Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Swiatła- przekaźniki
Autor Wiadomość
Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2005-12-09, 01:00   

Witam! Od pewnego czasu mam mały problem z jasnością świateł mijania. Długie są ok. Zarowki- standartowe H4. Na początku myślałem że to wina luster wiec zainwestowałem w CLEAR LOOK od Golfa II i...dupa:)Fajnie to wygląda ale żarówki dalej świecą słabo.
Na forum wyczytałem że zamontowanie (na naszym, rodzimym oraz forum GOLFA) przekaźników może poprawić jakość świecenia i teraz moje pytanie- Jak poprawić instalacje tak zeby miała przekaźniki?Gdzie je montowac... Jak? Proszę o BARDZO DUŻĄ ŁOPATOLOGIE! Czyli co po kolei odłączyć a co podpiąć... Będe bardzo, bardzo wdzięczny. Myślę że taka rada nie tylko mnie sie przyda:)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-09, 02:23   

hmmm. prosta sparwa jak cos z elektryki czaisz... jak nie masz pojęcia to i tak nie zrozumiesz... :-)

odpinasz dwa kable które wchodzą do skrzynki z bezpiecznikami (na górze, dwa od lewej strony) biały z czerownym paskiem i chyba żółty z czerwonym paskiem, albo biały z żółtym paskiem, już nie pamiętam... kupujesz dwa przekaźniki... Łączysz te kable z cewkami przekaźników... ( jeden kabel do cewki pierwszego, drugi kabel do cewki drugiego...). Końcowe zaciski cewek przekaźników łączysz razem, i do masy. Do kotwic przekaźników dołączasz PLUS (np. z akumulatora, za pośrednictwem bezpiecznika ok. 20A). styki prekaźnikó dołączasz w miejse, z którego odpiąłeś kable białe z paskami. Oczywiście upenij się co do kolejności,.. na długich mają świecić długie, a na krótkich krótkie... jeśli je odwritnie podłączyć będą świecić na odwrót :-) /...

i to cała filozofia...

pozdrawiam

Cezar
Gość
Wysłany: 2005-12-09, 12:25   

Tak jak to opisał wartborgini jest OK. Tylko co do kabli: wg schematu to trzeba odłączyć kabelek żółty i biały od skrzynki bezpieczników (wartborgini pisał o biało-czerwonym i żółto-czerwonym). Sa to kable, które ida do do przełacznika świateł w kolumnie kierowniczej. Żółty to swiatła mijania, biały to swiatła drogowe. W skrzynce bezpieczników do białego podłaczone są bezpiecznik nr1 i nr2, do żółtego bezpiecznik 3 i 4. Za bezpiecznikiem 1. jest przewód biało-czarny (idzie do św. drog. lewego)oraz przewód niebiesko-biały (kontrolka drogowych); za bezp. 2 przewód biało-czerwony (drogowe, prawe); za bezp. 3. żółto-czarny (mijania-lewe) za bezp. 4. zółto-czerwony (mijania prawe). Odnośnie bezpiecznika 20A na kablu do akumulatora : nie wiem w sumie jak to jest w trabncie bo nie przyuważyłelm tego u siebie, czy po właczeniu świateł drogowych światła mijania gasną ? Bo jezeli pala się i drogowe i mijania to 20A to troche za mało: (oryginalnie do kazdego swiatła jest 8A bezpiecznik) Wiec bardziej odpowiednie by było cos w okolicach 32A. Albo wcale go nie wsadzac - on zabezpiecza tylko przekaźnki (standardowe przełaczniki od swiateł w trabancie nie są zabezpieczone). Swiatła i tak zostaną na swoich oryginalnych bezp.

Wsadzanie przekaźnika ma sens jeżeli chcesz założyc mocniejsze żarówki niz standardowe. Samo włozenie przekaźnika wyeliminuje tylko obwód włącznika świateł oraz przełacznika świateł na drogowe (tego w kierownicy). Tzn przez te przełaczniki juz nie bedzie płynął duży prad, który niekiedy powodował nagrzewanie lub spalenie sie przełaczników (zwłaszcza przy załóżeniu mocniejszych żarówek)- bedzie płynał mniejszy prad służący do przełączania przekaźników.

JA bym najpierw zrobił test: podciagnał przewód (odpowiednio gruby) od akumulatora i zawinał go wokół przewodu żółtego przy bezpiecznikach (takie właczenie świateł mijania na stałe pod akumulator - ominiecie wszystkich przełączników), jezeli nic to nie poprawi w jasności , to na pewno nie poprawi sytuacji samo dołączenie przekaźników.

