To że masz podwyższone obroty to nie znaczy że gaźnik chodzi na "ssaniu właściwym".

PRAWDZIWE SSANIE masz od momentu uruchomienia silnika przez jakieś 2-3 minuty jego pracy. W tym czasie jest przymknięta górna przepustnica, która powoduje wzbogacenie składu mieszanki. Ona stopniowo się otwiera i po krótkim czasie skład mieszanki wraca do normy, a co za tym idzie spalanie jest już normalne.
A układ podwyższania obrotów wyłącza się później, żeby silnik nie gasł na wolnych obrotach.
W trakcie jazdy nie robi to ŻADNEJ różnicy i nie ma się czym martwić...
Spalanie jest identyczne, efekt jest tylko taki jak byś nie puszczał gazu do końca.
A jeśli chcesz aby wcześniej spadały obroty to przestaw trochę (obróć w kierunku DO SIEBIE) "urządzenie rozruchowe" czyli tą "bańke" przy gaźniku z której wyłażą dwa węże gumowe.

Alan
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 22:19   

A to tak ma się sprawa ze ssaniem? Patrz... a ja myślałem, że ten skurczybyk cały czas wali mi paliwem ile wlezie. No, to teraz inaczej stawia sprawę :-)
No chciał bym lekko zwolnić te wysokie obroty, bo zdeczka są za-wysokie na moje ucho. Czy zgaśnie - zobaczymy. Jutro ustawiam i dam znać co i jak.

A'propos: jak sprawdzić kiedy ssanie właściwe zostało wyłączone? Czym jest wyłączane? Jakiś elektrozawór? Czy da się jakoś "wprowadzić" informację kiedy ssanie jest czynne a kiedy nie (np. jakas kontrolka)?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-01-30, 17:07   

ściągniesz tą gumową czapę znad gaźnika. jak górna przepustnica ustawi się pionowo to ssanie będzie wyłączone...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi