|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
[601] Felgi 5,5" a sprawa polska |
| Autor |
Wiadomość |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2005-12-26, 22:53
|
|
|
Cześć miłośnicy duroplastów!
Potrzebuję fachowej porady - przeczytałem na forum mnóstwo wypowiedzi dotyczących szerszych niż "standardowe" opony do traba, ale potrzebuję dokładniejszej informacji, której nie znalazłem.
Otóż jak niektórzy wiedzą założone mam w 601 od niedawna hamulce tarczowe z golfa I 1.6 na przód przy użyciu tych magicznych adapterów. Problem w tym, że dostarczyłem mechanikowi NAPRAWDĘ PIĘKNE (super stan) szerokie pełne felgi stalowe z Golfa I (4x100, 5,5" szerokie na oponkach 175/70/13), a on twierdzi, że opony 4,5" potrzebują przy tych przeróbakch dystansu a felgi 5,5 nie mają prawa wejść bo potrzebowałyby dystans 4cm... Nie wiem, nie znam się, nie jestem pewien, nie chcę się wymądrząć więc zapytam doświadczonych i mądrzejszych:
CZY MOŻNA po przerobienu na tarcze w 601 założyć szersze felgi 13 z oponkami 175/70? I co się z tym wiąże? Rzeczywiście aż takie dystanse? A może one wogóle bez rozginania błotnika ani na tył ani na przód nie wejdą bo i tak się zblokują mimo dystansów przy skręcie?
Proszę koniecznie o info - nie chcę zrezygnować z marzeń o szerokich felgach tylko dlatego że mechanik mi coś naściemniał... Po za tym sprzedam je żeby kupić jakieś 4" a potem się okaże że można było... Błagam help! Bez kół od mechanika nie wyjade a już tak bardzo chcę wypróbować te tarcze!!!
Pozdrawiam poświątecznie
ZBuK |
|
|
|
 |
kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2005-12-27, 00:15
|
|
|
| No chyba jak założysz i sprawdzisz to najlepiej będziesz wiedział. |
|
|
|
 |
Ralf
Gość
|
Wysłany: 2005-12-27, 00:22
|
|
|
| a jak sprawa z rozstawem srub w tylnych piastach?? masz od 1.1 czy jak?? Moim zdaniem VW powinny pasować a jeśli potrzebny jest tak duzy dystans to znaczy ze felga jest za głęboko osadzona i potrzebujesz felg i mniejszym ET. najlepiej załóz felge (nawet bez opony) i zobacz czy mozesz zmieścic palec między obręcz a najblizszy element zawieszenia |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2005-12-27, 09:31
|
|
|
Hmmm... no to jak założył mechanik to się okazało, że się felga "wiesza na resorze" bo jest za szeroka i chce mi teraz założyć felgi o mniejszym ET. Ale nie bardzo coś tu rozumiem - widziałem traby na super szerokich alusach i jakoś można było je założyć - więc pytam czy duży dystans rozwiąże sprawę czy jeszcze trzeba będzie poszerzać nadkola? Pytam, bo sam nie mogę sprawdzić, bo po to oddałem autko do fachowca, żeby mieć zrobione i już, a tu się okazuje, że więcej problemów niż bym sobie sam robił... (tyle że garazu nie mam a w zimie dłubanina to jest hardcore). A tył jest zrobiony tak, że piasty i bębny mają nowe otwory pod 4x100 - tyle że tego jeszcze nie widziałem, bo mi mechanior nie pokazał.
Chodzi mi o to, że nie wiem jak z nim gadać - kazać mu zrobić te fele szerokie (bo i tak na wakacje chcę założyć eleganckie szerokie alusy) i mieć w ręku jakieś fakty przetargowe (a teraz startuję z pozycji zero bo nic nie wiem) czy nie mam co się porywać (choć dlaczego nie) i sprzedać moje ET5,5 i szukać jakiś wąskich...
ZBuK desperado |
|
|
|
 |
kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2005-12-27, 09:45
|
|
|
| Napisz jakie masz ET, jaką szerokość felgi. Nie mieszaj ET z szerokością. Pozatym jak mocno wiesza się ta felga na resorze? Felga może wychodzić na resor, oby przy obracaniu nie obcierała o nic i ciężarków jej nie strącało np tym resorem. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2005-12-27, 11:05
|
|
|
A co to jest ET? Ja mam felgę z tego co pamiętam: 4x100 13" a jakie ET to nie wiem wiem, że szerokość 5,5" i mechanik powiedział, że mam szukać 4,5" bo taka mu wejdzie... A felga chyba wchodzi na resor w taki sposób że nie idzie jechać, skoro mechanik powiedział, że nie da rady bez baaaaardzo szerokiego dystansu.
Moje pytanie jest CZY MAM MU WRĘCZ KAZAĆ ZAŁOŻYC TE SZEROKIE FELGI NA DYSTANSACH i czy będzie o to hulać (czy ktoś tak już ma) czy nie upierać się, podkulić ogon, sprzedać moje felgi znaleźć paści węższe i zapomnieć o marzeniach :) ????? |
|
|
|
 |
kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2005-12-27, 11:50
|
|
|
Raczej nie zakładaj 4 cm dystansów.
Offset felgi (ET)
Offset zwany również odsadzeniem jest odległością pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi, a płaszczyzną powierzchni montażowej. Offset może być dodatni lub ujemny i jest specyficzny dla konkretnego modelu felgi a nie samochodu, jak rozstaw. Oznacza to, że różne felgi montowane do tego samego auta mogą mieć różne offsety.
Oznacza to że przy jednej szerokości felgi może ona mniej lub bardziej odstawać na zewnątrz. Jeżeli ET się zmniejsza to felga więcej wystaje na zewnątrz. ET jest wygrawerowane na każdej feldze obok szerokości i średnicy, i innych oznaczeń. Najczęściej waha się mdz 15 a 45 mm. |
|
|
|
 |
kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2005-12-27, 12:00
|
|
|
A i jeszcze jedno porównanie łopatologiczne:
Felga trabantowa ma 4" szerokości i 35mm ET
Felga 5,5" przy tym samym ET jest o (1,5x25mm=37,5) 37,5mm szersza, czyli o 18,75 na każdą stronę.
Żeby krawędź felgi wewnątrz była w tym samym miejscu co oryginał a le jest szersza o 1,5" to ET musi być mniejsze o 18,75mm.
35-ok19=16
odpowiedź: :)
Dla felgi 5,5" i ET równym 16 felga nie będzie o nic haczyć od wewnątrz. (ale jej zewnętrzna krawędź jest o prawie 4 cm szerzej niż w oryginale.)
Teraz to już sobie sam napeno policzysz :) |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2005-12-27, 13:08
|
|
|
No to są mądre i wartościowe wywody za które wielkie dzieki! Nic tu jednak po mnie - muszę szukać lepiej pasujących felg i tyle...
A jeszcze jedno pytanko - zakładać szpilki czy śruby. Śruby tańsze, a szpilki jakie mają więc zalety? Chciałbym na wakacje zakładać alusy więc w co teraz lepiej zainwestować? |
|
|
|
 |
bRq
Gość
|
Wysłany: 2005-12-27, 20:53
|
|
|
Jak zalozysz felgi z bmw rekina 5,5" ET18 to powinno byc dobrze ;)
Golfowskie felgi maja bardzo duze ET... chyba 49... |
|
|
|
 |
Ralf
Gość
|
Wysłany: 2005-12-28, 00:21
|
|
|
| no to kuzyn Ci wszystko wytłumaczył. jak założysz dystanse 400mm to po piersze: beda szybciej siadały łożyska, bedziesz musiał sporo zapłacic za dystanse alu a jak wytoczysz jakieś stalowe z bebnów od jakiegos samochodu to znacznie zwiekszysz mase nieresorowaną i pogorszysz prowadzenie pojazdu itd... jak chcesz stalówki to tak jak poprzednik pisał kup od rekina- są tanie , dobrze i SZEROKo wyglądają! Albo przemecz sie w zime na wąskich a na lato jakiś alum... który tanio mozesz kupic, ja np jakis czas temu sprzedałem kpl z BMW z ET 14 !!! za 350zł z oponami. Moze poszukaj teraz alumów to taniej kupisz niz w lato. |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2005-12-28, 23:38
|
|
|
Kuzyn....... zawsze wszystko ksiązkowo wytłumaczy :)
ZBuk załusz sobie 14stki nawet stalowki i problem z glowy :) |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2005-12-28, 23:53
|
|
|
| ja mam np 14 stalowe z audi 80 na dystansach i wg mnie wygladaja ladnie :) |
|
|
|
 |
frycu
Gość
|
Wysłany: 2005-12-29, 19:14
|
|
|
hahaha,ale kuzyn mnie skosil ta odpowiedzia ;)
skoro temat sie nie skaczyl to ja tez mam pytanie do specjalistow czy znaja kogos kto profesjonalnie poszerza standardowe trabantowe felgi,poniewaz mam stary rozstaw srub i chyba mniejszy problem bedzie z przerobieniem felg niz zmiana calych bebnow choc moge sie mylic,jak radzicie?
elo |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2005-12-29, 19:15
|
|
|
| Nie bardzo qumam... Reafus możesz mi podać dokładną specyfikację swoich 14 i dystansów co bym wiedział DOKŁADNIE czego szukać? Bo już wiem że trzeba szukać 5,5 ET 18 z BMW, ale im więcej mozliwości tym większa szansa trafienia... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|