Jeżeli zdecydujesz się na przekaźnik to przewód z aku do przekaźnika odpowiednio gruby, przekaźniki muszą wytrzymac minimum 16A, bo w przypadku zwarcia przy światłach najpierw może paść Ci przekaźnik zanim przepala sie bezpieczniki :)

PS.
Moje popraki wprowadzone na podstawie scematów elektrycznych dostępnych na tym forum. Nie miałem w tej chwili mozliwosci weryfikacji w praktyce (np kolorów przewodów)

Pozdrawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-09, 13:02   

jak włączasz długie to krótkie gasną. Jedyna możliwość zapalenia na raz długich i krótkich to BLINDOWANIE. 20A napewno wystarczy jeśli będą montowane żarówki 55/60W, wtedy nawet przy zapaleniu długich i krótkich nie popłynie większy prąd niż 20A, jeśli natomiast chcesz zamontować żarówki 100W (co BARDZO POLECAM) to wtedy trzaby zabezpieczyć jakimś np 35A albo coś koło tego. Ten bezpiecznik oczywiście zabezpieczatylko obwód AKUMULATOR-PRZEKAŹNIK-DOJŚCIE DO SKRZYNKI BEZPIECZNIKOWEJ,ale z prądem nie ma żartów i warto zabezpieczyć, bo jak się zrobi zwarcie i schajczy auto to będzie za późno...

A najprostszym sprawdzeniem jest zapalenie świateł i pomiar napięcia na akumulatorze i na żarówce. Wtedy widać gdzie są spadki. A spadki będą NIE TYLKO na przewodach PLUSOWYCH, ale także i na masie, i masę tez warto poprowadzić dodatkową...

Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2005-12-09, 16:08   

Hm... jak zawsze jesli chodzi o elektryke to mam problem:)Powiedzcie mi czy takie cos ma sens (zmodyfikowałem podłączenie z tej stronki forum golfa)
Czyli: przekażnik zamontowany w komorze silnika. Do nóżek 87 i 87a podłłączam przewód idący do kostki przy reflektorach ( 87 lewy i 87a prawy). Do wyjścia 30 podłączam plus z aku ( wczesniej stosuje bezpiecznik- mocny 40 jesli taki jest) 85 to masa. A do wyjścia 86 podłączam przewód wychodzący z włącznika światła (który normalnie dawał prąd na światło). Uff... Jeszcze jedna sprawa- Czy możliwe jest że OBA światła swiecą cienko bo w JEDNEJ z kostek przy żarówce coś zaśniedziało?? Ale ta elektryka jest ciężka....:)

Cezar
Gość
Wysłany: 2005-12-09, 19:10   

Jeśli chodzi o pierwsza część to chyba dobrze. Chyba, bo nie jestem pewien czy 87 to to samo co 87a (na forum golfa podłączali to tylko do nóżki 87) trzeba by to sprawdzić. Ten przekaźnik może działać tak, że bez podania napiecia na nóżkę 86 - nóżka 87a jest zwarta do 30, a po podaniu napiecia na 86 - nóżka 87 jest zwarta do 30. Do wyjścia 86 podłączasz jeden z z 2 przewodów dających prąd :-) . W Trabancie w przeciwieństwie do Golfa nie poskąpiono na przewodach :-) i pociągnięto do każdego reflektora po sztuce zamiast rozgałęziac przy jednym z reflektorów. Oczywiście tak jak pisał wartborgini - warto też zatroszczyć sie o brązowe przewody od mas: moze wymienić je na nowsze i grubsze albo dodać dodatkowe.
Przekaźniki w komorze silnika to niegłupi pomysł. Znacznie skraca sie dlugość przewodu - czyli potencjalny spadek napiecia na przewodach. MINNUSy: w extremalnych warunkach (mróz wilgoć) przekaźniki moga sie przyciąć i nie przełączyć (ale to nie reguła) - w kabinie by miały zdrowszy klimat. Drugi minus to taki ze kontrolka drogowych jest podłaczona przy skrzynce bezpieczników i jesli padnie przekaźnik lub bezpiecznik (ten na drodze: aku-przekaźnik) to ona nadal sie bedzie swiecic mimo braku drogowych. No ale przeciez nie da się nie zauważyc braku drogowych :). Trzeci minus w stosunku do oryginału to wspólny obwód przełącznika i bezpiecznika dla strony lewej i prawej. Jeśli przepali sie bezpiecznik to padnie i lewe i prawe światło. W oryginale obwody lewej i prawej strony od skrzynki bezpieczników sa oddzielne.
Czy możliwe jest że OBA światła swiecą cienko bo w JEDNEJ z kostek przy żarówce coś zaśniedziało? Nie sądzę bo lewa i prawa strona mają oddzielne obwody.

Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2005-12-09, 19:37   

Dzieki chlopaki:) Teraz wlasnie siedze i zkladam obwodzik w domciu:) Pozniej tylko pojde i zamontuje:) Co do przewodów masowych- Daje nowe. jak robic to wszyskie kable nowe:) Cezar miales racje- 87 to nie to samo co 87a:) dlatego od 87 daje rozgalezienie na 2 swiatło. Efekt opisze jak juz bedzie wszystko dzialac:) Acha- kable daje 2,5mm- mam nadzieje ze nie beda za male. Bezpiecznik jest 30. Jak bedzie za malo to szybko mozna go wymienic:)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-09, 21:24   

masę łącz najkrótszymi odcinkami bezpośrednio zakręcając za pośrednictwem dobrego zacisku i dobrej śruby do masy pojazdu

Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2005-12-09, 23:47   

No dobra- wrocilem z bojów:)Godzina 23:40- montowanie przekaznikow przy latarce ale... prawie sie udało.. Podlaczylem wszystko- mase (świateł prawego i lewego oraz przekaźnika) podlaczylem bezposrednio do klemy (nie czytalem postu Wartborgini), reszte jak pisalem wyzej i.... Jest lepiej niz bylo. Generalnie jest calkiem ok gdyby nie jeden zastanawiajacy fakt. Otóż jak podłączałem pierwsze lewe światło i drugie światło jeszcze nie miało wpiętego kabla i włączyłem światła to było PIEKNIE!!! IDEALNIE!!! ale jak tylko dopiołem przewód do prawego światła to całość lekko przygasła. Próbowałem systemu mieszanego czyli lewe na przekaźniku a prawy "plus" do aku- to samo. Co to może być? Jestem bliski swojego ideału a jednak ciagle go nie mam:):)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-10, 01:07   

jak świeciło jedno światło i było jepiej niż gdy świeciły dwa światła... to raczej normalna sprawa... w końcu 2x więcej prądu pobierało... Ew. akumulator kijowy... próbuj zawsze na zapalonym silniku, wtedy masz pełny prąd na akumulatorze...
I polecam jeszcze raz pomiary NA AKUMULATORZE i na ŻARÓWCE... jak dojdziesz do tego że na akumulatorze jest PRAWIE to samo napięcie co na żarówce to finito... już nic lepiej nie osiągniesz... wtedy tylko myśleć o lepszych żarówach, lustrach itp... a 100W żarówy H4 to jest to !!! Polecam !!!

bRq
Gość
Wysłany: 2005-12-11, 11:15   

Ja niestety mam cos podobnego. Mam zamontowane przekazniki, lampy Klarglass z golfa, wszystko ladnie swiecilo... Teraz swiatla mijania maja tak jakby przebicie (po wlaczeniu zapalaja sie i po 1sekundzie rozjasniaja lekko). Ale i tak swieca za slabo. W dodatku po odlaczeniu jednej lampy druga swieci mimo to. A wczesniej tak nie bylo... Moze to przelacznik zespolony przy kierownicy ? Musze jeszcze sprawdzic z dodatkowym kablem od akumulatora...

Ale wydaje mi sie ze nie obejdzie sie bez elektryka :( bo sprawdzilem wszystkie kable.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-11, 13:56   

po odłączeniu jednej lampy druga MUSI się świecić,to nie ma nic do rzeczy... A jak po chwili się rozjaśnia światło to poprostu gdzieś coś nie łączy, zaczyna płynąć prąd, a że styk jest kijowy to się gwałtownie nagrzewa i poprawia połączenie, ale nie jest to połączenie idealne...

Zazwyczaj kiepsko łączy na tych kostkach wpinanych w żarówki - tam jest łącze na styk,dobrze jest te kable przylutować do obwsadki, poza tym może nie łączyć ta kostka ze stykami żarówki, no i ew. może nie łączyć na bezpiecznikach...

Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2005-12-11, 18:17   

Dzis zrobilem pomiar napiecia na aku i na kablach przy zarowkach- 13,89V przy wlaczonym silniku. Zarowki nadal sa jednak troche za "zółte" wiec obstawiam kostki przy żarówkach. Mam zamiar zamiast kostki dać normalne "wsówki". PozDDRawiam!!

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-11, 18:20   

13,89 na akumulatorze, a na BLASZKACH ŻARÓWEK ile ??? Zmierz na blaszkach potem na stykach tego złącza a na końcu dotykając samych przewodów...

bRq
Gość
Wysłany: 2005-12-14, 18:16   

dzis pomieszalem troche w kablach przy lampach... jak wlacze swiatla mijania to swiaca sie i dlugie i mijania (razem), po przelaczeniu na dlugie (dzwignia od siebie) to zapalaja sie mijania, a jak dam dzwignie do siebie to mruga dlugimi...

Jakie kolory kabli powinny byc podlaczone w lampie ? patrzac od przodu samochodu mamy te 3 "piny" gorny jest poziomo... i 2 pionowo... Wie ktos jak to powinno byc podlaczone w 1.1 ? Zolty, brazowy i bialy z czarnym paskiem takie kable chyba sa...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi