Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Luz na pedale hamulca
Autor Wiadomość
Ike
Gość
Wysłany: 2005-12-27, 15:29   

witam, otórz kupiłem niedawno trabanta i okazało się, że hamulec działa dopiero w dolnym zakresie wychylenia pedała. Lampka "stop" pali się też dopiero gdzieś tak od połowy, więc wnioskuję, że to przez luz na pedale. Jak go wybrać? Gdzie mam szukać popychacza do tłoka hamulca?

kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-12-27, 15:56   

Pod kolektorem wydechowym obok alternatora :P

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-27, 17:53   

hahaaha :P i tak że nie w bagażniku :) albo w sklepie z częściami :))))

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-12-27, 19:49   

U mnie nie trzeba szukac, jest w kolektorze ssącym :), a klucz do regulacji w bagażniku ;)

macq
Gość
Wysłany: 2005-12-28, 09:18   

Taa a u mnie nie ma i co?? Ja sobie zamontowałem pompe taka do tłoczenia wody ze studzienek. Hamuje super tylko na jedna strone ściąga .Trzeba było przerobić mocowania przewodów i serwo podpiąć ale to nie problem:P A tak na poważnie gdzie pompa, tam i popychacz!! He he he

marcin k
Gość
Wysłany: 2006-01-08, 22:38   

marcin k
Gość
Wysłany: 2006-01-08, 22:43   

marcin k
Gość
Wysłany: 2006-01-08, 22:46   

http://www.icpnet.pl/~anetamarcin/WOŚP_2006_23.JPG

marcin k
Gość
Wysłany: 2006-01-08, 23:05   

fota 1

marcin k
Gość
Wysłany: 2006-01-08, 23:06   

sory za to ale to była pomyłka

Alan
Gość
Wysłany: 2006-01-17, 19:11   

Ej, nieładnie, nieładnie, chłopak tu szuka pomocy a Wy o jakichś sklepach, kolektorach i alternatorach....

Jak Ci hamuje dopiero przy głębokim wciśnięciu pedału, to pierwsze sprawdź cały ukłąd hamulcowy, a głównie weź się za odpowietrzenie całości - i to dokładne! Jak nadal będziesz mieć coś nie teges, to nakrętka (klucz 13 albo 14) do wybrania luzu pompy jest pod pedałem hamulca - zajrzyj od spodu. ALE TAM GRZEB DOPIERO JAK CAŁY UKŁAD ODPOWIETRZYSZ! NIE WCZEŚNIEJ!

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-01-18, 20:25   

Witam.
To ja tym razem zupełnie poważnie.
Luz na pedale hamulca powinien byc ustawiony w pierwszej kolejności. Nic nie da odpowietrzanie układu jak pompa bedzie "podparta". Płyn hamulcowy nie bedzie wracał z cylinderków prawidłowo. Konsekwencją takiego stanu będzie coraz twardszy pedał i blokowanie kół.
Oczywiscie pompa hamulcowa powinna byc sprawna tj nie moze pracować ciężko, sprężyny powinny z łatwością odpychać tłoczki do pozycji wyjściowej.
Na koniec moje tradycyjne powiedzenie w temacie hamulcowym: HAMULCE TO NIE ZABAWKA!!!
Dodam jeszcze: Jeśli się nie znasz to zaproś do grzebania w układzie hamulcowym osobę która weźmie odpowiedzialność za wykonaną pracę, sam możesz jeszcze bardziej sp...yć!
Pozdrawiam.

Alan
Gość
Wysłany: 2006-01-18, 21:04   

Fakt, JaJer, zapomniałem to opisać w odwrotnej kolejności :-) Ale nie brałem pod uwagę że ktoś mu tm już grzebał przy luzie pedału, ale licho wie... Tu przyznaję Ci rację.

A moje tradycyjne powiedzenie a'propos hamulców: JAK SILNIK NIE DZIAŁA, TO STOISZ. ALE JAK HAMULCE NIE DZIAŁAJĄ... TO JEDZIESZ!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi