Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
półka nad przednia szybą
Autor Wiadomość
Kuba Depa
Gość
Wysłany: 2005-12-24, 13:34   

witam, jestem zainteresowany taka polka. Moze ktos z was ma taka polka i podzieli sie wiedza jak ja najlepiej zrobic i przesle jakies zdjecia. Z gory dziekuje.
Pozdrawiam

Placik
Gość
Wysłany: 2005-12-24, 20:56   

Ja swoją pułke zrobiłem z paneli podłogowych.
Metoda wykonania była taka
Przyłożyć zaznaczyć przyciąć i znowu założyć opozaznaczać przyciąć.
Pułke najlepiej zrobić wg własnego pomysłu

magik
Gość
Wysłany: 2005-12-24, 21:00   

jeśli chodzi o kształt pólki to najlepszym szablonem jest deska rozdzielcza. Jej łuk idealnie pasuje do krzywizny dachu

Kuba Depa
Gość
Wysłany: 2005-12-25, 22:26   

jesli mozecie to prosze o jakies zdjecia tej polki na kuba,depa@neostrada.pl

ba
Gość
Wysłany: 2005-12-26, 02:07   

a mzoe ktos wrzooci na serwer :]
i bedzie zbioorka fajnych poolek i kazdy bedzie moogl sobie podpatrzec by lipa nie wyszla :D

MaxXx601
Gość
Wysłany: 2005-12-27, 18:21   

Ja wam tylko wspolczuje w razie dzwonka puknac w takie cus z dynki. mam nadzieje ze zaokragliliscie to jakos??

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-12-28, 18:25   

Zamierzam sobie zamontować akie pułeczki do podsufitki i mam pytanie jak takie pułeczki z drewienka zamontować do podsufitki?? klej?? Pozdrawiam

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-12-28, 19:14   

Dobra wymądrze się bo mam doświadczenie w zakresie.
Moja półkę zrobiłem z laminowanej płyty 12mm (takiego standardowego MDFu jaki się wszędzie kupuje). Kazałem sobie przyciąć 150x50cm. Później z tego prostokąta po pomiarach wyciąłem odpowiedni na szerokość prostokąt i zaookrągliłem delikatnie te rogi, które wchodzą "na szybę". Półkę obiłem wykładziną podłogową w kolorze mojej podsufitki oraz boczków, a półkę od góry obiłem specjalną mata antypoślizgową (taką chamską z ikei do szuflad) co by mi na łeb nie spadały stamtąd płyty czy inne szpeja. Ponadto zrobiłem z listewki malutki próg zabezpieczający od strony kabiny. Jak wspomniałem wszystko obite wykładzinką równiótko i fajniutko (ja mam w tej półce jeszcze oświetlenie z Renault Megane).
Całość jest takich wymiarów, że kładąc deskę na środku autka wchodzi na rynienki pod sufitem i przy przesuwaniu jej w kierunku szyby przedniej, autko się delikatnie zwęża a deska się blokuje i po dobiciu jej do samego końca jest nie do ruszenia - trzeba ciągnąć wołami. I tak się trzyma działa i ma się super. Nad głową mam radyjko, nic nie widać bo podsufitka jest w tym samym ciemnym kolorze i praktycznie wogóle deski nie widać z zewnątrz chyba że się o niej wie.
To tyle - prosto i super funkcjonalnie ale jest jedno ALE. Jeżeli ma się wyższe fotele np. z seicento to jak się jest dużym to można łbem zachaczyć a to już nie wesoło. Trzeba ocenić czy się zmieścimy po włożeniu półeczki. Jeśli mamy niskie kubły - don't worry, zwykłe trabantowe fotele jest OK, jeśli jakieś foteliska z Volvo trzeba pomierzyć.
Pozdrawiam
ZBuK

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-12-29, 15:20   

A jak to lepiej zamocować? Na śrubach czy wbijać? Bo tak od jakiegoś czasu też mi się marzy taka półeczka, i jak narazie kombinowałem, to najlepiej by było ją na 4 kątownikach ( takich jak do mebli ;) ) to przykręcić. Próbował ktoś tak?
A jak jest z widocznością? Bo jeżdżąc bez półki już mam problemy na światłach, tzn muszę się położyć na kierownicy żeby je zobaczyć;P Czy półka dodatkowo nie przysłania szyby?

pozddrawiam

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-12-29, 19:12   

KURDE! Przecież wyraźnie napisałem - NA WCISK!! Trabancikowe rynienki pod sufitem dają tę możliwość, tym bardziej, że autko się zwęża i deska zakleszcza się fantastycznie. Moja pdosufitka jest z szorstkiej wykłądziny dywanowej, deska też więc już wogóle zczepiają się jak rzepy.
To tyle! Zero mocowań, kołków, kątowników... Czytać uważnie następnym razem.
Pozdro

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-12-29, 22:34   

Ok. Spoko. Pytałem tylko orientacyjnie czy ktoś innych metod próbował.

Chciałem półeczkę podwiesić trochę niżej ( tak mniej więcej na wysokości uszczelki przedniej szyby ). Przód byłby zabudowany - coś jak Leeloo i Clark mieli u siebie. Wyglądało to bardzo ciekawie. Tylko że w tej opcji wbijanie nie wchodzi w gre, z tąd te kątowniki :)

Jakby ktoś miał jakieś zdięcia lub materiały na ten temat, to również byłbym wdzięczny :)

goofy0@op.pl

pozddrawiam

gajos
Gość
Wysłany: 2005-12-29, 22:57   

moglby tez byc jakis link do fotek z opisem na swerwerze, a jak nie, to niech sie odezwie chetny do mnie na gajos@os.pl to wrzuce u siebie zeby co i raz nie odgrzewac tego samego tematu..

ali
Gość
Wysłany: 2005-12-30, 02:46   

Na allegro pojawił sie trampek z półką http://allegro.pl/show_item.php?item=79436058

peeter
Gość
Wysłany: 2005-12-30, 12:27   

a moze ktos mogłby mi jakis papierowy szablon na tą deske wysłac?? Pozdrawiam i z gory dziekuje

Marcin
Gość
Wysłany: 2006-01-06, 12:39   

Ja mam właśnie umieszczoną półeczkę własnej produkcji na wysokości uszczelki szyby. Jest ona zawieszona z przodu na specjalnie wyprosilowanych sciankach odgradzających, a po bokach są zrobione z płaskownika dwie zawieszki i przykręcone są do półki. Trzyma się znakomicie i nie ma problemu, że przywalę w nią porzy ewentualnej stłuczce, mam zamontowane fotele od BMW 320. Mogę przesłać na mailem każdemu, kto do mnie napisze z taką prośbą. Ewentualnie mam jeszcze zdjęcia mocowania foteli, bo one weszły mi bez przeróbek mocowań trabantowych.

PozDDRawiam,
Marcin

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi