Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
obniżenie trabanta
Autor Wiadomość
Jacek Bogdański
Gość
Wysłany: 2005-10-16, 16:20   

jak posadzić trabanta tak żeby nie uciekał na zakretach, nie chciałbym ucinać sprężyn bo nie uważam żeby było to najlepsze rozwiązanie. Czy można dopasowac sprężyny od innego samochodu tak by były niższe i twardsze? Prosze o rade pozdrawiam JAC

kogutowsky
Gość
Wysłany: 2005-10-16, 17:05   

mysle ze pomoze ci zawieszenie gwintowane to trabika 1.1 dostepne u sąsiadow z za zachodniej granicy, tylko nie pytaj o koszt :/

Złoty
Gość
Wysłany: 2005-10-16, 17:56   

Jezeli masz traba 1.1 to mozesz spokojnie obcinac sprezyny... Nie bedzie uciekal na zakretach jak to dobrze zrobisz...

...Ja swojego traba obnizylem o 6cm przod, a pozniej obnizylem tyl tak aby autko stalo rowno (mierzysz wysokosc pod progiem zaraz za przednim kolem i nastepnie obnizasz tyl na tą samą wysokosc na drugim koncu progu). Sanki mam 9cm od ziemi. Przednie sprezyny skrocone o 2 pełne zwoje, a tył o 1,5 zwoja. Z przodu wszysko fajnie sie poskladalo do kupy, ale z tylem juz nie bylo tak fajnie... Okazalo sie ze obciete sprezyny zeskakuja z kielichow. Sposob na to jest banalnie prosty i tani! Wystarczy na gorny kielich (sprezyne zakladasz obcinaną stroną do gory) wspawac maly kolniez z blachy tak aby sprezyna nie mogla zeskoczyc...

...A jezeli chcesz twarde zawieszenie... to zmien sobie wklady w amorach na Volkswagenowskie (powinno byc o tym w historii), a jezeli nie masz na to kasy, kup sobie gumy usztywniające sprezyny, jedna kosztuje ok 5 zl i dostepne sa w prawie kazdych sklepach motoryzacyjnych...

pozDDRo... zycze powodzenia ;-)

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2005-10-16, 20:21   

Witam!!
Jeżeli cenisz sobie bezpieczeństwo i niski zawias to polecam takie spręzyny (
Są to progresywne sprężyny tak że twarde ale amorki do nich też muszą być inne.Ja ma takie właśnie sprężyny a amorki z przodu wklad KONI GELB a tyl firmy KUPKE.W zakrętach malinowo sie jeździ ale jednym minusem to cena:(
Pozdrawiam
Dominik

Bartek Popek
Gość
Wysłany: 2005-10-16, 21:05   

Ja myśle nad zawieszeniem sportowym od VW Polo starej wersji!

bRq
Gość
Wysłany: 2005-10-16, 21:51   

Ja mam obciete po 2 zwoje przod i tyl. Tyl siedzi nizej. Dlatego przod jeszcze bede obnizal. Do tego nowe amory na przod KYB a na tyl przednie z poloneza trucka.

Teraz mam 8cm podluznice od ziemi.

Ra-v
Gość
Wysłany: 2005-10-16, 22:02   

Z10 , mozna wiedzieć od czego masz te żółte wkłady Koni do przodu lub jaki jest ich numer seryjny? Bo od traba na pewno nie.
P.S. Dobra gleba nie jest zła! hehe
Pozddrawiam.

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2005-10-17, 22:21   

Witam !!
Polo 86, 86c, G40, Derby, Coupe´, Audi 50, Trabant 1.1
Numer według katalogu Koni to;86-1922 Sp
PozDDRawiam

SŁAWNY
Gość
Wysłany: 2005-10-18, 08:28   

a jak z trabem 601 bo słyszalem ze tylne sprężyny najlepiej od combi do sedana wstawić

Bigos
Gość
Wysłany: 2005-10-18, 08:58   

Tylne mam od żuka ale palnuje przerobic na kielichy i amorki od polo sa małe:D

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2005-10-18, 15:29   

scinanie po 2 zwoje nie jest zbyt profesjonalnym tuningiem...

szkoda zmarnowac konstrukcje auta, nie mowiac o wygladzie

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-10-18, 21:37   

A sprężyny z żuka to uginają ci się choć trochę?

Bigos
Gość
Wysłany: 2005-10-19, 11:20   

yhy no nie jest to gwint ale sprężynki dają rade , ale napewno zamontuje kiedyś takie progressivvv VW . Pozdroo

Jacek Bogdański
Gość
Wysłany: 2005-10-21, 22:04   

dzieki za odpowiedzi najlepszy byłby gwint ale mnie nie stać ciekawe czy można dostać sprężyny od innego samochodu ktore by po prostu pasowały? pozdrawiam "JAC"

Hajs
Gość
Wysłany: 2008-05-02, 00:59   

Ciekawe... trzeba po prostu popatrzec, poogladać, zawsze od czegoś sie nada po przeróbkach.

A co do obcinania spreżyn. Po scieciu kilku zwoi zawieszenie robi sie strasznie miekkie, fakt, że autko glebnie, ale bez wymiany amorków to bez sensu, bo usportowione zawieszenie to TWARDE zawieszenie.
W swoim Polo kombi tył mam sciety 1,5 zwoja, bo juz nie mogłem patrzeć, jak niemiłośernie mi krawedź opony darło. Koła sie wyprostowały. Przód 2 zwoje.
Owszem, na dołki jest komfortowe :) Ale giba sie niebezpiecznie.
Dopoki nie stać mnie bedzie na twardzsze amorki, spróbuje wkrecić tymczasowo gumy- wiem, że to z deka dziadowskie rozwiazanie, ale los tak chciał heh

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi