Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przecieka przy tylniej szybie
Autor Wiadomość
Butcher
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 14:46   

Witam,
nie znalazlem na forum informacji na ten temat. Jak w temacie. Dokładniej rzecz biorąc przy prawym dolnym rogu przecieka do wnętrza, i gromadzi się trochę między szybą a folią przyciemniającą a potem bezczelnie wkapuje do środka zalewając moją półeczkę z głośnikami.

Czym to potraktować? I z której strony?

Pozdrafiam

PS. niektórzy może zauważyli, że zadaje dużo pytań, które nie mają natury filozoficznej. Ale jestem początkujący i nie chce wyważać otwartych drzwi. Dlatego pytom zahardziałych trabanciarzy.

eutyfronik
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 15:28   

Miałem to samo (tylko po lewej stronie). Woda wchodzila poduszczelkę na górnym owalu, leciała sobie nią na dół i skapywała do wnętrza.
Trchę podgiąłem uszczelkę, wyczyściłem u już nie leci, więc pewnie jakiś syf pod uszczelką był i dlatego nie przylegała szczelnie do blachy.

pozDDRo

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 22:08   

Jest taka masa "AUTOKIT". Po dkładnym oczyszczeniu i wysuszeniu warto zakitować narożniki tylnej szyby (wkładać uformowane wałeczki pod uszczelkę od zewnątrz auta). Fabrycznie w tych miejscach był nakładany kit bardzo podobny do wspomnianego wyżej "autokitu". Występuje w laskach. można go łatwo formować. Znam dwa kolory ; czarny i szary. Jest to najtańszy, ale bardzo skuteczny środek uszczelniający.
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2005-11-29, 14:49   

Znam coś lepszego i sprawdzonego. Polecił mi to jeden z klubowiczów a teraz ja polecam innym. Poszukaj w necie najbliższego oddziału firmy Jaan Autoszyby. Jest ich dużo w Polsce. Nabędziesz tam masę uszczelniającą do uszczelek.koszt ok 20 zł Sprzedawana jest w tubach do pistoletu. Zaletą jest to że nie twardnieje. Jest to jakaś masa bitumiczna albo coś. W każdym razie idealnie zmywa się nadmiar benzyną ekstrakcyjną. Przed nałożeniem trzeba wszystko odtłuścić i wysuszyć. A cha przed nałożeniem warto jest trochę nagrzać tubę. Będzie się łatwiej nakładać. Powodzenia

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-11-29, 21:14   

Mam niemiłe doświadczenie z masą opisaną wyżej. Faktem jest że uszczelnia, ale po pewnym czasie jej elastyczność maleje do tego stopnia że zaczyna się kruszyć (wysypała się w postaci szaroczarnego proszku). Dla tego zaproponowałem stary sprawdzony środek uszczelniający. Oczywiście wybór zostawiam zainteresowanym.
Pozdrawiam.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2005-11-30, 21:32   

Zgodze się z tobą JaJerku że auto kit jest dobry by zaciągnąc go na narożnikach metalowych tylko że ja oprocz tego wyciagnełem cała szybę z uszczelką. Wyczysciłem ja i przed wsadzeniem zaciągnąłem jeszcze silikonem hydraulicznym wszystko jest szczelne nie boję się teraz deszczu;)metoda sprawdzona

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-12-01, 23:32   

Ból że jest zimno i mroźno. Garażu brak, to szyby raczej nie bede całej wyjmował. Chciałbym tak zrobić, żeby wytrzymać do wiosny, żeby mi głośniki nie mokły. Nie wyjmowałem nigdy szyby więc nei za bardzo wiem jak to zrobić. Trzeba odchylić czymś uszczelke tam gdzie wskazuje czorwona strzałka na załączonym obrazku? :)

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-12-01, 23:35   

(trochę to bez sensu napisałem)

...żeby tam wepchnąć tę masę uszczelniającą?

(teraz chyba lepiej)

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-12-02, 06:50   

Troszkę za późno się za to zabrałeś. Masz uszczelkę starego typu z tzw. klinem. Z rysunku wynika że woda dostaje się między szybą, a uszczelką. Musisz zrobić tak jak napisał Yogi, uszczelnić (wkleić) szybę w uszczelce, a dodatkowo zabezpieczyć miejsce między karoserią, a uszczelką. Woda dostająca się w szczelinę między szybą, a uszczelką jak zamarza to powoduje rozchylanie uszczelki i w kosekwencji nieszczelność. Pewnie guma już nie jest tak elastyczna i masz przeciek jak lód się stopi. Moja rada: postaraj się o ciepły garaż, wyjmij szybę (nie wyjmuj klina z uszczelki), wysusz i oczyść dokładnie wszystko, a następnie zabezpiecz przed przedostawaniem się wody do wnętrza auta, zamontuj szybę. Poproś kogoś kto wie jak wyjąć i włożyć szybę, jest to banalnie proste jak się wie. Nie uszczelniaj sylikonem przy karoserii bo będziesz miał wielkie ognisko korozji w tym miejscu (sylikony na bazie octanu nie nadają się do kontaktu z blachą). Pamiętaj że wszystko musi być suche i czyste, a na dodatek "ciepłe" ( nie rób tego przy temp. ujemnych).
Pozdrawiam.

Jakim
Gość
Wysłany: 2005-12-11, 11:21   

Rozumiem, że między szybą a uszczelką wcisnąć najlepiej AUTOKIT, a między uszczelkę a blachę? Na pewno nie silikon, ale co się najlepiej nadaje?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi