Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
<B>Jak "udoskonolic ogrzewanie w 601
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-03-11, 21:14   

Jeżeli powietrze nie jest ciepłe to może być oznaka, że tłumik przedni jest kiepski. Jaki masz? Ja miałem jeden - grzał przyzwoicie bez dmuchawy, ale był dziurawy. Kupiłem prywacairski ale świetnej jakości i grzanie się polepszyło. Ale wczoraj zamontowałem orginała IFA nówke i grzanie jest jeszcze lepsze i nie narzekam!

AdamM (Trimm Trabb)
Gość
Wysłany: 2004-03-11, 22:49   

Ok, wszystko rozumiem, tylko na rysunku brakuje jednego wyjścia z tej dmuchawy, wyjścia którego Gregory nie uwzględnił. Bo w mojej dmuchawie wyjścia są dwa, to które wg. Gregorego idzie do trójnika i jeszcze jest jedno. Do czego ono ma iść? Mam je zaślepić, czy podłączyć pod coś??

AdamM (Trimm Trabb)
Gość
Wysłany: 2004-03-11, 22:53   

W ogóle jak patrze na dmuchawę Gregorego: http://trabi601.w.interia...1T/DCP09453.JPG to ja mam trochę inną. W mojej od góry wystaje jeszcze rura o dł 4 cm i średnicy 3 cm. Cóż to jest?? Chałupnicza robota??

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-03-11, 23:32   

porownaj swojego traba z trabem Gregorego i zobaczysz który z nich to cytat"Chałupnicza robota"

AdamM (Trimm Trabb)
Gość
Wysłany: 2004-03-12, 07:18   

HaHa, Newwer mądralo, chcesz się odegrać za mój pierwszy wpis w tym temacie?? ;-) Pisząc o chałupniczej robocie miałem na myśli tą dmuchawę którą ja mam.

Więc jak, macie jakieś sugestie??

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-03-12, 11:59   

Zapodaj fotę tej dmuchawy - to Ci powiem!

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-05-07, 12:14   

Gregory, Zbuku - bardzo poproszę o ponowne powieszenie fotek z dmuchawą, bo mam taki kłopot, że ciepłe powietrze owszem dochodzi, tylko jakoś leniwie się wydobywa... A mam stary typ (bez rozdzielacza) i z tego co się orientowałem, tu jest generalnie kłopot z grzaniem... U mnie dodatkowo trochę czuć spaliny i nie wiem czy to nie tłumik - choć wygląda na względnie nowy.

Do tego ciekawy objaw - jak włączę ogrzewanie, wyraźnie głośniej słychać wydech, z takim popierdywaniem. Czy to jest sygnał, że czas na nowy tłumik?

Do tego niezbyt szczelne jest połączenie tych rurek (dwie sztywne, skręcone jakąś śrubką, ale chyba trzeba jeszcze jakąś uszczelkę z dętki podłożyć) - no jedno powiem - grzać to to nie grzeje. W dwóch poprzednich trabach ogrzewanie było ino mig, tutaj do tego jeszcze parują się szyby na początku jak włączę. Jendym słowem - porażka ogrzewnicza :-(

Kędzior
Gość
Wysłany: 2005-05-07, 13:06   

ja słyszałem że można sobie pierwszy tłumik kocem azbestowym owinąć (gaśniczy z cpn-u). Ponoć dużo daje bo jest w trabie gorąco ale tłumik długo nie pozyje.

Gregory Peck
Gość
Wysłany: 2005-05-07, 14:00   

Witaj Paweł!

schemat przedstawiam poniżej

Zobacz tutaj!

pozdrawiam
Gregory

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-05-08, 07:52   

O, dzięki! :)

Jak dobrze zrozumiałem to turbinka ma zasysać ZIMNE powietrze? A może lepiej dać ją gdzieś na wężu? Gdzie taki wiatrak kupić (6V)?

Gregory Peck
Gość
Wysłany: 2005-05-08, 14:06   

Tak zimne... Jesli dasz na wezu to nie bedzie spelniac zalozen takiego ogrzewania. Zimne powietrze wpada do rozgrzanego tlumika gdzie sie szybko ogrzewa i dopiero stamtad do wnetrza samochodu... na rurke mozna dac maly wiatraczek wspomagajacy przelyw powietrza (np. taki jak w zasilaczach komputerowych).

Szukaj na szrotach... turbinki takie były montowane w Webasto (6V) jaki (12V - tych bylo bardzo malo), a takze mozna bylo kupic jako opcja do Trabanta i zrobic uklad grzewczy w ten sposob co podalem...
Turbinki 12V takze mozna znalezc w P70 gdzie byly montowane seryjnie...

pozdrawiam

halogen
Gość
Wysłany: 2005-11-26, 22:05   

Temat corocznie powraca :D Więc piszę bo mi ziomnoooo jak sobie śmigam furką. Narazie na dmuchawę mnie nie stać a jak to można tanim kosztem zrobić?? myślałem nad wstawieniem jakiegoś dość wydajnego wiatraczka miedzy silnikiem a tłumnikiem. Dało by to radę?? Ps. Ostatnio oglądałem różne traby i one jeszcze na kolektorze taki bajer tylko ja go nie mam. mam podłaczone tak że ta pierwsza dziórka w obudowie silnika do tłumnika a ta druga do tego kolanka co łaczy tlumnik z kabiną z boku. To było najrozsądniejsze rozwiazanie na podłaczenie tego. Czy mozna gdzie dokupic taką nakładkę na kolektor czy trzeba cały kolektor wymienić??

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-11-26, 22:22   

Znam to z dzisiejszej jazdy:) mam zamontowany przedni tłumik ifowski i jest nieszczelny i jest zimniutko, ale jak założe polski to po chwili jest bardzo gorąco, mozna śmiało jeździć bez kurtki:) a więc moze pomyśl nad tłumikiem?? ja mam jeden nowy, tylko że właśnie polski i na nim mam słabe osiągi, ale na zime chyba go spowrotem założe. Widizałem również nagrzewnice na allegro, moze warto zainwestować??

halogen
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 00:06   

Ja mnailem IFA szczelny wszystko oki tylko go ruda brała i mi się nie podobał :D To zalożyłem drugi IFA stan igła też szczelny temp. grzania taka sama osiągi takie same (czyli tłumnik jest oki) Działał by ten patent z wiatrakiem??

halogen
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 00:07   

Ja mnailem IFA szczelny wszystko oki tylko go ruda brała i mi się nie podobał :D To zalożyłem drugi IFA stan igła też szczelny temp. grzania taka sama osiągi takie same (czyli tłumnik jest oki) Działał by ten patent z wiatrakiem?? albo wie ktoś coś o tej nakładce na kolektor??

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi