Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podświetlanie wskaźników.
Autor Wiadomość
Merlin
Gość
Wysłany: 2002-08-27, 17:21   

Czy probował ktoś z was wskrzesic troche zycia w podświetlanie deski rozdzielczej, bo ta standardowa jest strasznie blada.(trabant 1.1) Jestem laikiem w tych sprawach ale chcialbym miec jasniejsze no i jakies ladniejsze podswietlanie ( moze jakis kolorek?). Nie wiem czy trzeba zaopatrzyc sie w jakies inne zarowki, czy wymienic cale podswietlanie? Prosze o sugestie. Pozdrawiam.

Grzegorz Pietkiewicz
Gość
Wysłany: 2002-08-28, 09:04   

Witam !

Jezeli chodzi i zmiane koloru to najprosciej bedzie pewnie zabarwic zarowki. Nie wiem czy da sie dostac mocniejsze/inaczej zabarwione zarowki do oprawek jakie sa normalnie w liczniku. Pytalem troche ale jak do tej pory nigdzie poza sklepami trabanciarskimi takich zarowek nie mieli.

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2002-08-28, 12:31   

Wystarczy pomalowac puszke licznika od srodka na wybrany w miare jaskrawy odcien koloru a zabarwienie oswietlenia bedzie inne i mocniejsze.

Barwienie zarowek na nic sie zda, bo farba z nich po czasie odpadnie. Probowalem wczesniej wsadzajac zarowki od choinkowego zestawu, ale efekt mizerny. Mozna takze zamontowac diody LED, ale trzeba ich dosc duzo aby uzyskac w miare jasne podswietlenie.

Z moca zarowki radze nie eksperymentowac, bo mozna tym doprowadzic do stopienia plastikowych elementow wnetrza licznika.

[%sig%]

psik
Gość
Wysłany: 2002-09-03, 15:11   

witam
ja wykleilem wewnetrzna czesc puszki tasma odblaskowa i teraz jest rewelacja -
pozdro
psik

Daniel Filipczak
Gość
Wysłany: 2002-09-03, 21:09   

heehehe tak sie u Papla spodobało? Jaki masz kolorek?

[%sig%]

Lukasz Ludziejewski
Gość
Wysłany: 2002-09-04, 01:17   

a ja mam podswietlone niebieskimi LED'ami :))
Jak na razie sa tylko dwie na budziku z predkoscia, ale pracuje [czyt: mam zamiar dorzucic wiecej i przerobic lekko jeszcze] nad zrobieniem mocniejszego.

Z racji ze moje nju radyjo ma alles czerwone podswietlenia, prawdopodombie zrezygnuje z niebieskiego i przejde na czerwone LED'y, a tych mam jakies 30 sztuk na chacie wiec jest looz :)

A niebieskie wyladuje jako podswietlenie wnetrza poolki (taka od kaszla sobie skombinowalem :)

[%sig%]

Mally2105
Gość
Wysłany: 2002-09-04, 09:24   

Ja w swoim plastiku mialem biala tarcza i czerwone cyferki,kolorowe kontrolki.Kumpel wycial mi plekse w ksztalcie tarczy,wykleil wszystko,co powinno byc podswietlone:kreski,cyfry,miejsca na kontrolki i pomalowal to sprayem.Potem zdjal naklejone elementy i podkleil od spodu czerwona folia samoprzylepna.Wstawil zamiast normalnej tarczy i bylo rulesik na oryginalnym podwietleniu.(jak ktos byl w maju 2001 w belchatowie,to mialem to w szeryfie-a teraz szeryf jest w gruntownym remoncie ;P )

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-29, 17:13   

A czy może mi ktoś powiedzieć jak poprawic podświetlanie szybkościomierza w 601 z 1989r.?? Jak wyjąć szybkościomierz żeby go nieuszkodzić i jak go rozebrać. Zamierzam wykleić folią odblaskową i pomalować na zielono:)

Mutos
Gość
Wysłany: 2005-05-30, 13:19   

Ja zrobilem sobie "neon" - dwie diody ultrajasne na 12V (nie trzeba lutowac dzielnikow) wepchniete w konce weza przezroczystego z Castoramy. Wewnatrz weza bezbarwny zel do wlosow.

Koszt takiego "neonu" to jakies 20 zl a efekt jest niezly tylko zmieniajac tarcze na biala trzeba zrobic na niej napisy w innym kolorze niz podswietlenie bo malo co bedzie widac.

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-30, 16:32   

Ja chcę zostawić tarcze, taką jaka jest w standardzie. Chcę tylko zmienić podświetlanie na zielone i żebvy to naprawde podświetlało:)

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-05-30, 18:34   

Najprościej wykleć wnętrze puszki folią aluminiową, kupić takie kolorowe nakładki na żarówki lub diody. Spotkałem sięz takimi cylindrycznymi, które dają więcej światła na boki niż do góry, myślę że byłoby to lepsze od klasycznyc.

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-31, 21:13   

Witam, ja dzisiaj sobie kupiłem nakładeczki na fabryczne żaróweczki, puszke obkleiłem folią. Efekt??- jest lepiej niż było, ale nadal mnie zbytnio to niezadawala:(. Niewiem co zrobić, może jakieś mocniejsze żarówki??

DJ_Kaskader
Gość
Wysłany: 2005-10-22, 19:06   

dajcie jakieś fotki jak podłaczyć licznik bo odłaczyłem kable i zapomnialem podpisać i klapa!!!

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2005-10-22, 23:03   

No ja sie bawiłem tym całkiem niedawno poczytałem troche na naszym dziale tuning podświetlanie i znalazłem pare ciekawych patentów. Przy czym nie trzeba robić zadnych zmian w postaci innych żarówek czy diod. Bo efekt i tak wg mnie nie jest taki super. Ja to rozwiązałem w ten sposób że rozebrałem licznik wyjąłem tarcze, zaprojektowałem na nowo w corelu wymierzyłem wszystko i poszedłem do firmy, która wycina w folii zapłaciłem za gotowy wycinek jakies 5 zł i juz miałem to co chciałem czyli dziurki tam kaj ma być światło. Potem do papierniczego zeby dobrać sobie kolor folii i podkleiłem z dołu. Żeby światło rozchodziło sie bardziej efektownie całość wewnętrznej puszki też wyłozyłem folią śniadaniową co tworzy efekt jak w latarce. Więc światło dochodzi tam gdzie ma i wszyskto ładnie świeci. Diody dlatego nie bo jak będziemy na nie patrzeć z góry czyli tak jak je włozymy to bedzie silna wiązka która bedzie widoczna na tarczy i bedzie nam świecić srodek bardzo mocno a boki już tak średnio a tak mam wszędzie regularne ładne światło. Sam sposób pracy nad tym jest własnie szczegółowo opisany w dziale tuningu. No a końcowe efekty albo to co ma być podświetlane już nalezy do was. Tak samo z kolorem tarczy. Jeżeli ktoś chce bardzo szczegółowe info to piszcie na priva postaram sie pomóc. A co do samej tarczy to wiem że droższym ale chyba lepszym rozwiązaniem jest już nadruk na folii grubszej z tym że wtedy trzeba posiedzieć na kompie i zaprojektować na cacy potem kolesie z graficznego to wydrukują na odpowiedniej folii w dowolnym kolorze i zrobią od tyłu czarne tło efekt murowany. U mnie koleś na detaliczny licznik sie nie zgodził na tej folii ale pokazywał mi zamówienie co to 50 sztuk robili dla jakiegoś z allegro... Pozdrawiam. i piszcie jakie efekty

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-10-23, 07:32   

Ja obkleiłem folią śniadaniową puszke, żarówki normalne i na to kondoniki niebieskie i biała tarcza wydrukowana na specjalnym papierze i efekt jak dla mnie super

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi