Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
MASA
Autor Wiadomość
Ralf
Gość
Wysłany: 2005-12-26, 02:29   

Witam!
jezdze Hondą i lubie sie poganiac czasem ;) jako zabawke mam szajowóz ale chce go zamienić na coś innego. Od dawna po głowie chodzi mi trabant (kiedyś był w rodzinie).
Interesuje mnie masa seryjnego 1.1 Combi i Limuzyny. a najbardziej interesuje mnie ile kg mozna wyjąc z trabanta? orientuje sie ktoś?

pozdrawiam!

macq
Gość
Wysłany: 2005-12-26, 08:53   

Sedan 700kg, kombi 735kg. Wyjąć w sumie można niewiele. Tapicerka, wykładziny, zmienić kanape z tyłu, założyć lekkie kubełki z przodu. Tylko nie wiem, czy jest w tym sens, bo wtedy zmieni się rozkład masy na przednią i tylną oś i auto może tyłkiem uciekać na zakrętach. Wszystko żależy od tego co chcesz z tymm trabem robić.

bRq
Gość
Wysłany: 2005-12-26, 11:19   

50kg chyba mozna wyjac ;) a akumulator do bagaznika (lepszy rozklad masy)

Ralf
Gość
Wysłany: 2005-12-26, 12:51   

z Civica którym jezdze na codzien mam wyjęte pewno z 50kg... sens jest bo lepiej przyśpiesza a ze tylek lekki i czasem ucieknie to tylko zwiększa frajde z jazdy :)
Trabanta chciałbym odelzyc maxsymalnie : z seryjnego środka zostałaby tylko deska rozdzielcza, zadnych wykładzin wygłuszeń idt. tylko dwa kubełki BiMarco. szyby z plexi , powycinane zbędne wzmocnienia np tylnej klapy. jeśli jest bitex na podłodze to to zdarcia. Podejrzewam ze np maska od 601 mniej wazy (i lepiej wygląda ;) ) wiec tez podminaka. Lekkie alumy, brak zderzaków, bak od 601 zamontowany w bagazniku... i inne rzeczy które przyszły by mi do głowy ;) Chciałbym zejść do jakiś 550kg ale szczerze mowiąc nie wiem co ile waży w Trampku... wiec jesli słyszał ktoś ile wazy totalnie wybebeszony trampek (np przygotowany do rajdów) to bede wdzieczny za info.

i jeszcze jedno: róznica w wadze 1.1 i 601 to tylko silnik i zawieszenie czy moze coś jeszcze ??

pozdrawiam

macq
Gość
Wysłany: 2005-12-26, 15:24   

lekkie alumy To sie wykosztujesz na takie alumy, które są bardziej lekkie od oryginalnych...naczy stalowych bak od 601 zamontowany w bagażniku tylko nie wiem po co. W Polo zbiornik jest niewiele większy od tego z 601, a jego zabudowanie powoduje dociążenie tyłu i obniżenie środka ciężkości.
Ja bym wybebeszył tylko mniej ważne rzeczy, a wsadził 1,3 z wartba

KamiL_ON
Gość
Wysłany: 2005-12-26, 22:22   

Just do IT :)

A JAK BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ FOTKI SZKIELETU TRABANTA 1,1 TO ZAPRASZAM NA MAILA... KAMIL@TRABANT.PL . WTEDY SAM OCENISZ ILE MOŻNA Z NIEGO WYJĄĆ....

BTW
JAK CHCESZ ROBIĆ AUTKO DO GANIANIA SIE NA 400 TO JAK NAJBARDZIEJ PASUJE.....

SILNICZEK OD TWOJEJ HONDY TEŻ DA RADA WŁOŻYĆ DO TRABA.....

Ralf
Gość
Wysłany: 2005-12-27, 00:31   

macq alumy muszą być bo seryjne stalówki sa zbyt wąskie a z reszta na fotele tez trzeba bedzie sie wykosztować ;) a co do baku to myśle ze jednak pare ładnych kilo sie zaoszczedzi . to ze teoretycznie (bo w praktyce i tak bedzie nizej niz w serii) środek ciezkości pojdzie do góry nie wiele zmieni w moim przypadku.

kamiL_ON widze ze wiesz o co mi chodzi :) to ma poprostu zapierdzielać ! Wkładał ktoś silnik od Hondy ze wiesz ze przypasuje?!

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-12-27, 18:38   

Ralf nie słyszałeś o Trabantach 1,8 GTI? Są takie i zapierdzielają ;)

vader
Gość
Wysłany: 2005-12-27, 19:46   

wsadzal ktos z nissana choc niepasowal a spasowal:):):)

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-12-27, 23:34   

No, na przykład;) Vader możesz mi przesłać jakieś foty tego swojego cudu i jakiś opis na maila? radzieckii@o2.pl

Ralf
Gość
Wysłany: 2005-12-28, 00:13   

radziecki słyszalem o tym Trampku ale nie wiem czy wiele lepiej jezdzi od mojego zwykłego 1.5 w Hondzie... ;) zna ktoś jego oficjalny czas na 1/4 ??

vader jaki masz konkretnie silnik 1.3 ?? Microwski 16 wentyli ? jesli tak to fajny projekt i niezły do klasy mini na zawody :)

aha my tu gadu gady a temet jest " masa" ;) kamiL_On orintujesz sie ile wazy sma szkielet z zawiasem taki jak widziałem na Twoich fotach ??

POZDRAWIAM !!!!!

maxxx601
Gość
Wysłany: 2005-12-28, 07:25   

szkielet 601 na kołach + 2 szyby (tylnia i tylnia boczna), skrzynia biegów, fotel kierowcy, tylnia kanapa i parę tapicerek waży ok 300 kg
sam goły szkielet bez !niczego! waży chyba 96kg

KamiL_ON
Gość
Wysłany: 2005-12-28, 11:18   

Co Tobie da waga Trabanta.... ???

Jak tak i tak klatke i szkielet mocujący do silnika musisz zrobic. Tak żeby się nie połąmał jak będziesz mu wstawiać na 400 metrów.....

Szkielet trabanta waży tyle że bez problemu 1 osoba podniesie go za przód , tył lub bok i go przestawi....

Złoty
Gość
Wysłany: 2005-12-28, 15:52   

w/g mnie wyglada to tak... masy traba nie da sie duzo zmniejszyc poniewaz nie ma co wyrzucac... Pozatym jak chcesz robic traba to jakiej kolwiek extremy musisz go wzmocnic... bo to mimo wszystko delikatna konstrukcja... te kilogramy ktore wyjmiesz bedziesz musial wsadzic z powrotem choc by nawet wkladajac do niego klatke...

No albo poprostu nie rob klatki, nie usztywniaj, i nie wzmacniaj niczego... Jezeli bedziesz mial zdrowiutką bude i odrobine szczescia, to pojezdzisz pare miesiecy, ale nie polecam. Popierwsze jaka kolwiek kolizja z czym kolwiek zamieni go w kupke makulatury i odrobine zlomu... ...Jak w nic nie uderzysz to trabik sam sie rozpadnie poniewaz to jest konstrukcja samonosna no a ona nie byla projektowana do mocy przekraczajacych 40KM...

osobiscie doswiadczylem co 353 robi z trabim, a tam jest przeciez zaledwie 60KM

pozdrawiam

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-12-28, 23:06   

Rafl o którym słyszałeś? Bo jest ich trochę ;)Widać, że jesteś tu nowy, więc proszę cytat właściciela jednego z takich trabów: ano Panowie i Panie musze sie pochwalić
brałem udział w wyscigach na 1/4 mili
czas samego przejazdu to 16,43
czas przejazdu z czasem reakcji to 17,07 (czyli zaspałem na starczje :()
auto nie było przygotowane czylki bebeszona jak 90% autek

oto link do filmiku
http://www.putfile.com/media.php?n=trabi-vs-bmw
(proponuje po otworzeniu strony wcisnąć pauze , na ok minutke, w zaleznosci od łącza, po czym odpalic PLAY :)
pozdrawianm
acha potrzebuje sliki 14 na 05.06 :)
jakby ktos miał pozyczyc lub ząłatwic heh

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi