Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CCF czy węglarski
Autor Wiadomość
Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2005-11-16, 14:19   

na 2 biegu 60 km/h to nie wyczyn, nawet serią.
Kargul: jeżeli Twój trab maksymalnie 90 jedzie, to ani ccf, ani węglarski nic nie pomoże. Coś masz po prostu zrąbane, lub źle ustawione. Seria przy dobrych ustawieniach bez problemu zamyka szafę. 130 dwusuwem bez przeróbek - zupełnie realne. Michał i Ela byli w szoku, jak ich doganiałem zwajem :-)

Pozdrawiam!

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-11-16, 14:41   

z przodu kup zwykły orginał tylko nowy a tylny wymień na jakiś z poloneza np. końcowy, (na złomie kupisz dobry za 10 zł) i wtedy będzie dobrze. Troszku mocniejszy będzie, pewnie że przy takiej "mocy" silnika to Ci przybędzie może ze dwa konie :-) więc nie ma co pchać kasy w jakieś cuda...
Dobra benzyna i mieszanka 1:50 z dobrym olejem i będzie jechać !

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-11-16, 16:25   

Zamontowałem stary przedni tłumik produkcji IFA, tylko ze jest on nie szczelny i chałasuje prawie tak mocno jakby nie było zamontowanej przelotówki z tylnim:), słabo grzeje i czyś spaliny. Ale nie żałuje ponieważ po zamontowaniu osiągi bardzo wzrosły aż mi gały wyskoczyły:) 2 pociągnął 60km/h nie na pełnym gazie, rozpędziłem go bez problemu do 100km/h, więcej nei mogłem bo droga sie kończyła:) teraz szukam szczelnego nowego tłumika produkcji IFA. A tak na marginesie to lepszy jest wydech oryginał IFY czy węglarskiego??
Jeszcze wspomne że wcześniej trabi na 2biegu dochodził ledwo do 45km/h :) Pozdrawiam

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2005-11-16, 16:27   

To sobie poszukasz :-)
Ja na zimę mam ifę, na lato węglarski.
I tak jest najlepiej.

Pozdrawiam.

Zbyszek

Wojtek Brzozowski
Gość
Wysłany: 2005-11-16, 17:23   

Ciekawych rzeczy sie tu naczytalem bo mam tens am problem ktory mial kargul.
Czyli jesli kupie nowy tlumik przedni ale polski to nic nie da, tak?
Po drugie, gdzie ewentualnie szukac oryginalnego nowego bo pytalem w paru miejscach to sie w glowe postukali.
czy rure laczaca przod z tylem tez z nagaru czyscic??
Jakies inne sposoby czyszczenia ktos zna opro traktowania palnikiem??
czy zalozenie do tylu tlumika poloneza (koncowego??) zwiekszy spalanie??

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-11-16, 17:50   

A więc ja kupiłem nowy przedni ale nie oryginalny, jakaś podróba:) I efekty są takie: W kabinie bardzo dobrze grzeje, śmiało śmigam w którkim rękawku:) ale osiągi są marne, tak samo było na poprzednimtłumiku jaki był w nim zamontowany przez poprzedniego właściciela, ale osiągi były troche lepsze niż na tym co ja kupiłem. Wniosek szukać oryginalnego tłumika IFA albo kupić tłumik od węglarskiego( tracisz ogrzewanie, ale moza zoribć inne:)) Tak więc wybiore sie do paru starszych trabanciarzy i może będę gdzieś u nich leżały zakużone:) A co do nagaru to oczyść, bo ja tego nie zrobiłem a miałem pełno nagaru i prze to mam znowu zapchany tylni tłumik, ale jeszcze nei jest aż tak z nim źle:) Pozdrawiam

halogen
Gość
Wysłany: 2005-11-16, 19:02   

ja mam może szczelny stan trochę sredni bo z dołu jest lekko wklepany ale jutro go stestuję jak szczelny to się zgadamy może ci się przyda :) oczywiście IFA

vader
Gość
Wysłany: 2005-11-16, 21:17   

tlumik z poldka jest przelotowy, moj trampek (2sow) duzo glosniej chodzil na nim, znaczy ja mialem z duzego fiata ale sa takie same tylko cena inna. polonez ~60pln duzy fiat do 20pln w sklepie. te do fiata to maja dwie srednice rury. teraz zalozylem ten grubszy. a co do spalania to nie ma chyba znaczenia ostatni tlumik

halogen
Gość
Wysłany: 2005-11-16, 21:24   

Ja też mam od poldolota w moim 2t, chce ktoś fotki??

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2005-11-17, 08:31   

Motri: ktoś usunął Twój post, ale ja, by nie być gołosłownym, sprawdziłem ile da się moim trampkiem na 2 biegu jechać. Wyszło, że 75 km/h (obroty rzędu 5000 obr/min). Silnik seria, tłumik seria.

Mama nie budzi mnie do szkoły...

Pozdrawiam!

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2005-11-17, 18:03   

"Ktos" usunal posty bo moze to bedzie sprzyjalo pisaniu na temat, a nie pisaniu "wyslij tez do mnie na majla niemam_sily@do.trabanta.pl"

Jesli ktos chce zeby mu ktos inny cos wyslal, zalatwil itp. to prosze zalatwiac to poza forum!
Zeby potem nie bylo zalow ze ktos dostaje spam, bo jego adres ktos wzial z tresci forum!

O tlumikach sporo juz bylo na forum. Trzeba poszukac. Rozwiazanie Zbyszka z dwoma pierwszymi tlumikami jest praktyczne i stosowali je rajdowcy jezdzacy w latach 70 Trabantami, bo czesto samochod uzywany do sportu byl na codzien srodkiem transportu i podczas rajdu (ze sportowym ukladem) marzli, bo zbyt wiele na siebie nie mogli ubrac zeby nie krepowac ruchow, ale juz podczas jazdy z rodzina musialo byc cieplo i zakladali oryginalny tlumik ;)

Czesto calkiem dobre oryginalne tlumiki mozna wymontowac ze zlomowanych Trabantow, niestety ich sprawnosc w wiekszosci przypadkow mozna sprawdzic po dopiero zamontowaniu. Ale za to oryginalny tlumik dajacy cieplo bez spalin i zapewniajacy dobra prace dwusuwa to warta rzecz.

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-11-17, 19:06   

Witam, dzisiaj dorwałem na szrocie przedni tłumik za 15zł z wyglądu lpeszy od mojego produkcji IFA, ale po zamontowaniu i przejechaniu odczułem jeszcze słabsze grzanie i więcej spalin:( Jest jeszcze jeden tłumik u mnei na szrotach ść odbry stanie zewnątrznym jeszcze zamontowany w trabim który stał pare lat i został przywieziony na szrot, jest cały w pajęczynach, nawet w kabinie. Trab jest z lat 70 i teraz się zastanawiam czy znowu zaryzykować i wziąść ten tłumik, jestem już 15zł w plecy:( A tylni tłumik z Poloneza się sprawdza, cihco nawet silni chodzi:) tylko muszę jeszcze pomyśleć nad uchwytami, bo teraz trzyma go drewniana deseczka:) A i jeszcze jedno pytanie, czy trabant przejdzie bez problemu przegląd z tym tłumikiem od poloneza??

vader
Gość
Wysłany: 2005-11-17, 19:18   

moj przeszedl bez problemu, a rura wystawala przed tylnym lewym kolem a nie za nim :)

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-11-18, 21:37   

Witam, dzisiaj widziałem się z wujem i powiedział ze podżuci mi przedni tłumiczek, który jest produkcji Ifa, tylko przez niego w niektórcyh miejscach pospawany, wyremontował go bo był nieszczelny, mam nadzieje że osiągi będą jak jak w oryginalnym ifowskim i nie będzie mi ciągnął spalin do kabiny:)

macq
Gość
Wysłany: 2005-11-19, 16:38   

Kargul : konkrety pisz, nie przemyslenia :p

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi