Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Wskaźnik temperatury silnika
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-06-21, 18:29   

Gdzie najlepiej umieścić końcówkę wskaźnika temperatury, by w miarę dokładnie oddawał temperaturę silnika w 601 - umieściłem pod blachą tłumiącą z tyłu kartera, ale to złe miejsce, pokazuje tam zbyt niską temperaturę - no chyba że 50stopni w upalny dzień jest ok?
jaka jest optymalna temperatura pracy?

macq
Gość
Wysłany: 2005-06-21, 19:54   

Mysle, że gdzieś koło głowicy ewentualnie cylindrów, karter zawsze jest zimniejszy. A jeśli chodzi o temperature pracy, to silnik chłodzony powietrzem osiąga większą temperaturę, niż chłodzony cieczą nawet powyżej 100 stopni( gdzieś w książce o naprawie kaszla wyczytałem, że do 130)

mtrabant
Gość
Wysłany: 2005-06-22, 13:45   

Ja u siebie mam dorobiona dlusza nakretke glowicy i przewiercona oslone silnika, w ta dluzsza nakretke wkreconyjest czujnik od skody 105/120, w kabinie zegar tejze. W zimie po dluszej jezdzie kolo 80 C (jak silny mroz to nawet 70 C i to przy dluzszej jezdzie - potrzebna przeslona w chlodzeniu), latem jak 30 C na zewnatrz 120 C silnika to norma, jak postoi chwile po jezdzie nawet wiecej (do konca skali). Przy okazji widac, ze po ostrej jezdzie dobrze puscic auto na luza na pare minut zeby ostyglo bo gdy brak chlodzenia silnik mimo ze nie pracuje to mocno sie caly rozgrzeje.

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-11-10, 15:26   

A w jakiej odleglosci od cylindrow jest czujnik i gdzie dokladniej?

mtrabant
Gość
Wysłany: 2005-11-12, 22:16   

czujnik jest jakies 3 mm nad koncem szpilki glowicy w wydluzonej nakretce jak napisalem. Im blizej tym lepiej, jednak trzeba dac troche luzu zeby nie zgniesc czujnika wkrecajac go w nakretke (po dokreceniu glowicy)

batman
Gość
Wysłany: 2005-11-24, 17:45   

według niemieckiej księżki czujnik sie montuje do śrubki która jest wkręcona w głowicy pierwszego cylindra .czyjnik nalerzy przylutowac

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi