|
jak podłączyć regulator napięcia??? |
| Autor |
Wiadomość |
Marek Wolak
Gość
|
Wysłany: 2005-12-21, 19:45
|
|
|
| Witam! Mógłby mi ktoś powiedzieć jak podłączyć regulator napięcia Z moje regulatora wychodzą trzy przewody. Ale gdzie je podłączyć do alternatora. I czy te wszystkie są do alternatora??? Proszę o pomoc bo nie mam czym śmigać o pracy. |
|
|
|
 |
kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2005-12-21, 22:20
|
|
|
jeden do plusowej szczotki
drugi do wsówki na alternatorze która łączy się z diodami i do kabelka od kontrolki ładowania - wspólnie
trzeci do szczotki minusowej - połączonej z masą
Dobrze myślę? |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2005-12-21, 22:27
|
|
|
| dobrze myślisz :) |
|
|
|
 |
Marek Wolak
Gość
|
Wysłany: 2005-12-21, 22:33
|
|
|
| Dokładniej z regulatora wychodzi jeden przewód D+ i są jeszcze dwie wsuwki D- i DS lub DF? Coś mam widocznie źle zrobione bo ze szczotek wychodzi mi tylko jeden przewód. Chyba podjade na szrot i kupie drugi alternator:) Może w końcu odpale tego Trabika. Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2005-12-21, 22:37
|
|
|
| dobrze masz wszystko !!!! D+ łącz tam gdzie jest dołączony przewód od kontrolek do alternatora, D- podłącz do masy a DS/DF podłącz do tego właśnie przewodu który wychodzi ze szczotek |
|
|
|
 |
Marek Wolak
Gość
|
Wysłany: 2005-12-21, 22:48
|
|
|
| No właśnie nie wiem za bardzo gdzie powinien być ten przewód od kontrolek. A jak to jest dokładnie ze wzbudzeniem szczotek? |
|
|
|
 |
Marek Wolak
Gość
|
Wysłany: 2005-12-21, 23:21
|
|
|
| Mam jeszcze takie pytanie. Czy można jakoś założyć inny reg. napięcia? Mam tak bardzo popularny od VW jest on razem ze szczotkami. Są dwa wyjścia na szczotki (odzielnie) i jeszcze jeden przewód chyba masowy(-). Jeśli ktoś wie czy da się to jakoś założyć to proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2005-12-22, 01:22
|
|
|
ten przewód nie jest masowy tylko właśnie wzbudzenie - łączysz do wyjścia diod z alternatora i kontrolki ładowania w instalacji.
Jedna ze szczotek dotyka masy a druga jest sterowana regulatorem. |
|
|
|
 |
Marek Wolak
Gość
|
Wysłany: 2005-12-22, 07:28
|
|
|
| Troche mi sie już przejaśniło. Lece do garażu:)) Dzięki kolego! |
|
|
|
 |
Marek Wolak
Gość
|
Wysłany: 2005-12-25, 11:11
|
|
|
| Zdam teraz relacje z mojej ciężkiej pracy. Otóż podłączyłem to tak jak pisał mi kolega wyżej. Wszystko działało tak jak powinno być. Tylko, że ja coś mam jeszcze zamotane z tym wzbudzeniem. Pociągnołem bezpośrednio przewód od plusa od kontrolki. Ciekawi mnie dlaczego przy włączeniu zapłonu mi się ona świeci a po odpaleniu silnika gaśnie nawet wtedy gdy nie mam żadnego ładowania.? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2005-12-25, 11:24
|
|
|
dlaczego przy włączeniu zapłonu mi się ona świeci a po odpaleniu silnika gaśnie nawet wtedy gdy nie mam żadnego ładowania.?
Chyba za bardzo mieszasz i się pogubiłeś. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2005-12-25, 13:43
|
|
|
jest ok ! Ta kontrolka tak naprawdę nie wskazuje czy alternator ŁADUJE akumulator. Ona pokazuje tylko czy na uzwojeniu alternatora jest napięcie zbyliżone do 12-14V.
I niestety w ponad 50% przypadków uszkodzeń i awarii ładowania, kontrolka wskazuje że wszystko jest OK, podczas gdy tak naprawdę nie jest OK !!!! |
|
|
|
 |
Marek Wolak
Gość
|
Wysłany: 2005-12-25, 14:30
|
|
|
| Orientuje sie ktoś czy da rade jakoś podłączyć taki Zdjęcie reg. napięcia? |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2005-12-25, 16:57
|
|
|
podłączyć napewno sie da, tylko nie wiem czy akurat spasuje całość ze szczotkami...
Jak by spasowało to by było super, na moje oko powinno pasować, ale głowy nie dam.
W każdym razie jak chodzi o ELEKTRYCZNE podłączenie to napewno będzie działać... |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2005-12-29, 01:36
|
|
|
| hmmm a po grzyba takie szopki ?? nie mozna zalozyc fabrycznego ?? czy to jakis wynalazek od innego auta ?? |
|
|
|
 |
|
|