Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
akumulator sie nie laduje---- czemu?
Autor Wiadomość
Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-11-07, 20:20   

Dobra a powiedzta mi ludzie co ja mam.
Ładowanie w granicach 12,8V przy włączonych światłach i troszeczkę ponad 13 przy zgaszonych.
Żaróweczka na konsoli czasami się nie świeci po przekręceniu kluczyka ale zaraz po odpaleniu łapie bo mignie i gaśnie. Po zgaszeniu samochodu już świeci. I co to za chochliki?

dominior
Gość
Wysłany: 2005-11-07, 22:19   

nie wiem ale mi sie wydaje ze przy zgaszonym silniku i przekreconym kluczyku to chyba sie powinna swiecic

halogen
Gość
Wysłany: 2005-11-07, 22:22   

a skoro masz niskie takie ładowanie to masz do dupy szczotki albo regulator :)

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-02, 17:05   

Oswiezam temat bo mam problemu z alternatorem... i sam nie wiem co to
Jakies 2 miesiace temu alternator zaczął słabiej ładować. Niedawno wymieniłem szczotki i regulator. Było troche lepiej, ale kilka dni temu na niskich obrotach światła zaczeły migać. Pomyślałem- dioda. Okazało się jednak, że łożyska się zatarły. Wymieniłem alternator na ten od 353, podłączyłem dobrze, odpalam a tu nic, nie ładuje. W przypływie mądrości podłączyłem wzbudzenie pomijając lampkę no i zaczeło ładować. Po chwili jednak aku sie zaczął gotować. Daje cholerne ilości prądu. Na niskich obrotach światła bardzo sie sciemniają, a gdy mu depne to mało nie wyskoczą z kloszy. I tu moje pytanie
a) co to może być, że podłaczając przez lampkę nie ładuje?
b) Co zrobić żeby ustabilizować ładowanie? Dodam że szczotki są w sumie ok, regulator nówka, kable też ok.
c) czy powodem tego przeładowania może być nieco mniejsze koło pasowe tego alternatora? Chociaż nie sądze, bo kiedyś jeździłem na tym alternatorze i było dobrze...

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-03-02, 21:12   

Na mój gust to regulator. Jeśli Ci akumulator się gotuje tzn, że regulator nie spełnia swojej funkjcji i daje za duze napięcie.

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-03, 07:22   

Hmm... gdyby to było takie proste to już bym to dawno zrobił ;-/ regulatory mam 4 i na 2 sprawdzone(w tym 1 nowy) chodziło tak samo

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-03-03, 10:26   

Kiedy nie ma innej możliwości. Gatujący akumulator wskazuje na zbyt wysokie napięcie, a za napięcie na ładowaniu odpowiada tylko regler.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi