Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak podłączyć regulator napięcia???
Autor Wiadomość
Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2005-12-21, 19:45   

Witam! Mógłby mi ktoś powiedzieć jak podłączyć regulator napięcia Z moje regulatora wychodzą trzy przewody. Ale gdzie je podłączyć do alternatora. I czy te wszystkie są do alternatora??? Proszę o pomoc bo nie mam czym śmigać o pracy.

kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-12-21, 22:20   

jeden do plusowej szczotki

drugi do wsówki na alternatorze która łączy się z diodami i do kabelka od kontrolki ładowania - wspólnie

trzeci do szczotki minusowej - połączonej z masą

Dobrze myślę?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-21, 22:27   

dobrze myślisz :)

Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2005-12-21, 22:33   

Dokładniej z regulatora wychodzi jeden przewód D+ i są jeszcze dwie wsuwki D- i DS lub DF? Coś mam widocznie źle zrobione bo ze szczotek wychodzi mi tylko jeden przewód. Chyba podjade na szrot i kupie drugi alternator:) Może w końcu odpale tego Trabika. Dzięki za pomoc.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-21, 22:37   

dobrze masz wszystko !!!! D+ łącz tam gdzie jest dołączony przewód od kontrolek do alternatora, D- podłącz do masy a DS/DF podłącz do tego właśnie przewodu który wychodzi ze szczotek

Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2005-12-21, 22:48   

No właśnie nie wiem za bardzo gdzie powinien być ten przewód od kontrolek. A jak to jest dokładnie ze wzbudzeniem szczotek?

Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2005-12-21, 23:21   

Mam jeszcze takie pytanie. Czy można jakoś założyć inny reg. napięcia? Mam tak bardzo popularny od VW jest on razem ze szczotkami. Są dwa wyjścia na szczotki (odzielnie) i jeszcze jeden przewód chyba masowy(-). Jeśli ktoś wie czy da się to jakoś założyć to proszę o pomoc.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-22, 01:22   

ten przewód nie jest masowy tylko właśnie wzbudzenie - łączysz do wyjścia diod z alternatora i kontrolki ładowania w instalacji.
Jedna ze szczotek dotyka masy a druga jest sterowana regulatorem.

Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2005-12-22, 07:28   

Troche mi sie już przejaśniło. Lece do garażu:)) Dzięki kolego!

Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2005-12-25, 11:11   

Zdam teraz relacje z mojej ciężkiej pracy. Otóż podłączyłem to tak jak pisał mi kolega wyżej. Wszystko działało tak jak powinno być. Tylko, że ja coś mam jeszcze zamotane z tym wzbudzeniem. Pociągnołem bezpośrednio przewód od plusa od kontrolki. Ciekawi mnie dlaczego przy włączeniu zapłonu mi się ona świeci a po odpaleniu silnika gaśnie nawet wtedy gdy nie mam żadnego ładowania.?

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-12-25, 11:24   

dlaczego przy włączeniu zapłonu mi się ona świeci a po odpaleniu silnika gaśnie nawet wtedy gdy nie mam żadnego ładowania.?

Chyba za bardzo mieszasz i się pogubiłeś.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-25, 13:43   

jest ok ! Ta kontrolka tak naprawdę nie wskazuje czy alternator ŁADUJE akumulator. Ona pokazuje tylko czy na uzwojeniu alternatora jest napięcie zbyliżone do 12-14V.
I niestety w ponad 50% przypadków uszkodzeń i awarii ładowania, kontrolka wskazuje że wszystko jest OK, podczas gdy tak naprawdę nie jest OK !!!!

Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2005-12-25, 14:30   

Orientuje sie ktoś czy da rade jakoś podłączyć taki Zdjęcie reg. napięcia?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-25, 16:57   

podłączyć napewno sie da, tylko nie wiem czy akurat spasuje całość ze szczotkami...

Jak by spasowało to by było super, na moje oko powinno pasować, ale głowy nie dam.

W każdym razie jak chodzi o ELEKTRYCZNE podłączenie to napewno będzie działać...

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-12-29, 01:36   

hmmm a po grzyba takie szopki ?? nie mozna zalozyc fabrycznego ?? czy to jakis wynalazek od innego auta ??

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi