Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
<B>Jak "udoskonolic ogrzewanie w 601
Autor Wiadomość
Kędzior
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 07:51   

to nie jest nakladka. to taka puszka blaszana :) Można ją przełozyć ale łatwiej będzie zmienić kolektor na nowy typ :)

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 10:05   

kolega ostatnio na zlom wywalil dosc ladny kolektor :/ Ta puszka jest bardzo często zardzewiała. Jeśli znajdziesz jakąś bez dziur, to na pewno temperatura wzrośnie.
Takie wiatraczki komputerowe za dużo nie dają. Mam taki jeden zamontowany i prawnie nie ma roznicy. One są przystosowane do chłodzenia komputera, a trabant ma jednak troche większe rozmary ;-)

Więc moim skromnym niedoświadczonym zdaniem trzeba zamontować kolektor w dobrym stanie, uszczelnić instalację taśmą np., ewentualnie jakiś wiatraczek, ale radziłbym jakiejś większej mocy, niż te komputerowe.

halogen
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 11:40   

No i dzięki tylko że na szrocie jak byłem to nigdzie nie mogłem znaleźć takiego kolektora ;/ Ps. trochę dziwne że w deluxie takiego czegoś nie ma i to 89rok ;/. Chyba sobie dam spokoj i będę się cieplej ubierał :D A jakie rury proponujecie do ogrzewania ?? Ja się zastanawiał nad takimi alu od pieców gazowych. Bo narazie mam jedną szmacianą i jedną od odkurzacza :D

halogen
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 18:05   

Webasto super sprawa :) Tylko że narazie nieopłacalna inwestycja ;/ za drogo ;/ Ciekawe jak to zdaje egzamin testował ktoś ??

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2005-11-30, 22:55   

Jak widzę jest wiele sposobów ja znam jeden bardzo stary sposób polepszenia ogrzewania 601 mianowicie.Wiemy jak wyglada tylna pokrywa zasłaniająca cylindry jest(fragment obudowy silnika)jest ona zdejmowana paten ten polega na zamontowaniu 2 zawiasów.Przykręceniu do nich kawałka blachy tak by zasłoniła ona wylot powietrza z pod cylindrów wtedy obieg powietrza jes lepszy.Mniej ciepła ucieka za silnik a więcej wpada do srodka samochodu patent z lat PRL a wtedy były bardziej mroźne zimy.

szczepaniak zbigniew
Gość
Wysłany: 2008-06-29, 16:45   

Kiedyś próbowałem z tą pokrywą i dodatkową blachą z zawiasami nie skończyłem jednak tego pomysłu, ponieważ przypadkiem wpadła mi w ręce dmuchawa od syreny. Było to jakieś 15 lat temu,dlatego mogę coś pokręcić. Przyspawałem ją do tego tłumika szumów.Zdawało to egzamin, było o wiele cieplej w aucie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi