|
zmiana 1.1. na 1.3 |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2005-11-30, 14:09
|
|
|
| 800 zł to trochę dużo.Ja za swojego dałem 50 euro razem ze skrzynią ale bez rozrusznika,altka i kolektora wydechowego w niemczech na szrocie.No ale w Polsce jest drożej.Wszystko zresztą przez przypadek bo koleś nie miał z kim jechać do reichu i pojechalem z nim poszukac jakiejs fury taniej no i patrze a tam silnik ze skrzynia od Warba stoi.No to na drugi dzien z kasa do szkopa i nazad z motorem.W sumie chyba fart.Tak miało widocznie być. |
|
|
|
 |
ba
Gość
|
Wysłany: 2005-11-30, 14:18
|
|
|
sikor od 1,4 :?
kupel patrzal na golfa 1,3 i mial inne mocoania wiec trza bylo by juz kombinowac...
a 800 ziko to duzo...
znajomy dal 500 zl kilka lat temu:) |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2005-11-30, 14:26
|
|
|
| 1,4 od golfa trójki, zostawił oryginalny dolot i gaźnik. Z tego co mi wiadomo nic więcej nie przerabiał, bo silnik był nie jego. |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2005-11-30, 18:06
|
|
|
| ceny sa rozne, czasem 300zl za goly silnik, czasem tyle samo z pelnym osprzetem... |
|
|
|
 |
gonzo
Gość
|
Wysłany: 2005-12-01, 13:39
|
|
|
| za 800 pln to jak dobrze poszukasz to kupisz calego warczybura, nawet z gazem i ubezpieczeniem |
|
|
|
 |
Tomasz Suchocki
Gość
|
Wysłany: 2005-12-02, 21:06
|
|
|
| a i za 650zl można Wardgolfa z gazem nabyć...:D |
|
|
|
 |
Luker
Gość
|
Wysłany: 2005-12-05, 00:37
|
|
|
Ostatnio jakis magik na allegro chyba za 9 zylka sprzedawal info spis czesci potrzebnych do wymiany z 1.1 na 1.3. Ja sie pytam dlaczego nikt jeszcze na forum takiej informacji nie udzielil. Podsumowujac. Swap z 1.1 na 1.3 bez przebijania numerow:
- wymiana walu krobowego
- wymiana korbowodow
- nowe panewki by sie pewnie przydaly
- kolektor wydechowy
- pewnie i kolektor dolotowy
- dysze w gazniku
Co do walka rozrzadu, to to wiele osob uwaza, ze jest inny wiele uwaza ze jest taki sam. Podejrzewam, ze inzynierowie zarowno IFy jak i VW nie zadali sobie trudu wymyslania nowego rozwiazania. Ot taki sposob na obciecie kosztow.
Teraz pytanie. Ktos juz takiego swapa zrobil i jest w 100% przekonany, ze to dziala ? |
|
|
|
 |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2005-12-05, 10:26
|
|
|
| Z tego co wiem to Józek z Kraku chyba. |
|
|
|
 |
gonzo
Gość
|
Wysłany: 2005-12-05, 13:26
|
|
|
| obecnie numery cie nie obchodzą, silnik w koncu jest czescią zamienną |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2005-12-05, 14:40
|
|
|
Ostatnio jakis magik na allegro chyba za 9 zylka sprzedawal info spis czesci potrzebnych do wymiany z 1.1 na 1.3. Ja sie pytam dlaczego nikt jeszcze na forum takiej informacji nie udzielil. Temat stary jak świat, wystarczy poszukać...
Podejrzewam, ze inzynierowie zarowno IFy jak i VW nie zadali sobie trudu wymyslania nowego rozwiazania. Ot taki sposob na obciecie kosztow. To czemu mają różne numery katalogowe?
Teraz pytanie. Ktos juz takiego swapa zrobil i jest w 100% przekonany, ze to dziala ? W Polsce chyba jeszcze nikt, więc możesz być pierwszy ;p |
|
|
|
 |
kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2005-12-05, 17:58
|
|
|
| robi się to po to żeby oszukać ubezpieczalnię wię może ktoś nie ma ochoty o tym mówić na publicznym forum... ? |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2005-12-05, 22:14
|
|
|
| Tak! Tylko i wyłącznie po to! Tym bardziej, że z reguły stawka OC jest taka sama za 1,1 i 1,3... |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2005-12-05, 23:24
|
|
|
O tym "przepisie" juz nie raz bylo na forum, wiec nie jest tak ze nikt nie pisal.
Jozek ma wyremontowany silnik 1,3, a nie zmodyfikowany 1,1.
A silnik 1,3 zwykle miesci sie w tym samym przedziale co 1,1, bo to nie jest pelne 1300... |
|
|
|
 |
bartrowiej
Gość
|
Wysłany: 2005-12-06, 00:16
|
|
|
| Silnik 1.3 zakupiłem u znanego i lubianego w środowisku trabantowym trabanciarza z Krakowa za jedyne 450 złotych polskich.Czy niedużo?? Przy obecnych cenach samochodów marki Wartburg?? Nie wiem. Przekładka na wiosnę. Czekam na nieuchronny koniec warczana ojcowego coby zapożyczyć niezbędny osprzęt... |
|
|
|
 |
Luker
Gość
|
Wysłany: 2005-12-07, 22:19
|
|
|
OK. Przekonaliscie mnie. Z Waszych uwag widze, ze nie ma najmniejszego sensu zabawy w zmiane bebechow. Lepiej od razu wstawic 1.3 . Myslalem, ze tedy OC bedzie wyzsze. Inna sprawa, ze nadal mam obawy co do uzywanego silnika, tzn. z braku pewnego zrodla. Moze ktos poradzi jak najlepiej kupic silniczek 1.3, zeby jeszcze dlugo posluzyl ?
I jeszcze jedna sprawa. Swap dotyczy samego silnika, reszta bez zmian ? Sprzeglo od 1.1 podobnie jak cala reszta ? Tylko poduchy trzeba przelozyc ? |
|
|
|
 |
|
|