Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszlachetniacz metalu - wlać czy wylać?
Autor Wiadomość
Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-10-29, 07:37   

Witam!
Dostałem nie dawno w prezencie butelkę środka o nazwie "MOTOR-LIFE" - uszlachetniacza metalu, który ma zmniejszyć zużycie paliwa i oleju, zapobiegać suchym startom, przedłużać żywotność, zwiększać moc, bla bla bla...
Co o tym sądzicie? Wlewać to?
Do przekładni albo szkrzyni trabantowej to bym się nie bał (bo gorzej być nie może :), ale zastanawiam się czy nie zniszczy to w jakiś sposób mojego ukochanego silnika 1,5 DOHC* po dolaniu do oleju, albo mojego jeszcze bardziej ukochanego 0,6 po dolaniu do benzyny.
???

pozDDRawiam
Grzesiek

*oczywiście nie w Trabancie :]

Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2005-10-29, 08:30   

Mozesz lac spokojnie. Ja stosowalem to i w 601 i w Mercedesie 190E i bardzo soebie chwale. Moze nie zredukuje Ci ten specyfik znacznie poziomu halasu a spalanie moze tylko nieznacznie spasc ale ochrona silnika jednak jest. Ekstremalna sytuacja- jade 190 i calkowicie bez oleju przejechalem jakies 5km.... (zamarznieta odma, olej w calym silniku- w mercach tez takie CUDO bylo:) Zorientowalem sie jak do kabiny zacza dolatywac mnie zapach rozgrzanego metalu... Myslalem ze silnik do wymiany ale.. nalalem nowego oleju i mozna bylo jezdzic.

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-10-29, 18:13   

A w jakich ilościach to lać do 601?? Bo ja też to oglądałem w sklepie, ale się rozmysliłem jak przeczytałem- wlewać całe opakowanie po wymianie oleju:) A ze w trabim 601 miesza się cały cxzas z benzyną to wolałem nie ryzykować zeby czasemnei zaszkodzić silniczkowi

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-11-06, 08:53   

"W przypadku silników dwusuwowych Motor LIfe dodawać w proporcji 50 ml na 1 litr oleju, który później będzie mieszany z benzyną"

Cezar
Gość
Wysłany: 2005-11-06, 19:42   

Słyszałem bardzo dobrze o uszlachetniaczach typu Militec-1.Mozna wydłużyć znacznie czas eksploatacji silnika bez remontu. Sprawdzone właśnie na trabancie dwusuwie, którego właścicielem był pewien starszy człowiek. Swego czasu poszperałem trochę na temat tych środków, bo również miałem wątpliwości czy wlewać. Najpierw właśnie byl Militec-1 na polskim rynku. Później firma, która nim handlowała podrobiła Militec i zaczęła ten nowy produkt sprzedawać jako Motor-Life (Motor-Life jest produktem polskim), korzystając z sieci dystrybucji stworzonej dla Militeca. Militec-1 zniknął w Polsce. Praktycznie teraz Militec można kupić w nielicznych miejscach (Pabianice, Warszawa - tyle wiem). Motor-Life prawie wszędzie. Pytanie na ile udało sie Polakom podrobić Militeca: kolor, zapach, dawkowanie to samo. I efekt też chyba podobny. Niektórzy wrecz mówią, że Motor-Life to Militec z marka na polski rynek - ale to nieprawda. Militec został przebadany przez Instytut Paliw i Smarów w Pradze z pozytywną opinią, Motor-Life przebadany na Politechnice Zielonogórskiej. Zresztą najlepiej samemu sobie poczytać:
Militec-1 (importer)
Motor-Life (producent)

Opinie na forum tuning.pl

Pozddrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi