Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Spadają obroty jak włączam światła:-(
Autor Wiadomość
Andrzej Bartczak
Gość
Wysłany: 2004-03-20, 20:19   

Cześć Wam!
Praktycznie już wszystko napisałem w temacie;-) To jest podobno przyczyną zapłonu w mojej 601ce. Mam elektronika, a bardzo potrzebny mi zwykly, na platynki, może on pomoże. nie wiem z resztą...

lasic
Gość
Wysłany: 2004-03-20, 20:59   

tez tak mam, zaplon elektronik. ladowanie sprawne, troszke siada przy obciazeniu, moze to jest przyczyna ?

Filip S.
Gość
Wysłany: 2004-03-20, 22:08   

a ja mam na zwykłe platynki i też tak mam. ale tylko po włączeniu świateł. może to przez to że mam 6v, ale niewiem jak wy

lasic
Gość
Wysłany: 2004-03-20, 22:48   

ja mam 12V, no i w sumie to tez tylko przy swiatlach, ewentualnie przy wlaczonej dmuchawie

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-03-20, 23:01   

Jest to normalny objaw.
Regulację gaźnika powinno przeprowadzać się po nagrzaniu silnika i przy włączonych światłach.
Alternator (prądnica) też potrzebuje mocy do wytworzenia prądu, więc nie powinno dziwić, że po włączeniu świateł "siadają" obroty.

Tak więc nie jest przyczyną zapłon, a źle wyregulowany gaźnik. Chociaż może być wszystko w porządku, jeśli silnik nie gasnie po włączeniu świateł.

Pozdrawiam.

Robert LIMES Chodnicki
Gość
Wysłany: 2004-03-20, 23:41   

JaJer dobrze mówi...

TO JEST NORMALNE... i jak ktoś reguluje obroty bez świateł to niech się nie dziwi...

PRUND z niczego sie nie bierze... czysta fizyka...
do szkoły mam nadzieję chodziliście :D

lasic
Gość
Wysłany: 2004-03-21, 09:57   

mi nie gasnie, tylko ta roznica (800 - 1300) obrotow jest dosyc duza...

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2004-03-21, 12:00   

Witam!!!
Ja mam w swojej 601 tak samo.Na poczatku dziwilem sie,bo po wlaczeniu swiatel silnik zwalnia dosc znacznie i robi rowniusienko pypypypypypypypy.....a nie rampampampam....
ale kolega mnie oswiecil,ze tak musi byc....
BTW...W obydwu poloofkach mialem to samo,aczkolwiek z racji tego ze sa czterosuwami, nie zauwaza sie tego tak bardzo
pozdro

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-10-03, 12:11   

Podepnę się pod temat:)

POMOCY!
Włącznik świateł dzieła jak wyłącznik zapłonu... Włanczam światła silnik gaśnie:( A nigdzy przedtem tak nie robił. Co to może być? Bardzo bym prosił o radę.
Z góry dzięki
Pozdrawiam

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-10-03, 14:19   

Może masz już kiepski akumulator, albo alternator Ci padł.

macq
Gość
Wysłany: 2005-10-03, 15:12   

Mi tam nie siadają obroty, wymieniłem akumulator, kable i wsio ok

Matthew1986
Gość
Wysłany: 2005-10-03, 15:59   

Moze byc wina akumulatora ktory juz jest slaby albo ladowania.Ja mialem osobiscie niedawno taka sytuacje ze padl mi akumulator i odpalalem trabiego z pychu.Ale kiedy jechalem i gaz mialem do dechy nagle wlaczylem swiatla i trabi zgasl.Kiedy zas je wylaczylem znowu chodzil.Teraz juz naladowalem akumulator i jest oki.

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-10-07, 20:40   

Dzięki wielkie. To jednak nie był akumulator, ani ładowanie. Po długich i ciężkich bojach doszedłem co to było... Prawa pozycja nie miała masy. Pobierała ją przez kierunkowskaz i cewki zapłonowe... Także przy włączeniu świateł cewki nie dostawały masy, i gasł silnik. A wszystko przez to że założyłem miskę reflektora starego typu ( ma mniej złączek, i przy nowej instalacji zostają dwa wolne kable - wysokie-niskie światła i ta właśnie masa, której niema gdzie podłączyć:)) Dorobiłem złączkę, podłączyłem masę i działa jak należy:)
Rozpisałem się tak dlatego że może się to komuś przyda:)
Pozdrawiam.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-11-07, 14:27   

spadek obrotów jest normalną rzeczą i powinniście się z tego cieszyć bo świadczy to o tym, że macie prawidłowo działający alternetor :-)

Jeszcze z 15 stopni C niżej i będziecie się martwić że wam obroty spadają na zimnym silniku po puszczeniu sprzęgła naluzie :-) ))

mtrabant
Gość
Wysłany: 2005-11-12, 22:23   

a trab zacznie sie toczyc do przodu mimo ze biegu nie ma (gesty olej hehe)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi