Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
! POMOCY !
Autor Wiadomość
Mati_1985
Gość
Wysłany: 2006-01-03, 21:35   

Witajcie wszyscy!

Mam taki problem i zglaszam sie na forum, bo na czacie nikogo nie znalazlem.
Jestem tutaj nowym uzytkownikiem. Moj wujek chce mi podarowac Trabanta 601. I mam takie pytanie. Na czym to w ogole jezdzi? Slyszalem, ze na mieszance paliwa z benzyna... Czy mozna kupic gotowa mieszanke czy mieszacie to sami?

Wiem, wiem, pewnie teraz wszyscy smieja sie ze mnie... Ja przyznam sie od razu - jestem analfabeta samochodowym... Na trabim chce sie nauczyc sztuki mechaniki samochodowej. Jesli ktos na troche cierpliwosci, zapraszam do odpowiedzenia na ten post.

Serdecznie pozdrawiam,
Mati.

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-01-03, 21:50   

Mieszasz z olejem mixol lub 2T semi syntetic (chyba dobrze napisałem) a do do składu mieszanki to zależy jaki rocznik trampusia. Jak chcesz pogadać o trabimto podlącz się do mnei na gg 8676772 Pozdrawiam

maxxx601
Gość
Wysłany: 2006-01-03, 23:40   

Miesza sie Paliwo (czyli benzyne Pb95) z olejem do silników dwusuwowych (najczesciej mixol w cenie ok. 10 zl/l na stacji) w proporcji 1l oleju na 40 litrow paliwa. Mam nadzieje że wytłumaczyłem łopatologicznie. To jedyna rzecz którą robi się przy tym silniku ale trzeba o niej bezwzględnie pamiętać bo nieprzestrzeganie tego to pewne zniszczenie silnika!

Pozdro

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-01-08, 20:18   

Zależy jakiego masz traba bo jak na starym wale mowa o trabie z przed 80roku to mieszanka 1:40 jak trab puźniejszy to mieszanka 1:50.Gdzie taki drogi mixol masz maxxi601 że płacisz po 10 zł za litr?ja kupowałem swojego czasu Mixol po 7,50 ale teraz pomykam na semisymantic2T i płacę za niego 9,50 czasem 9,20 za litr i jest sporo lepszy jak Mixolu

-----------------------
Trabant601s rocznik 85
gg:2574249
-----------------------

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-01-08, 20:59   

taka z czym elpszy ten 2 t mneis ei na nim wal rozlecial i emchanik powiedizalz e nei ejkst to olej do tego silnik i jezdzic na mixolu nie kombinowac,ostatnio kupowalem na stacji mixol i facet tez mi mowil ze 2 t jest di jakis maszyn porecyzyjnych kosiarki pily motorowe.teraz smigan na mixolu i jest git.pozdrawiam

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-01-08, 21:37   

HHmm jedni mówią ze lepszy jest ten semisymantic2T, a ini ze mixol i nie kombinować. Ja przeżuciłem się jednak na semisymantic2T i jestem zadowolony, silnik ciszej chodzi itp. Znam osobe która śmiga już długo an tym oleju i mówi że jest lepszy od mixola( miał już prare remontów). A więc opinie podziele i każdy jeździ na czym chce:)

maxxx601
Gość
Wysłany: 2006-01-09, 09:28   

YOGI - na każdym orlenie :) Wiem wiem w auchanie jest po 8 zl za litr ale 1) mam daleko 2) jest dosc rzadki.
a w ogole tez nie zaluje swojemu autku i smigam na 2T 12,50-13,50.
Takie ceny jak ty masz to sa super. Szkoda ze 2T nie sprzedaja w bankach 5L

Tomasz D.
Gość
Wysłany: 2006-01-09, 12:27   

W Bielsku na jednej "ukrytej" stacji, 2T można kupić za 8,50

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-01-09, 17:02   

A wy znowu na temat olejow debatujecie

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-01-09, 22:48   

Qbs nie łam się kupisz sobie następna 601;)

Co do smarowania silnika olejem półsyntetycznym a mineralnym to powiem tak jest wielka róznica.Wał mógł się tobie panie Piotrze wysypac nie od oleju tylko ze starości widac był czas na niego.Gdybym nie zamienił oleju na semisymantik2T to dawno by się mój silnik wysypał jak chodził na Mixolu to nie spalał go całkiem wywalał cześć wydechem i silnik zaczął grzechotac.Po zmianie oleju wyciszyła się troszkę praca silnika lżej zaczął pracować.Jeszcze jedno semisymantik trzeba wymieszac w benzynce bo słabo się miesza i opada na dno po wlaniu do zbiornika jak nie mieszałem to Trabik strasznie dymił.Maxxi 20 litrowe opakowania są semisymatica ale kosztują 190zł za taką bańkę

----------------------
Trabant601s rocznik 85
----------------------

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-01-10, 18:09   

Pewnie ze kupie, ale narazie bedzie cos cywilizowanego i ekonomicznego :p Do 601 na 100000% wroce :-D

magik
Gość
Wysłany: 2006-01-10, 20:13   

to ja mam pytznie jakie firmy produkują semisyntetic. może wie któś gdzie jest takowy
w Warszawie

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-01-11, 00:24   

Jak pamiętam to olej z Orlenu powinieneś dostać taki olej prawie wszędzie mowa o stacjach benzynowych i sklepach motoryzacyjnych.Jeśli tam nie znajdziesz szukaj w sklepach z piłami i kosiarkami najczęsciej mają tam sztilowy olej albo do Huskwarny ale powinni miec i semisymantic.

---------------------------------
Trabant601s rocznik 85
zmienił obrysówki chromowane
na zwykłe ale tylko na czas zimy:)
---------------------------------

radzieckii
Gość
Wysłany: 2006-01-11, 02:22   

Cześć! Ja też jestem tu nowy i też dostałem Trabanta 601, tylko nie wiem jak sprawdzić poziom oleju w silniku i dlatego boję się nim jeździć. To prawda, że Trabant jest plastikowy i ma bak pod maską? I napiszcie mi jak biegi zmieniać, bo nie wiem. Niektórzy mówią, że jest wyszukiwarka, ale ja nie wiem, co to znaczy. Pomóżcie!!!

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2006-01-11, 06:51   

Radziecki - to moze byc smieszne dla osob ktore maja juz pewne doswiadczenie z Trabantem. Powiedz czy Ty od samego poczatku kiedy tylko zobaczyles to autko wiedziales o nim wszystko? Powinienes sie cieszyc, ze kolejna osoba interesuje sie trabantami a nie sie nasmiewac, bo nic nie wie. Za jakis czas Mati sam sie bedzie smial z tego o co pyta ale narazie sa to dla niego wazne pytania. Sam kiedys pytalem do czego przykrecony jest kurek od paliwa. Pamietam ze sie wtedy ktos zaczal wyglupiac i nasmiewac. Wcale wesolo mi nie bylo. Zamiast zachecic i ofiarowac pomoc przy nastepnych pytaniach i watpliwosciach latwiej jest wysmiac...
Zgadzam sie z tym ze "nowi" *nie umieja *nie chca *nie wiedza jak obslugiwac wyszukiwarke i gdzie taka w ogole sie znajduje.

*niepotrzebne skreslic

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi