Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pompka sprzegla [???]
Autor Wiadomość
Bereq
Gość
Wysłany: 2005-11-26, 21:30   

witam.
od okolo pol roku borykam sie z pewnym problemem. otoz w sytuacji gdy jezdze po miescie i duzo mieszam biegami (swiatla, korki, etc.) z uplywem czasu biegi coraz ciezej wchodza, az do totalnej odmowy posluszenstwa (za pierwszym razem stanalem na rondzie mogilskim w kraku ;) ). jak wiadomo mile przezycie to nie jest. postanowilem cos z tym zrobic. wymienilem olej w skrzyni.. nie pomoglo, wymienilem wiec sprzeglo (zabolalo portfel, ale i tak juz od jakiegos czasu sie z tym zamiarem nosilem) ... nic :((( dalej to samo. nikt nie byl mi w stanie powiedziec o co moze chodzic (czytaj: zalecali wymiane skrzyni). ostatnio z glupia w rozmowie z handlowcem w komisie poruszylem temat i gosc wysnol przypuszczenie ze moze chodzic o zapowietrzanie sie pompki sprzegla. mozliwe to? doradzil aby wymienic jakies tloczki, albo najlepiej cala pompke. mam wiec pytanie: czy mozna to jakos zdobyc i w jakich mniej wiecej cenach(jezeli w tym moze tkwic przyczyna)? Pomozcie prosze, jestem w desperacji, od dwoch miesiecy jezdze MPK :(

halogen
Gość
Wysłany: 2005-11-26, 21:42   

Mi to bardziej pasuje do padającego docisku ;/ a z pąpką ci nie pomogę bo mam 601 w którym takich luxusów nie ma

picek
Gość
Wysłany: 2005-11-26, 21:57   

Ja mam podobnie. Szczególnie latem, gdy silnik jest rozgrzany i stoję w korku biegi ciężej wchodzą. Podejrzewam, że od gorącego silnika linka zgodnie z prawami fizyki się rozciąga i powoduje to niecałkowite wysprzęglanie. Jeżeli silnik ostygnie to biegi znów dobrze wchodzą. Spróbuj podregulować sprzęgło na plastikowej nakrętce linki sprzęgła. Skróć linkę wykonując jeden może dwa obroty plastikową nakrętką i sprawdź czy wtedy biegi będą lepiej wchodzić.

Bereq
Gość
Wysłany: 2005-11-26, 22:54   

kurcze.. nie wiem.. sprobuje z ta linka, jednak wydaje mi sie ze skoro bylo wymieniane sprzeglo (cale) to chyba mi to mechanik wyregulowal, a dalej dzieje sie to samo. a co do regulacji to jest jakies dojscie do tego od gory? moglbys mi, picek, powiedziec gdzie dokladnie szukac? nie mam dokladnego rozeznania z takimi szczegolami a operacje bede wykonywac prawdopodobnie po zmroku, wiec... jakbys mogl podac szczegoly :)

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2005-11-26, 23:45   

Moze skontaktowalbys sie z kims w Krakowie...

bo chyba ktos robi cie w balona - "pompka sprzegla" ??????????????????

Kędzior
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 07:54   

hehe... no właśnie. co to jest pompka sprzęgła :) A może chodziło mu o pompkę spryskiwacza.

cizik
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 08:22   

NO ja też pierwszy raz słysze o pompce sprzęgła? Może masz jakiś nowy model traba :).Picek dobrze pisze linke wyreguluj i ją dobrze nasmaruj ,wez strzykawke z igła i wpakuj w pancerz olej ,lub WD-40.Powinno pomóc

picek
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 18:27   

Plastikową nakrętkę, o której mówię znajdziesz pod maską, przy łapie sprzęgła. Najlepiej jak weźmiesz kogoś i będzie Ci wciskał sprzęgło, a Ty pod maską zobaczysz, która łapa się rusza. Na tej łapie jest ta nakrętka, o której mówię.

Krzysiek,Ula i Marcinek
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 18:59   

cos takiego jak pompka sprzegla istnieje, moze nie instalowano ich w trabach, ale w starych pf125p z lat osiemdziesiatych na pewno byly

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 19:32   

ale w Trabantach nie ma czegos takiego, a tu o Trabancie mowa...

picia353
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 22:54   

Do pompek sprzedla powrocili produceci w dzisiejszych czasach jest ona instalowana w praktycznie co drogim nowym aucie :) i jest praktycznie bez obslugowa czyt, bez awaryjna :P

kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 23:34   

i zwie się serwem

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 13:39   

serwo jest to mechanizm wspomagajacy panie kuzyn :) bywaja hydrauliczne elektryczne i pneumatyczne :) a pompa sprzegla jest to zwykla jednosekcyjna pompa hydrauliczna :)

picia353
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 21:52   

jak w trabancie z przed 1982r czyt podobna to tej jedno obiegowej :)
A z serwem to kubus ma racje :)

kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-11-29, 08:36   

Czego to ludzie nie wymyślą :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi