Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak sprawdzic ilos oleju w skrzyni biegów???
Autor Wiadomość
Eimus
Gość
Wysłany: 2005-11-06, 18:33   

Odkrec korek na dole skrzyni i spusc cały olej(najlepiej zeby był cipły wtedy wszystek lepiej spłynie poniewaz bedzie zadki). Jak zleci wszystek olej zakrec.Odkrec nakretke na gorze skrzyni moze byc koloru czerwonego, czarnego lub białego.Odkrec tez nakretke z prawej strony skrzyni stojac przodem do silnika. Zacznij wlewać olej, jesli zacznie leciec przez dziure z prawej str. skrzyni znaczy to ze mozna przestac lac olej.Po skonczeniu pozakrecaj dobrze wszystkie nakretki:)

batman
Gość
Wysłany: 2005-11-07, 20:48   

do modelu 601 wchodzi 1.3 litra ,tylko do nowej skrzyni wlewa się 1.5.do modelu polo 1.1--1.2 hipol 10

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-11-08, 11:05   

.
Swietny pomysl z tym olejem transformatorowym :D
Przemysl to jeszcze bo moze lepszy bylby jadalny?
.
No dobra, powaznie: olej tranformatorowy sluzy do chlodzenia transformatora jego zadaniem jest przede wszystkim odprowadzanie ciepla a wlasnosci smarujace nie sa w nim tak wazne!
Oczywiscie ostateczna decyzja nalezy do wlasciciela :)
.
Zeby nie bylo, ze nie na temat: skrzynia biegow posiada trzy otwory zaslepione srubami: wlewowy u gory, spustowy na dole, i kontrolny na wysokosci prawidlowego poziomu oleju. W celu sprawdzenia poziomu oleju wystarczy (jak wspomnial Kedzior) odkrecic korek kontrolny i sprawdzic, czy wylewa sie olej. Jesli jest sucho to nalezy odkrecic otwor wlewowy i wlewac, az zacznie wyplywac otworem kontrolnym. Dolewac mozna tylko taki sam olej, jesli nie wiadomo jaki jest wewnatrz, bezpieczniej jest wymienic caly.
.

maxxx601
Gość
Wysłany: 2005-11-08, 15:10   

Wiem ze to prowizorka. Ale dziekuje za fachowa odpowiedz bez bluzgow. Przed wlaniem szukalem informacji na jego temat w internecie aby nie popelnic bledu. Jednak sa one szczatkowe.
Zaryzykowalem i jest super bo jest stosunkowo rzadki. Jego wlasciwosci chlodzace sa zaleta poniewaz nie wypali sie od ciepla. Aby zrekompensowac jego nizsze wlasciwosci smarne planuje dodac uszlachetniacza. Aby do wiosny bo wtedy zrobie remont w skrzyni. Moze to komus pomoze.

PS
BTW strsze diesle jezdza zarowno na olej jadalny jak i transformatorowy (chco ostatnio o tym dosc glosno).
PozDDRo!

halogen
Gość
Wysłany: 2005-11-08, 15:39   

Ja mnialem za gęsty olej bo jak były przymrozki to już się lipa teorzyła :) to na zimę na rzadszy wymieniłem i już jest git :) weszło mi troszkę ponad litr ae nie dużo :)

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-11-08, 18:40   

no ale przecież silnikowy jest dużo żadszy. To nie lepsze niż transformatorowy?

maxxx601
Gość
Wysłany: 2005-11-08, 19:35   

Hmm nie wiem ten jest na prawde rzadki a z silnikowych znam tylko mixol bo siedze w 601 :)

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-11-08, 19:39   

Gęstość oleju jest tak dobierana żeby na powierzchni roboczej tworzyć odpowiedniej gróbości film olejowy(warstwe oleju). Jeśli olej będzie za rzadki to części metalowe szybko się wyrobią bo będą tarły o siebie.

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-11-09, 11:30   

.
Swieta prawda Kuzaj.
.
Ja jeszcze jednego tu nie rozumiem, na jaka cholere kombinowac z olejami skoro jest wszedzie dostepny i wcale nie taki drogi Hipol? I dobry jest, tak dobry ze niektorzy wlasciciele traba nawet nie wiedza o nim, jezdza i nic:)
.

macq
Gość
Wysłany: 2005-11-09, 14:59   

mysle nad transformatorowym do skrzyni - moze bede mial w koncu zawsze 4 biegi? :P chyba juz wiadomo po co?

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-11-10, 01:06   

.
Mmche:) Powodzenia.
.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi