Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
(601)zamiana akum. na 80Ah
Autor Wiadomość
misza
Gość
Wysłany: 2006-01-24, 15:00   

cześć. czy ktoś z szanownych.. zamieniał akumulator na taki z większą pojemnością(80Ah ledwo tam wlazł)?. czy alternator bedzie w stanie doładowywać taką jednostkę?

halogen
Gość
Wysłany: 2006-01-24, 16:01   

55 doładowywuje 62 też ale 80 bez przesady. Na pewno doładuje ale może to być nie wystarczające zresztą po co pchać do 2T taki akum?? mi moj 55 sobie radzi super a jak twoj nie chce palić to nalej mu w jopu i bedzie smigał :D hehehe ja tak robię i tylko hih i chodzi

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-01-24, 17:02   

Orginalnie trabant 12v posiadał akumulator 38Ah i było ok moj ma 50Ah i tak samo powinien byc doładowany,alternator ma moc 42A.W starych trabach z 6v instalacją były kiedys akumulatory od 56Ah do 80Ah musiały byc takie spore bo prądnica miała tylko 220W.Moim zdaniem 50Ah wystarczy w zupełności dla trabanta 12v jest tam mało odbiorników pradu(radio światła) dlatego wstawianie większego akumulatora nie ma praktycznie sęsu

-----------------------
Trabant601s rocznik 85
z nowym resorem;)
-----------------------

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2006-01-24, 17:14   

Sens ma wlozenie akumulatora o wiekszym pradzie rozruchowym, a nie wiekszej pojemnosci.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-01-24, 22:33   

myślę że jak wsadzisz taki akumulator to rozrusznik ci @!#$ spuści.

misza
Gość
Wysłany: 2006-01-24, 22:54   

Włożyłem 80tkę bo taki miałem, a pchanie, kable, i cotygodniowe ładowanie transformatorkiem mi się znudziło.(o dziurach w spodniach...) pocieszacie mnie że nie bedę musiał go ładować za 3 dni.
O efektach i sprawności napiszę po kolejnej fali mrozów. sprawdze też czy mi się trab nie przechylił:-)

misza
Gość
Wysłany: 2006-01-25, 16:06   

a to cytat z mądrej knigi:"elektrolit w całkowicie naładowanym [A] zamarza całkowicie w tem._-63st.,ale w [A] naładowanym tylko w 50% już wtem -23st. nawet całkowicie naładowany [A] ma tylko:
72%pojemności w tem 0st C
42%pojemności w temp.-20st C." pojemność pany!

Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2006-01-25, 16:55   

Wg. mnie najlepszy akumulator do Traba jest 44Ah. Zobaczcie zresztą w katalogach jaki akumulator powinien być. Wkładanie większego akumulatora powoduje jego niedoładowanie a w efekcje jego szybsze zasiarczenie.

kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-01-25, 18:56   

Misza załącz silnik i światła i sprawdź ile masz wolt na klemach. Ale nie zaraz po odpięciu od prostownika. Ciekaw jestem sam.
Ale wg tego co do tej pory mi się wydawało to będziesz mial właśnie niedoładowany akumulator - z tego co mówisz to w takich elektrolit szybciej zamarza

macq
Gość
Wysłany: 2006-01-25, 19:57   

A ja powiem tak: MANIA WIELKOŚCI :)) No, może kreci jak sku... ale do czasu. Pozatym trzeba do bagażnika wrzucić, albo gdzieś bo nie ma cudów to poprostu tam nie wlezie ( naczy sie tam gdzie zwykle aku w trabie)
Sens ma wlozenie akumulatora o wiekszym pradzie rozruchowym, a nie wiekszej pojemnosci. Właśnie. Takie duże cholerstwo i tak nie bedzie w pełni wykorzystane. A większy prąd jak najbardziej. 80tka to do V6 a nie traba :p
Chociaż miałem coś takiego ale na prostowniku dwa dni to ładowałem żeby jako tako chodził. Ja mam centre 40Ah 360A i nie narzekam ( a własciwie nie narzekałem bo teraz nie jezdze ).

misza
Gość
Wysłany: 2006-01-26, 17:50   

Kuzyn, nie mam voltomierza pod reką, ale za to kiedyś
zamontowałem taki pseudo elektroniczny czujnik diodowy: zielona- ładuje
żółta -norm
czerwona- rozład. było do zmiany [A]tak: na światłach włączonych zielona była ledwo widoczna, na światłach+ kierunkowskaz zółta i migająca czerwona. teraz po odpaleniu swieci tylko zielona. (pytanie czy to się nie zmieni) ale kkkkkkuuuuuuuuurkaa, zimny odpala w niecałą sekunde. Macq: mania wielkości w trabancie? (nie wlazłem na to forum żeby się pochwalic że dostałem od kumpla akumulator) Ale w tester gęstości to się zaopatrze dla dobra nauki pozdro!

picia353
Gość
Wysłany: 2006-01-26, 22:53   

macq co ty robisz ze ten trampek ci nie jedzie???????
Masz problem to napisz do mnie
a nie robisz złą opinie Rzeszowskim trabantom :P

macq
Gość
Wysłany: 2006-01-27, 09:21   

Picia kto ci powiedział ze nie jezdzi? po prostu skonczylo mi sie oc, a pozatym pogoda nie zacheca. A aku 80tke to mialem hoho jeszcze na wakacjach ;P

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-01-27, 11:49   

Sens ma wlozenie akumulatora o wiekszym pradzie rozruchowym, a nie wiekszej pojemnosci

no, chyba że musi kręcić pół godziny rozrusznikiem :) to wtedy MA SENS wkładanie większej pojemnośći hehe

ale swoją drogą to strasznie dziwne... bo w 601 rozrusznik ma lekutko i na byle akumulatorku zasuwa aż gwiżdże :)

A to czy akumulator 80Ah będzie NIEDOŁADOWYWANY to zależy tylko i wyłacznie od stusunku czasu pracy silnika do czasu postoju. Bo oczywiście alternator jest w stanie naładować taki akumulator, i nawet znacznie większy, tylko kwestia leży w tym że potrzeba na to więcej czasu...

A na marginesie... w samochodzie małolitrażowym gdzie jest zalecany / stosowany MAŁY AKUMULATOR, napięcie na alternatorze jest TAKIE SAMO jak w samochodzie z olbrzymim motorem, który ma akumulator np. 80Ah, a skoro napięcie jest takie samo to i ładowanie jest takie samo...

picia353
Gość
Wysłany: 2006-01-27, 12:38   

hehehe nieprawda napięcie takie samo ale ładowanie zalezne od ilości odbiorników w autku, i wielkości alternatora:P
w trabie jest alternator dający ok 45A

w golfie z motorem 1,6 jest juz ok 65

w bmw z motorem 3,6 jest juz 120

zdolność ładowania alternatora , niemoze być mniejsza od pojemności akumulatora:P
to tak na chłopski rozum troche wytłumaczone

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi