Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskaźnik paliwa, nie wiem co się dzieje :).
Autor Wiadomość
PJ4cK
Gość
Wysłany: 2005-11-06, 20:44   

Witam. Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Trabiego 1.1. Kilka rzeczy jest w nim do robienia ale jak na razie najbardziej nurtuje mnie jedna rzecz. Otóż nie wiem co się dzieje ze wskaźnikiem paliwa. Wczoraj świeciły się wszystkie diody od niego a dziś świeci tylko jedna (te najbardziej po prawej wskazująca na to, że bak jest pełen). I tu jest problem, bo pak nie ma prawa być pełen skoro wczoraj przyjechałem z Wrocka do Poznania. Co może być powodem tej usterki? I jak ją naprawić? Aha, na elektronice wiem tyle co nic więc proszę mnie traktować jak kompletnego laika :). Z góry dziękuję za od/podpowiedzi. PozDDRawiam :D.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-11-07, 14:32   

jeśli świeci tylko jedna i to z PRAWEJ strony to najprędzej jest coś zepsute we wskaźniku. Albo nie łączy - i jest szansa że czasem będzie pokazywać - albo się zepsuł na amen i trza kupić inny...

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2005-11-07, 20:00   

Ten Typ Tak Ma...

oprocz tego co pisze poprzednik sprawdz przewody w bagazniku, ktore ida do czujnika w baku, czasem lubia sie przetrzec.

PJ4cK
Gość
Wysłany: 2005-11-07, 22:27   

Dzieki za odpowiedzi, postaram sie jutro temu przyjrzec. Ale mam jeszcze jeden problem: nie dziala takze wskaznik temperatury silnika, tzn. swieci sie tylko dioda na samym dole a w trakcie jazdy nic sie nie zmienia. I do tego mam problemy z obrotami, tzn. czasem jak stoję na światłach to chodzi mi na wysokich obrotach. Wyczytałem na forum, że może to być wina termostatu. Nowy już mam, nie wiem tylko czy ten problem może być połączony z tym czujnikiem temperatury. PozDDRawiam.

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-11-08, 01:03   

Sprawdż połączenia masy (brązowe przewody).
Brak, lub niesprawna "masa" jest przyczyną nieprawidłowego działania wskaźników diodowych.
Możesz jeszcze sprawdzić styki w kostkach łączących.
Pozdrawiam.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-11-08, 06:04   

Ale mam jeszcze jeden problem: nie dziala takze wskaznik temperatury silnika, tzn. swieci sie tylko dioda na samym dole a w trakcie jazdy nic sie nie zmienia. I do tego mam problemy z obrotami
Mi wskaźnik zgłupiał jak zamieniłem przez przypadek przewody na gaźniku<.b>. Do tego obroty bujały z tymże do dołu.
-Następna rzecz którą można sprawdzić bo nie zabiera więcej niż 2 min.

shardac
Gość
Wysłany: 2005-11-08, 23:26   

Brak, lub niesprawna "masa" jest przyczyną nieprawidłowego działania wskaźników diodowych.

Co wiecej brak lub niesprawna "masa" jes rzpcyzyną większości problemów z elektryką w Trabim :)

Mally2105
Gość
Wysłany: 2005-11-10, 11:54   

Zobacz na brazsowy przewod na aparacie zaplonowym.Najprawdopodobniej tam jest problem,bo jak odlaczam tą wsuwke to dzieje sie dokladnie to samo.Najpierw swieca wszystkie zielone od paliwa a po jakimś czasie tylko ostatnia.I również wskaźnik temp głupieje i zostaje na pomarańczowej diodzie

PJ4cK
Gość
Wysłany: 2005-11-10, 17:48   

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Problem tkwił tak jak napisał Mally2105 w tym brązowym przewodzie na aparacie zapłonowym. Był po prostu nie podłączony. Z tym, że jak go podłączyłem to niby wszystko jest ok, ale: na początku nie świeci się nic, potem jak Trabi trochę już pochodzi to zapala się pomarańczowa dioda, a następnie po jakimś czasie zielona. Pytanie tylko czemu czasem gaśnie zielona i zapala się znowu pomarańczowa? Przecież chyba temperatura tak sobie nie powinna skakać? Czy może to być wina chłodnicy? Bo zauważyłem, że chłodnica mi niestety przecieka i była wcześniej czymś klejona :(. A co z wskaźnikiem paliwa to nadal nie wiem, bo znów mam pełen bak i nadal nic się nie zmieniło :(. Jak w ogóle wygląda ten wskaźnik w miare ubywania paliwa w baku? Świeci się coraz mniej diod, czy też może świeci się jedna w miejscu odpowiadającym ilości paliwa? PozDDRawiam wszystkich!

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-11-11, 15:02   

jeśli Ci temperatura schodzi na żółte pole to trzeba wymienić termostat.
A co do wskaźnika paliwa - jak jest pełny - świecą 4 diody i w miarę ubywania paliwa pali się 3, 2, 1 a potem czerwona... REZWERWA !

PJ4cK
Gość
Wysłany: 2005-11-11, 15:18   

Termostat juz mam nowy tyle, że ja go wymienić nie umiem :(. Znaczy się nie wiem gdzie mam go w ogóle szukać. Czy mogę coś popsuć wymieniając go? Bo jak na razie to ja mam dwie lewe do samochodu, nigdy wczesniej w żadnym nie grzebałem. A wskaźnik chyba działa bo mi ostatnia dioda mruga, widać niezdecydowana czy Trabowi ubyło w baku czy nie :D. I znowu mam pytanie do was, niezastąpieni forumowicze: czy to normalne, że mi w środku w samochodziku śmierdzi benzyną? PozDDRawiam!

Marcin &amp; Marta
Gość
Wysłany: 2005-11-11, 15:32   

Termostat jest pod aparatem zapłonowym i odchodzą z niego gumowe węże.To taka mała "gruszka" z prawej strony głowicy.Raczej nic nie popsujesz.Po prostu odkręcasz pokrywkę termostatu,wyciągasz stary, uszczelniasz wszystko silikonem wysokotemperaturowym,wkładasz nowy i przykręcasz pokrywę i węże.

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2005-11-11, 21:11   

ewnego czau tak ze nie pokazuje nic to znaczy czasem sie pali pomarańczowa kontrolka jak stane praymi kołami na krawęzniku to mignie zielona zalałem kiedyś za 30zl to chyba zielona już sie świecic powinna a tu nic .myślicie że to brak amsy gdzie to sprzwdzic?pzodrawiam wczeij było wsyztsko oki tylko ,że ja śmigam na gazie i nie często tankowałem traba.pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi