Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Nowy-stary silnik DDR :)
Autor Wiadomość
MaxXx601
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 19:48   

Czas silnika mojej 601 powoli mija. Przy mojej eksploatacji (rozwozenie pizzy) jest to pewnie kwestia chwil. Coz zrobic dziekuje mu za te 11000km choc poprzedni wlasciciel mowil ze jest to "nowy ddrowski silnik".... :P
Trzeba sie rozejrzec za czyms nowym
Dobrze sie rozejrzalem i trafilem na prawdziwy kwiatek. Wielu z was zna wartosc szwabskich czesci bo jak swietosc traktuja zlozenie nowego silnika w nominale. Ja znalazlem zapuszczonego traba ktorego przebieg to podobno zaledwie 400kM! Wlascicielem od nowosci jest inwalida ktory eksploatujac go (jesli 400 km mozna tak nazwac) raczej nie zrobil mu krzywdy. SIlnik rzeczywiscie nie ma zadnych luzow ale to tylko krecac dmuchawa. Najlepsza jest cena calosci - 300 zl hehe
Trab od dwoch lat stoi, sterowanie ma w "rekach" wiec pewnei jest to hycomat. Przy przekladce myslalem o calym zespole napedowym jako ze z moim czwartym biegiem sa problemy lub nawet cale sanki. I tu wlasnie moje pytanie: slyszalem ze dla dwusuwa niezdrowe jest dlugie stanie i pytam czy to prawda? Czy warto brac ten silnik jesli ma nie pochodzic? Jakie pulapki moge spotkac w mechanizmach typu zawias, heble, skrzynka, lozyska simmeringi slowem wszystko co moglo ucierpiec. Jakies rady, sugestie? Pewnie skrzynka jest jeszcze zalana oryginalnym olejem (ktory wolalbym zostawic) a silnik niedotarty. Ciesze sie na oryginalny wydech. MOze jakies patenty na odpalenie go, wskazowki?

PozDDRo!

kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 19:53   

Trabant stał na dworze? Zniszczony jest? Nie da się zrobić trabanta z małym przebiegiem?

macq
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 20:16   

No przyrdzewieć silnik mógł. Ja własnie taki kupiłem i rozleciał się po trzech miesiącach :] Ale myślę, że warto. Przydało by się sciągnąć głowice i sprawdzić czy nie przerdzewiały cylindry. Potem zalać olejem i bardzo delikatnie uruchomić
Ze skrzynią większych problemów nie ma. Natomiast cylinderki pewnie pozapiekały się, ale przy twoich planach nie ma to większego znaczenia :) Mogły sparcieć gumki ale to nie jest takie drogie.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 23:16   

Co do silnika to ja zalałbym go olejem pokręcił troszkę i odpalił z kumplem kupilismy kiedys traba 4lata stał pod drzewem nie było problemu z odpaleniem tego silnika smigał na nim spory czas i nie maił z nim problemu.Jesli niechcesz zalac go olejem zalej go wd-40 i pokrec wtedy będziesz miał pewność że jesli był gdzieś podrdzewiały to wd rozpusci rdzę kombinuj co do reszty traba jesli miał faktyczny przebieg licznika 400km to stan jego powinien byc jak igiełka jeśli był garażowany
mimo tego warto byłoby się nim zaopiekowac.

magik
Gość
Wysłany: 2005-11-29, 08:46   

Polecam środek o nazwie petrol. Jest to środek do czyszczenia metali silnie penetrujący na bazie nafty. W PRL dość popularny nie wiem czy jeszcze go robią. Ja go mam i jest rewelacyjny. Kiedyś brat miał malucha którego kupił od kobiety po ładnych kilku latach stania. Silnik był tak zastany że jak go na sznurku ciągaliśmy to koła w miejscu stały. Po wsztrzyknięciu petrolu po kilku dniach maluszek normalnie odpalił. Powiem tak jeżeli trabik stał to warto go zalać chociażby dla pewności. Nie zaszkodzi to na pewno.
DDR!

MaxXx601
Gość
Wysłany: 2005-11-29, 21:25   

Coz zgnil dosc od tego stania pod drzewem...
a tak w ogole to jak sie pewnie domysleleicie to jest hycomat. duzo przerobek z wrzuceniem teo polautomata? (sadze ze jak przeloze caly zespol napedowy to nie ale nie zaszkodzi zapytac) trudno dostac taki olej?

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2005-11-29, 22:06   

Jak kupowalem mojego 601, ktory stal nie ruszany prawie 2 lata to wystarczylo nalanie benzyny strzykawka do cylindrow, pokrecenie i po godzinie juz jezdzil :-)

do hycomata mozna zastosowac produkty polecane do ukladow wspomagania kierownicy

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi