Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak dobrac kolor lakieru
Autor Wiadomość
wally
Gość
Wysłany: 2005-07-25, 19:59   

hej, mam mały problem z dobraniem lakieru ponieważ chcę polakierować tylko maskę błotnik i gril i teraz nie wiem czy bedzie do kupienia taki sam kolor, czy będą mieszać lakiery, a może jest jakieś oznaczenie tego koloru, żebym wiedział o jaki kolor sie pytać żebym nie mysial brac blotnika ze soba :) kolor to niby kość słoniowa ale roche ciemniejszy :) ale raczej oryginalny, mam nadzieję że mi ktoś pomoże, pozdro

barteq86
Gość
Wysłany: 2005-07-25, 20:23   

Ja po stłuczce chodziłem z oprawką przedniej lampy po różnych zakładach lakierniczych i dowiedziałem się, że w moim przypadku (oryginalny kolor jasnoniebieski) nie można dokupić oryginału i że nie wszędzie podejmąsię dobrania komputerowego (a nawet jak już, to drożej niż standartowo). Pomóc może jedynie znajomy lakiernik, który wymiesza lakier "na oko" i późniejsze wypolerowanie całości pastą lakierniczą dla ładnego połysku (pasta kupowana na wagę kosztuje 20-25 zł/trabanta).

peeter
Gość
Wysłany: 2005-07-25, 21:11   

Ja tam mam lakier w kolorze jasno niebieski i wziolem oprawke i bez problemu mi to dobrali w sklepie, pasuje idealnie jeszcze tylko polerka i bedzie super. Eystarczy poszukac:) Pozdrawiam

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-07-25, 21:48   

Mi też dobrali bez problemu, ale troszke znać jak się bardzo przyglądam ze było malowane:) Jaką pastą polerujecie po pomalowaniu autka??

BaseBall
Gość
Wysłany: 2005-12-08, 01:50   

no właśnie Panowie jak dobrać sobie kolor do Trabika...bo z tego co wiem to na autach na tabliczce znamionowej był nr koloru czy coś i wg tego można kupic idealnie to samo...tak słszałem co o tym sądzicie?

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2005-12-08, 08:16   

W "Sikensie" jest normalna receptura na Trabanta. Polecam strone internetowa firmy. Mozecie sami zaniesc do ich mieszalni jak nie maja wszystkich fiszek.

vader
Gość
Wysłany: 2005-12-08, 08:17   

no nie wiem czy w trampkach tez tak jest choc powinno ale i tak po tylu latach ile ma trampek to kolor na nim jest juz inny niz ten z jakim oposcil fabryke...

picek
Gość
Wysłany: 2005-12-09, 00:36   

Muffin Puść gotowego linka do tej strony sikkens gdzie jest gotowa receptura lakieru do Trabanta. Ja nie mogę jej znaleźć.

Łukasz Trzciński
Gość
Wysłany: 2007-03-15, 08:34   

Podepnę się pod stary wątek. Na stronie
sikkens
jest baardzo dużo koloów. Który z nich to "kawa z mlekiem", chyba najbardziej kojarząca mi się z trabantami?

Pozdrawiam

Marcin "bydle&am
Gość
Wysłany: 2007-03-15, 20:32   

Jezeli chcesz dobrac kolor do oryginalnego to licz sie z tym, ze te kilkanascie/dziesiat lat zrobilo swoje. Lakier trzeba dobrac idywidualnie bo nawet jak bedziesz mial forlume/numer lakieru oryginalnego to z duzym prawdopodobienstwem nie bedzie pasowal.

Dodatkowo dochodzi typowy blad przy mieszaniu. Juz z fabryki samochody wyjezdzaja czesto z delikatnie roznym odcieniem (nawet te nowe) - wystarczy, ze sa z innej serii albo po zmianie "puszki z farba".
O ile, jak przypuszczam, w do fabryki miesza sie barwniki w sporych ilosciach to te roznice moga byc minimalne, nawet nie do rozroznienia przez ludzkie oko o tyle farba mieszana w zakladzie lakierniczym moze roznic sie juz znacznie wlasnie ze wzgledu na niewielkie ilosci barwnikow.
Przy mieszaniu pol litra farby kazda kropla moze miec wplyw na koncowy odcien.
Jeszcze inna sprawa to to, ze komputerowe mieszalnie farb sa czesto komputerowe tylko z nazwy - tzn, nie do konca bo w komputerze sa ukryte formuly ale kolor i tak dobiera sie z "fiszek" a miesza sie recznie na wadze. Sam mieszalem przez rok swego czasu.
Taki sposob jednak wcale nie sklesla mozliwosci dobrego dobrania koloru!

Łukasz Trzciński
Gość
Wysłany: 2007-03-15, 22:12   

Kolor i tak będzie odbiegał "delikatnie" od obecnego, gdyż trabant obecnie jest biały, a chciałbym polakierować go na trabantową "kawę z mlekiem". Jeno który z tych wszystkich odcieni to ten?

Marcin "bydle&am
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 12:34   

Jezeli chodzi Ci o oryginalny kolor - fabryczny - to mozesz miec problem. Z tego co wiem to jeszcze nikomu nie udalo sie dojsc do tego ktory jest wlasciwy :-)
Prawdopodobnie byla zbyt duza rozbieznosc w trakcie produkcji. Wybierz wiec ten, ktory Ci odpowiada i bedzie git!
A tak w ogole to polecam wybrac jakis konkretny kolor z innego auta z popularnego modelu zeby nie bylo w przyszlosci problemem z dorobieniem.
Problem moze byc jak wybierzesz jakis nietypowy kolor danego producenta (np. Sikkens) a potem okaze sie, ze inny producent po prostu takiego nie ma.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi